Φτιάξε κι εσύ το πιο δημοφιλές πιάτο της σουηδικής αλυσίδας καταστημάτων
"Χωρίς αμφιβολία, τα κεφτεδάκια είναι τα πιο γνωστά από όλα τα σουηδικά πιάτα, σερβιρισμένα παραδοσιακά με πατάτες, μαρμελάδα lingonberry (κόκκινα φρούτα) και κρεμώδη σάλτσα. Το πιάτο είναι μια απροσδόκητη συνάντηση γεύσεων καθώς η γλυκύτητα του lingonberry έρχεται σε αντίθεση, αλλά εναρμονίζεται, με τα κεφτεδάκια, ενώ η σάλτσα χρησιμεύει ως ουδέτερος "μεσολαβητής" μεταξύ των δύο" τονίζει το IKEA που αποφάσισε να μοιραστεί τη συνταγή για τα διάσημα κεφτεδάκια του.
Υλικά (για 30-40 κεφτεδάκια)
250 γραμμάρια κιμάς βοδινός
250 γραμμάρια κιμάς χοιρινός
1 αυγό
200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (ή γάλα) και νερό
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
50 γραμμάρια φρυγανιά τριμμένη χωρίς ζάχαρη
2 βραστές πατάτες, κρύες
4–5 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαργαρίνη ή λάδι
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνεις το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει σε μερικές κουταλιές της σούπας ελαφρώς καμένου βουτύρου. Πολτοποιείς τις πατάτες και ρίχνεις λίγο νερό στο τρίμμα φρυγανιάς. Ανακατεύεις όλα τα συστατικά και πασπαλίζεις γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. Πλάθεις στρογγυλές μπάλες και μεταφέρεις σε ένα αλευρωμένο πιάτο και στη συνέχεια τα τηγανίζεις αργά.
Για τη σάλτσα κρέμας
100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
100 γραμμάρια νερό
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Εκτέλεση
Ρίχνεις το νερό στο τηγάνι και προσθέτεις την κρέμα γάλακτος. Κάνεις το μείγμα πιο πυκνό αν προτιμάς. Πασπαλίζεις καλά με αλάτι και πιπέρι και σερβίρεις με τη σάλτσα τα κεφτεδάκια, τις πατάτες και συνοδεύεις με μαρμελάδα lingonberry, πράσινη σαλάτα και αγγουράκια τουρσί.
Δες πρώτη όλες τις ειδήσεις του Madamefigaro.gr στο Google News.