72 ώρες στο παραθαλάσσιο μέρος που φλερτάρει έντονα με τις σύντομες αποδράσεις του καλοκαιριού.
Σε απόσταση μόλις 50 λεπτών από την Αθήνα και εύκολα προσβάσιμο με αρκετούς τρόπους μεταφοράς, το Λουτράκι πρωταγωνιστεί κάθε καλοκαίρι στη λίστα με τους προορισμούς για σύντομες - και συνάμα απολαυστικές - αποδράσεις. Το ίδιο φιλοδοξεί να πετύχει και την φετινή χρονιά. Για αυτό, και αφουγκράζεται τις επιθυμίες όλων εμάς που αγαπάμε να ταξιδεύουμε, προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του σήμερα δημιουργώντας έναν νόστιμο συνδυασμό υψηλού επιπέδου φιλοξενίας και γαστρονομίας. Βρέθηκα στην πόλη που συνδυάζει παράδοση και πολυτέλεια πριν από λίγες ημέρες για να δοκιμάσω τη "γεύση" της σε ένα ταξίδι αντάξιο των θερινών μου προσδοκιών και του καλά σχεδιασμένου "Taste Of Loutraki".

Εν αρχή ην το νερό
Γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και την ξεχωριστή του γεύση, το Νερό Λουτρακίου βρέθηκε στο επίκεντρο του γαστρονομικού τραπεζιού από την πρώτη στιγμή. Μόνο που πριν το γευτούμε, θα έπρεπε να το (ανα)γνωρίσουμε. Η πρώτη δοκιμασία του "Taste Of Loutraki", του Φεστιβάλ που σερβίρει το Λουτράκι στο πιάτο μας, ήταν μία υδάτινη παραλλαγή του κλασικού Wine Tasting αντικαθιστώντας το ρόφημα με Water. 5 διαφορετικά νερά (από φυσικά μεταλλικά έως ανθρακούχα) σερβιρισμένα μπροστά μας. Μία αποστολή. Να ανακαλύψουμε ποιο από τις διαθέσιμες επιλογές αντιστοιχεί στο Νερό Λουτρακίου. Μαέστρος - και εξαιρετικός βοηθός μας - ο μοναδικός εν Ελλάδι Wine Somelier, Γιάννης Κοροβέσης, ο οποίος αφού μας εξήγησε τα περί νερού απαραίτητα μάς προ(σ)κάλεσε σε ένα υδάτινο γευστικό παιχνίδι, αναζωογονητικό όπως το ταξίδι μας, δροσιστικό όπως το καλοκαίρι.


Πριν προλάβουμε να πιούμε την τελευταία γουλιά του νερού Λουτρακίου, η μυρωδιά από τους lush κήπους του Isla Brown Corinthia είχε ήδη "σαγηνεύσει" τους γευστικούς μας κάλυκες με τις δημιουργίες των σεφ να μαγειρεύονται μπροστά στα μάτια μας ενεργοποιώντας την πλειοψηφία των αισθήσεων μας - όπως κάθε γαστριμαργική εμπειρία οφείλει. Ο Κ. Σακκούλης από το εστιατόριο ΡΙΓΑΝΙ, Π. Διαμαντόπουλος από το εστιατόριο ΠΙΠΕΡΙ, Π. Συνοδινός από το εστιατόριο ΠΕΡΛΑ, Ε. Νικολαράκος από το εστιατόριο του Isla Brown Corinthia και ο Σ. Καρβούνης από το εστιατόριο ΒΑΡΚΑΛΑΣ, συμμετείχαν σε live cooking-παρασκευών παραδοσιακών και σύγχρονων συνταγών, με χρήση χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων της Κορινθιακής γης δίνοντας μας μία πρώτη γεύση από την κουζίνα του Λουτρακίου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε γλυκά με ένα apperitivo - ιδανικό για να ισορροπήσουμε τη συνθήκη στον ουρανίσκο μας -, το οποίο στο εσωτερικό του "έκρυβε" ένα ολόκληρο λουκούμι από τα Γεράνεια.

Ανακαλύπτοντας τους "κρυμμένους" θησαυρούς του Λουτρακίου
Είμαι σίγουρος ότι έχεις περπατήσει στον πεζόδρομο του Λουτρακίου δίπλα στη θάλασσα αρκετές φορές. Όπως και ότι έχεις περιηγηθείς στους δρόμους της πόλης αρκετές φορές. Το Λουτράκι, όμως, δεν περιορίζεται σε αυτή την εικόνα. Ευκαιρία, λοιπόν, να περπατήσουμε μαζί στα hidden spots τους μαζί.

Το ορεινό του πρόσωπο - ιδανικό για τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού - είναι φιλόξενο, με ιδιαίτερη ομορφιά και σκιαγραφείται στην έκταση της Περαχώρας. Τη μέρα που γνωριστήκαμε είχε βροχή - από εκείνες τις σύντομες, τις τρυφερές, τις καλοκαιρινές - και το μενού την "Γιορτή του Τραχανά", μία εκδήλωση που η ομάδα του Experience Perachora, στο πλαίσιο του "Taste Of Loutraki" ενορχήστρωσε με μεράκι, αγάπη και βασικό υλικό, τον παραδοσιακό τραχανά μαγειρεμένο με ευφάνταστους τρόπους. Γιατί, η γαστρονομία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όταν ακονίζει τη σκέψη και ροκανίζει κάθε μαγειρικό ταμπού. Στην εκδήλωση που συγκέντρωσε κατοίκους από κάθε γωνιά του Λουτρακίου, πρωταγωνιστές ήταν οι τραχανές - ενίοτε τραγανές (sic) - δημιουργίες. Τραχανοκεφτέδες αφράτοι και μεστοί του ονείρου - συνοδεύονται μαεστρικά με δυόσμο, τραχανότο με ντοματίνια και τυρί σερβιρισμένο σε eco-friendly ξύλινο μπολάκι - η λεπτομέρεια κάνει πάντα τη διαφορά -, λωλή - η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα της Σίφνου - με εκπλήξεις τραχανά στο "σώμα" της, τραχανάς τυλιγμένος σε φύλλα μπακλαβά συνέθεσαν το amuse bouche μίας εκδήλωσης που οι σεφ που γεννήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, σπούδασαν και στη συνέχεια χάραξαν τη δική τους πορεία στις κουζίνες της Ελλάδας αγκάλιασαν και μαγείρεψαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Κωνσταντίνος Βασάλος, Δημήτρης Φαρμάκης, Στεφανία Βασιλείου τα ονόματα τους.

Από την ορεινή Περαχώρα δίπλα στη θάλασσα. Το δεύτερο hidden gem του Λουτρακίου είναι η Λίμνη Βουλιαγμένης στο Ηραίο. Είναι το συναίσθημα που αισθάνεσαι όταν εκπνέεις το άγχος της καθημερινότητας και εισπνέεις το οξυγόνο και τη δροσιά του ελληνικού μπλε. Είναι αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου ολομόναχος και απορροφημένος από το φυσικό κάλλος που απλώνεται στους αμφιβληστροειδείς σου. Είναι το τοπίο, που θυμίζει ελληνικό νησί, το οποίο γεννά τη ραστώνη που συνοδεύει κάθε καλοκαιρινή απόδραση. Είναι το κάδρο που σχηματίζεται και μπορείς να περπατήσεις περιμετρικά μέσα σε λίγα λεπτά. Η λίμνη Βουλιαγμένης, με μήκος δύο και πλάτος ένα χιλιόμετρο, έχει όμορφα σημεία για κολύμπι. Τα νερά είναι ρηχά και βαθαίνουν ομαλά, ενώ δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περιηγηθείς στην "αγκαλιά" της από αυτόν του ποδηλάτου. Ένα μέρος με ιερή ομορφιά και ευλογημένη φιλοξενία.

Η υψηλή γαστρονομική στη Λίμνη Βουλιαγμένης έχει όνομα. Ypanema Seaside Food & Drinks. Σε ένα σκηνικό που συνδυάζει το φίνο art-de-la-table με το καλοκαιρινό σκηνικό, ντόπιες πρώτες ύλες και αυστηρά επιλεγμένα υλικά ενορχηστρώνονται σε πιάτα συνώνυμο του ελληνικού θέρους. Η διαφορετική πρόταση σε σερβιρίσματος του τραχανά σε σχήμα και γεύση ιταλικής πίστας, το κοτόπουλο με πουρέ γλυκοπατατάς, οι δροσιστικές σαλάτες με τοματάκι και φρέσκα λαχανικά ξεχωρίζουν και οι αμέτρητες επιλογές για ορεκτικά με sweet & sour pairing. Η επίγευση έχει παραδοσιακή υπογραφή. Μία διαφορετική εκδοχή του κλασικού μπακλαβά, φύσει Λουτρακιώτη, συνοδευμένη με παγωτό και λωρίδες πορτοκαλιού προσγειώνεται στο τραπέζι και ο ουρανίσκος αποκτά ηδονική διάθεση.

Μην παραλείψεις να...
- Κάνεις μία στάση στο Markellos Olive. Με βαθιά παράδοση και αστείρευτη διάθεση για γνώση και εκσυγχρονισμό της διαδικασίας παραγωγής ελαιόλαδου, το Markellos Olive είναι μία οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής βραβευμένου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με δυναμική παρουσία και όρεξη να παράγει το υλικό συνώνυμο της ελληνικής κουζίνας στην καλύτερη του ποιότητα. Ο Νίκος Μάρκελλος θα σου εκμυστηρευτεί τα μυστικά επιλογής του κατάλληλου ελαιόλαδου και μερικά ακόμη χρήσιμα tips - ήξερες ότι δεν πρέπει να τοποθετούμε το ελαιόλαδο στο ντουλάπι κάτω από τη βρύση της κουζίνας; - για ποιοτικότερη συντήρηση και διατήρηση ελαιόλαδου. Η εμπειρία ξεκινά μόλις η γνώση έχει αποθηκευτεί στο μυαλό σου. Με ειδικά σχεδιασμένα γυαλιά, το Markellos Olive προσφέρει ένα ξεχωριστό Virtual Reality Olive Oil Tasting, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.

- Δοκιμάσεις την κουζίνα στο "Ριγάνι". Λίγα μέτρα από το ιστορικό - πλέον - καζίνο Λουτρακίου, ένα εστιατόριο απογειώνει την μαεστρία και την οικογενειακή τεχνική της κατσαρόλας με πιάτα ημέρας, κρεατικά αυστηρής επιλογής και ψησίματος ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και θαλασσινά μοναδικής γεύσης. Αν βρεθείς στο "Ριγάνι", καλό είναι να δοκιμάσεις τις καραβίδες Κορινθιακού με ζυμαρικά από μελάνι σουπιάς. Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός.
- Ενδώσεις σε ένα Wine Pairing Session. Άλλωστε, τα κρασιά της Πελοποννήσου - και ειδικά της Νεμέας - φημίζονται για την γεύση και την ποιότητα τους. Η δική μας περιήγηση στον κόσμο του κρασιού έγινε υπό την καθοδήγηση του πιστοποιημένου και κορυφαίου sommelier, Γεώργιο Κάππο με τη συνοδεία amuse bouche δημιουργιών με πρώτες ύλες της κορινθιακής και λουτρακιώτης γης από τον executive chef, Γιάννη Μπρατσόλια.

- Γλυκαθείς με μία στάση στα "Γεράνεια”. Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση, η οποία από το 1958 έχει καταφέρει να γλυκάνει – κυριολεκτικά – τους μόνιμους κατοίκους και όσους σαγηνευτούν από το άρωμα του φρέσκου λουκουμιού που κυριαρχεί στον χώρο. Κάθε στοίχος από λουκούμι – πριν από το διαχωρισμό τους σε μικρές μπουκίτσες – είναι πλασμένος με μεράκι, προσοχή, νότες παράδοσης και αρώματα. Ανάμεσα στα αρώματα του κλασικού τριαντάφυλλου έως το ανατρεπτικό μέλι, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ένα γλυκό Workshop και να μάθουμε τα μυστικά παραγωγής λουκουμιών με νερό Λουτρακίου.

- Να βρεθείς στο επόμενο Taste Of Loutraki. Το Φεστιβάλ που σερβίρει με άριστα σχεδιασμένο και νόστιμο τρόπο τη γεύση των ντόπιων πρώτων υλών και τις ευρεσιτεχνίες των σεφ που έχουν τον τρόπο να συνθέτουν, να ενορχηστρώνουν να καινοτομούν.

Λίγα λόγια για το "Taste Of Loutraki”
Ίσως να έχεις μάθει ή διαβάσει ήδη για αυτό το Φεστιβάλ. Το Taste of Loutraki- The Corinthian Food Festival είναι πλέον ετήσιος θεσμός, προσελκύοντας περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή και εντάσσοντας τις ημερομηνίες του Γαστρονομικού Φεστιβάλ στα προγράμματα τουριστικών πακέτων αλλά και μεμονωμένων ταξιδιωτών. Ένα Γαστρονομικό Φεστιβάλ που φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ευχαριστεί τους ουρανίσκους και αναγάγει τη φιλοξενία σε εμπειρία. Μία σημαντική πρωτοβουλία του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου που έχει ήδη "κερδίσει” την καρδιά και τους γευστικούς κάλυκες όσων βρίσκονται εκεί.
Tο Γαστρονομικό Φεστιβάλ αποτελεί συνδιοργάνωση του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου, του Συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου "Ο Ξένιος Ζευς" και του Επιμελητηρίου Κορινθίας, ενώ ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η υλοποίηση είχε ανατεθεί στην εταιρεία Τουριστικού marketing Respond on Demand. Το Τaste of Loutraki τελεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Κορινθίας ,του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λουτρακίου-Περαχώρας και είναι ευγενική χορηγία των BROWN HOTELS και του RAMADA & WYNDHAM LOUTRAKI POSEIDON RESORT.
Ανδριάνα, Χρύσα, Μαρία σας ευχαριστούμε. Για την παρέα, την εμπειρία, τις κουβέντες, τα γέλια.... Στα επόμενα!