΄Ενα υπέροχο ταξίδι για την κυκλοφορία του Private Reserve METAXA Orama που σηματοδοτεί την μετάβαση από τον 5ο Metaxa Master στον επόμενο και ταυτόχρονα μια ισχυρή δέσμευση προς τη βιωσιμότητα.
Η πρόσκληση του οίκου Metaxa για το ταξίδι στη Σάμο περιλάμβανε έναν ονειρικό προορισμό και δύο εκπλήξεις σε έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Στο μοναδικό Liknon γίναμε μάρτυρες της μετάβασης στον επόμενο Μetaxa Master και δοκιμάσαμε πρώτοι το νέο Private Reserve METAXA Orama που συνυπογράφουν για πρώτη φορά στα 135 χρόνια της ιστορίας του Οίκου, δύο Metaxa Masters, ο εν ενεργεία και ο διάδοχός του. Το METAXA Private Reserve που κυκλοφόρησε το 1992 και αποτελεί την πρώτη προσωπική δημιουργία του 5ου Metaxa Master, Κωνσταντίνου Ράπτη έγινε συμβολικά η αφετηρία για την αλλαγή της σκυτάλης με τον Κωνσταντίνο Καλπαξίδη τον επόμενο Metaxa Master.


Με την παράδοση της σκυτάλης, οι δύο Masters χτίζουν γέφυρες μεταξύ της κληρονομιάς, της δεξιοτεχνίας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας.


Το ΜΕΤΑΧΑ LIKNON είναι ένας πανέμορφος, ιδιαίτερος χώρος που φιλοξενείται σε έναν υπέροχο αμπελώνα με Μοσχάτο σταφύλι, στις πλαγιές του όρους Άμπελος στη Σάμο, ένα νησί με παράδοση αιώνων στην παραγωγή κρασιού. Το κλίμα και το υπέδαφος γεννούν σταφύλια με εξαιρετικά αρώματα και σάκχαρα που κατατάσσουν το Μοσχάτο της Σάμου -ένα από τα συστατικά του ΜΕΤΑΧΑ- ανάμεσα στα πιο αρωματικά κρασιά στον κόσμο. Ακολουθώντας τα ίχνη ενός παλιού πέτρινου μονοπατιού, το LIKNON ξετυλίγεται σε διαδοχικά ύψη που συγκρατούν οι πεζούλες οδηγώντας τον επισκέπτη σε μια διαδρομή γύρω και κάτω από τη γενέτειρα των αμπελιών. Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Καραμπατάκης, Creative Director του αρχιτεκτονικού γραφείου K –Studio που υπογράφει το σχεδιασμό, "σε κάποια σημεία ο επισκέπτης βυθίζεται υπόγεια για να έρθει σε επαφή με τις ρίζες του Μοσχάτου, και του ΜΕΤΑΧΑ. Είναι μια διαδραστική εμπειρία που ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις". Το αμπέλι πρωταγωνιστεί μέσα και γύρω από το χώρο, καθώς η περιήγηση και η εξερεύνηση επεκτείνεται γύρω από τον βιότοπο. Το METAXA LIKNON, ο ιδιόκτητος αμπελώνας του Οίκου στη Σάμο, αποτελεί υπόδειγμα και έμπνευση για τους αμπελοκαλλιεργητές, καθώς θα λάβει βιολογική πιστοποίηση μέχρι το τέλος του έτους.
Με έμφαση στη Βιωσιμότητα
Στόχος του ΜΕΤΑΧΑ είναι να προστατεύσει το πολύτιμο Terroir της Σάμου, παράλληλα με την πλούσια βιοποικιλότητα του νησιού, και γι’ αυτό έχει αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών, υποστηρίζοντας τους ντόπιους αμπελοκαλλιεργητές ώστε να μεταβούν από συμβατικές σε πιο βιώσιμες πρακτικές καλλιέργειας. Είναι πράγματι ζωτικής σημασίας τόσο για το παρόν όσο και το μέλλον, η καλλιέργεια υγιέστερων εδαφών και η προστασία της βιοποικιλότητας. Στόχος του ΜΕΤΑΧΑ είναι όλα τα Μοσχάτα σταφύλια που προμηθεύεται από το νησί να έχουν πιστοποίηση βιωσιμότητας μέχρι το 2027. Ακόμη και η νέα συσκευασία αποδεικνύει τη δέσμευση του METAXA στην βιωσιμότητα. Για την επανακυκλοφορία του Private Reserve, η φιάλη επανασχεδιάστηκε για να γίνει ελαφρύτερη και η συσκευασία δώρου έγινε πιο μικρή, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές CO2 κατά 10,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη συσκευασία.

Στο πλαίσιο της sustainable φιλοσοφίας του οίκου Metaxa, κατά τη διάρκεια του event δημιουργήσαμε τα δικά μας terrariums με φυτά που επιλέξαμε για να θυμόμαστε για πάντα αυτή τη μοναδική εμπειρία. Ένα πραγματικά διασκεδαστικό workshop που μας έφερε πιο κοντά στη φύση και στη φιλοσοφία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Συνέχεια είχε η ξενάγηση στο κελάρι του Liknon, εκεί που παλαιώνονται οι μικρές σοδειές των Μοσχάτων κρασιών που παράγονται από τα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας για θα χρησιμοποιηθούν -όταν έρθει η σωστή στιγμή- για την δημιουργία μιας πολύτιμης, συλλεκτικής έκδοσης METAXA.

Tην ωραιότερη ώρα στο Liknon, τις μαγικές στιγμές που ήλιος βουτάει στο Αιγαίο, απολαύσαμε το νέο Private Reserve METAXA Orama , μοναδικά signature cocktails με βασικό συστατικό Metaxa και εξαιρετικές γεύσεις από το Γιάννη Μπαξεβάνη, ο οποίος επιμελήθηκε όλο το μενού.



Το Private Reserve METAXA Orama απευθύνεται στους λάτρεις των premium amber spirits. Η γεύση του θα ενθουσιάσει ιδιαίτερα τους γευσιγνώστες ηλικίας 30-40 ετών που δίνουν έμφαση στην ποιότητα, που είναι συνειδητοποιημένοι σχετικά με το τι καταναλώνουν και που επιλέγουν με προσοχή τι πίνουν.