September 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

#theaftertaste | Οι ειλικρινείς Κυκλαδίτισσες, ένα cellar γεύσης και τέχνης, μελωδικοί λύκοι και το πρώτο ραντεβού του 2025

Ο Νίκος Κοντομήτρος ξεχωρίζει όσα είδε, δοκίμασε, άκουσε και ευχαριστήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε.

#theaftertaste | Οι ειλικρινείς Κυκλαδίτισσες, ένα cellar γεύσης και τέχνης, μελωδικοί λύκοι και το πρώτο ραντεβού του 2025

Σε μία καθημερινότητα που αναδομείται on repeat, υπάρχουν μερικά σταθερά ραντεβού. Παντός καιρού. Το ραντεβού μας με τον πολιτισμό, την τέχνη, τη γεύση, το design, την αισθητική. Τη συνάντηση με το #theaftertaste, το οποίο κάθε εβδομάδα ξεχωρίζει τα καλύτερα από όσα συμβαίνουν στην πόλη που δεν σταματά να (ανα)γεννάται μέσα από την ύπαρξη της

Είδαμε:

Τις σαρωτικές Κυκλαδίτισσες. Η όψη του κολοσσιαίου αγάλματος μίας κόρης από τη Θήρα, όσο υψώνεται στο αίθριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης αναδεικνύεται ως το εναρκτήριο έναυσμα μίας σπουδαίας έκθεσης, η οποία ξεκίνησε στις 12 Δεκεμβρίου να ξεδιπλώνει ιστορίες αθέατες, κρυφές, γνωστές μόνο στα θηλυκά σώματα που τις βίωσαν και τις κατέγραψαν πάνω τους. Εκεί η αφήγηση ζωγραφίζεται σε μία ιδιαίτερη παλέτα στην ύλη γυναικών οι οποίες έζησαν τα πάντα σε μία κουκίδα του χάρτη: την κυκλαδίτικη θάλασσα. Λατρεύτηκαν, λοιδορήθηκαν, πολεμήθηκαν, βασανίστηκαν, ερωτεύτηκαν, γέννησαν, συνέθεσαν, δημιούργησαν, καινοτόμησαν, σκοτώθηκαν. Ο κύκλος της ζωής ενός ενεργού ατόμου εγγράφεται στα σώματά τους. Εκεί ορίζεται η αρχή και το τέλος τους.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η πρώτη πανκυκλαδική έκθεση που έχει διοργανωθεί ποτέ, παρουσιάζει την ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών των τόπου, σε ένα ταξίδι από την αρχαιότητα μέχρι το 19ο αιώνα. Μία έκθεση που συγκεντρώνει στην Αθήνα 180 μοναδικά αριστουργήματα από όλα σχεδόν τα μουσεία των νησιών των Κυκλάδων: την Αμοργό, την Άνδρο, τη Δήλο, τη Θήρα, την Ίο, την Κέα, την Κύθνο, τη Μήλο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Πάρο, τη Σέριφο, τη Σίκινο, τη Σίφνο, τη Σύρο, την Τήνο και τη Φολέγανδρο. Από εκεί αντλείται το οξυγόνο ζωών, οι οποίες διακρίνονται σε στοχαστικές και με αναφορές στο σήμερα θεματικές ενότητες εντός του μουσείου. Δίπλα στα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια της πρωτοκυκλαδικής περιόδου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τα μάτια μου αντικρίζουν κατάματα 135 εκθέματα από τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και εκθέματα από το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών, την Εφορεία Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Tα εκθέματα χρονολογούνται από την πρώιμη προϊστορία μέχρι και τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Έργα μοναδικά, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο κοινό. Έργα που διηγούνται μέσα από το ατομικό βίωμα τη συλλογική ιστορία ενός τόπου που κρατούσε τα μυστικά του επτασφράγιστα, μα όχι στον βαθμό της μετατροπής σε αόρατα. Σαν οι Κυκλαδίτισσες να αποκτούν, μέσα από τα λόγια που τις συνοδεύουν, φωνή διαπεραστική στον χρόνο και να συνομιλούν με εμάς που τις συναντάμε εντός του Μεγάρου Σταθάτου. 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Μέσα στις δώδεκα ενότητες, παρουσιάζεται η σχέση τους με τον ερωτισμό, τον θάνατο και τον θρήνο, η συμμετοχή τους σε θρησκευτικά δρώμενα και διονυσιακές εορτές, η βία και οι περιορισμοί που τους επέβαλε η κοινότητα. Ειδώλια και μεγάλου μεγέθους γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, νομίσματα, επιτύμβιες στήλες και επιγραφές με νομικά κείμενα, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, χαρακτικά, χειρόγραφα και εικόνες που χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως τα μεταβυζαντινά χρόνια, συνθέτουν ένα πολυσυλλεκτικό μωσαϊκό πλούσιο σε συναίσθημα και μία ιστορία που σε ορισμένα σημεία της θυμίζει τόσο κυνικά αβίαστα συνθήκες του παρόντος. Μέχρι και τις 4 Μαΐου. 

Δοκιμάσαμε:

Το μενού ενός ιστορικού... cellar. Το να δειπνίζεις έχοντας ζωγραφικά έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά ακριβώς μπροστά σου είναι από μόνο του μία ολιστική εμπειρία. Πόσω μάλλον όταν οι δημιουργίες αυτές έχουν γεννηθεί αποκλειστικά για τον χώρο που απολαμβάνεις το μεσημεριανό ή το βραδινό σου. Ένα σημείο, στο οποίο η αρχιτεκτονική βαδίζει στο μονοπάτι μίας μορφής πολυτέλειας που εκπέμπει χάρη και φιλοξενία. Ο Δημήτρης Τραβασάρος και το βραβευμένο γραφείο Divercity Architects, υπό την έμπειρη ματιά του Διευθυντή Έργων του Ομίλου ΜITSIS, Σπύρου Ναουμίδη, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Ένα μωσαϊκό ζεστής χρωματικής παλέτας, design αντικειμένων, διακοσμητικών εκπλήξεων, hanging installations του διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και εξαιρετικής γεύσης. Καλώς ήρθατε, στο Amber Cellar.

amber cellar

Τον all-day γαστρονομικό προορισμό που με ελληνική φιλοσοφία ενορχηστρώνει εδώ και περίπου έναν χρόνο ο όμιλος MITSIS, στο ισόγειο του νέου του ξενοδοχειακού παιδιού, Mitsis N’UPiraeus Port. Εκεί, η τέχνη συνυφαίνεται με γαστρονομικές δημιουργίες τις οποίες ο executive chef του ομίλου, Δήμητρης Στειακάκης μαζί με τον σεφ του εστιατορίου, οραματίζονται, υλοποιούν και παρουσιάζουν σε τρία διαφορετικά μενού φαγητού (breakfast, lunch, dinner), με τα ποτά να διαθέτουν κι αυτά τις επιλογές του (drinks menu, winelist, bubbles & aperitifs). Δεν θα μπορούσε διαφορετικά. Η νεότερη ιστορία του οικοδομείται ακριβώς στο σημείο που το αποστακτήριο του οίκου METAXA άφησε το δικό του οινοπνευματώδες αποτύπωμα.

amber cellar

Με μία φευγαλέα ματιά στην κάρτα γεύσης, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι σχεδόν κάθε πρόταση του μενού κρύβει μία ελληνική πρώτη ύλη στη σύνθεσή της: η μπρουσκέτα συνοδεύεται από παστράμι Δράμας και γραβιέρα Νάξου, η ποικιλία αλλαντικών καπνιστή πανσέτα Τρικάλων και σαλάμι Λευκάδας, η ελληνική καρμπονάρα καπνιστό απάκι Κρήτης, το μοσχαρίσιο μπιφτέκι black Angus κρέμα γραβιέρα Κρήτης. Αυτές είναι μόλις από τις ελληνικές πινελιές που διαβάζεις, πριν απολαύσεις στο μεσημεριανού μενού – αυτό που είχα τη χαρά πριν από μερικές ημέρες να δοκιμάσω κι εγώ.

amber cellar

Η σαμπάνια – ένα welcome drink ανάλογο των γιορτινών ημερών έμεινε, τα πλατό αλλαντικών και τυριών έφυγαν, για να δώσουν τη θέση τους στις σαλάτες του μενού. Η ελληνική αγκαλιάζει το παξιμάδι χαρουπιού, το αγγουράκι κάπαρης και τα τοματίνια βελανίδι σε ένα δροσιστικό κράμα, όσο η επιλογή με παντζάρι σερβίρεται ευφάνταστα, με χρώμα και τα φύλλα μαρουλιών τρυφερά με εκπλήξεις ψητού κοτόπουλου στον πυρήνα τους. 

amber cellar

Από τα κυρίως, η τσιπούρα σερβίρεται σοτέ με μία αναζωογονητική πατατοσαλάτα και εσάνς μαγιονέζας αυχοτάραχου – μία εξαιρετική θαλασσινή επιλογή, ενώ με εντυπωσίασε και το ριζότο με το καλαμάρι σε μπουκιές, αλλά και η ελληνική καρμπονάρα. Αν και δεν δοκίμασα, μία ματιά στις πέννες ολικής με φρεσκοτριμμένη τομάτα, ανθό κάπαρης, ρίγανη και ξινομυζήθρα αρκούσε για να εντυπωσιαστώ. Φινάλε με ζεστή τάρτα μήλου, bitter σοκολάτα και μία υπόσχεση να επιστρέψουμε σύντομα ξανά. Τη ζωγραφική τέχνη του Cacao Rocks τη διακρίνατε;

Ακούσαμε:

Τη νέα δισκογραφική δουλειά της Παυλίνας Βουλγαράκη. Αντιμετωπίζω τους καλλιτέχνες που συγχρονίζουν το συναισθηματικό τους μικρο-σύμπαν με το έργο τους με σεβασμό κι εκτίμηση. Ίσως, επειδή το να δημοσιοποιείς εκτός του κοινωνικού σου πέπλου ασφαλείας ένα τμήμα της ψυχής σου σήμερα είναι από μόνο του κάτι γενναίο. Αυτό διαισθάνομαι ότι πραγματοποιεί η Παυλίνα Βουλγαράκη κάθε φορά που αποφασίζει να πλησιάσει το μικρόφωνο - είτε το τελευταίο στέκεται εντός ενός studio ηχογράφησης είτε καρτερικά την περιμένει στην αγαπημένη της σκηνή, πόσω μάλλον αν στην επιγραφή φωτίζεται ο Σταυρός του Νότου. Με βεβαιότητα, μπορώ να πω ότι η παραπάνω διεργασία συμβαίνει στους Λύκους, τη νέα της δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί εδώ και λίγες εβδομάδες μέσω της Cobalt Music. 

Παυλίνα Βουλγαράκη

Παυλίνα Βουλγαράκη

Χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρώσει αυτό το μελωδικό παζλ, του οποίου τα κομμάτια μεταβάλλονται στον παλμό που αλλάζει και η ίδια: η προσωπικότητά της, οι γωνίες, οι αμφιβολίες, οι σκέψεις, οι συνθήκες, η ηλικία της. Σαν η ενηλικίωση της να ξεκινά με τρόπο τραχύ και να ημερώνει, όπως ακριβώς η ορμητικότητα ενός λύκου όταν αβίαστα συναντά μία συντροφιά. Μία εξελικτική πορεία, η οποία αποτυπώνεται στους στίχους, τη μουσική σύνθεση, το αποτέλεσμα που σήμερα συνοδεύει τις δικές μας στιγμές - στα χαράματα, τότε που η ίδια, εμπιστευόμενη τον μουσικό της παρτενέρ Σεραφείμ Γιαννακόπουλο, τραγουδά ότι γίνονται τα θαύματα. Και στην απλότητα, αυτή την αγνότητα που συναντά κάθε φορά που ο δρόμος της την οδηγεί στη φύση. Η καλλιτεχνική της Πρωτοχρονιά. 

Κάνουμε book in:

Στο πιο in-tune brunch του 2025. Το ότι θέλουμε να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά με ανεβασμένη διάθεση και καλό φαγητό είναι κάτι που δεν θα αρνηθείς ούτε εσύ, ούτε εγώ. Ούτε, όμως, και το Beefbar Athens, το οποίο ακούει τις ανάγκες μας, πριν καν αυτές προλάβουν να εκφραστούν, δίνοντας μελωδικά vibes στο πρώτο Σαββατοκύριακο (σ.σ. άρα και brunch) της νέας χρονιάς. Ο Dedji Williams, αφήνει για λίγο την πόλη του Φωτός, και για δύο μόνο ήμερες (4 και 5 Ιανουαρίου) ετοιμάζεται να συνοδεύσει το πολυσυλλεκτικό brunch μενού – εμπειρία που το αγαπημένο high – end σημείο του Four Seasons Astir Palace Athens σερβίρει με ιδιαίτερη μαεστρία και δημιουργική σκέψη.

Beefbar Athens

Το αρωματικό Apple Cinnamon Aperolita, το απολαυστικό Coffee Americano, η πλούσια ποικιλία από Bloody Mary’s διά χειρός του ταλαντούχου bartender Άκη Βλάχου και της ομάδας του και τα λαχταριστά επιδόρπια (Gelato Mantecato, αναβαθμισμένο στην νέα brunch εκδοχή του με συνοδευτικά όπως churros, βάφλες, και pancakes, το απολαυστικό Soft Cookie, καθώς και ο καινούργιος μπακλαβάς σε κανταΐφι-style με πραλίνα φιστικιού) έχουν ήδη κλείσει θέση στην καρδιά μας. Κι εμείς στον πρώτο όροφο του εστιατορίου!