Εννέα βραβευμένοι σεφ από τη Γαλλία και είκοσι εγχώριοι γευστικοί μαέστροι δίνουν ραντεβού με το αθηναϊκό κοινό μέσα από τον θεσμό που η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος αποθεώνουν για δεύτερη χρονιά.
Η γεύση της Γαλλίας πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά υφάλμυρη απόβαση σε αγαπημένες διευθύνσεις της Αθήνας με την Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας, ένας θεσμός που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά και στέφθηκε με επιτυχία, να ξεκινά την Κυριακή 16 Μαρτίου και να ολοκληρώνεται την Παρασκευή 21 Μαρτίου.
Με έμπνευση από τη χώρα που το κρουασάν βρίσκει πάντα τη θέση του στο πρώτο γεύμα της ημέρας δίπλα στον καφέ, το κρασί καλλιεργείται σε φαινομενικά αέναες εκτάσεις και συνοδεύει αρμονικά τις φινετσάτες γαστρονομικές δημιουργίες και το φρέσκο βούτυρο αναδεικνύεται στο άλφα και το ωμέγα κάθε πρότασης, η Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας παρουσιάζει ένα πλουραλιστικό (κι άκρως απολαυστικό) πρόγραμμα με τη συμμετοχή εννέα βραβευμένων σεφ από τη Γαλλία και είκοσι Ελλήνων και Γάλλων σεφ που ζουν και δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η διοργάνωση φέρει την υπογραφή της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας Merci Chef
16/03/2025
12:00 – 17:00│Εστιατόριο Athénée: BRUNCH Α ΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ
Παρουσία του Γάλλου Σεφ Gauthier DENIS του εστιατορίου L’Ousteau de Baumanière -3 αστέρια Michelin και του Έλληνα Σεφ του Αρτοποιείου "Το Τρομερό Παιδί" Στέφανου ΛΙΒΑΝΙΟΥ. Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή. Κρατήσεις: 210 3251430
Από τις 12:00 │Βαρβάκειος Αγορά: ΓΙΟΡΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ " SYMPOSIO FESTIVAL"
Η Ελλάδα και η Γαλλία συναντιούνται συνδυάζοντας γαστρονομία και μουσική. Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Είσοδος ελεύθερη, κατανάλωση επί πληρωμή. Κρατήσεις: Hasapika Central Market (216 0707026)
16:30│Βαρβάκειος Αγορά: Χαιρετισμός της Πρέσβειρας της Γαλλίας κας Laurence AUER
Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη ΔΟΥΚΑ.
Στρείδια, από την Γαλλίδα Σεφ βραβευμένη MOF στον τομέα της αλιείας Eulalie RUS και από τον Σεφ του εστιατορίου "Nyx– Académias Hotel" Δημήτρη ΚΟΤΣΑΛΗ.
Μπουγιαμπέσα από τον Γάλλο Σεφ του εστιατορίου "Pourquoi pas" Julien HENNOTE και την Σεφ του εστιατορίου "Annie Fine Cooking" Κωνσταντίνα ΚΑΣΠΑΡΙΔΟΥ.
Ταρτάρ - Carpaccio - Μαρινάδες από τον Γάλλο Σεφ Stéphane JAKIC (Σχολή Ferrandi), και τον Σεφ του Elounda beach Albert HAZMA.
Ψάρια και Λαχανικά στο Μπάρμπεκιου από τον Γάλλο Σεφ του εστιατορίου " L'Auberge Ostape " John ARGAUD και τον Σεφ του εστιατορίου Hervé - 1 αστέρι Michelin Γρηγόρη ΚΙΚΗ.
Κρέπες από τον Sous-chef της Πρεσβείας της Γαλλίας Τάσο ΒΛΑΧΙΩΤΗ.
Croissant Bar από την Délifrance: Φτιάξε το δικό σου κρουασάν.
Μακαρόν με υπογραφή των Σεφ Στέλιου ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ, Ophélie BARES, Alain CHARTIER, Gauthier DENIS, Arnaud LARHER, Gilles MARCHAL. Την παρασκευή των μακαρόν επιμελείται ο Σεφ Δημήτρης ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ.
17/03/2025
09:00 – 18:00│ Gelato Mio, Ασπρόπυργος: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ 1η μέρα
Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής από τον βραβευμένο "MOF" Σεφ Alain CHARTIER. Διοργάνωση: εταιρεία La Fruitière – Grèce FRULATTI. Ιδιωτική εκδήλωση, συμμετοχή κατόπιν εγγραφής / Επί πληρωμή
16:00 │ Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος: WEBINAIRE "Comme des chefs 2025 – Η Γαλλική Ζαχαροπλαστική"
Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής από τον Σεφ ζαχαροπλαστικής Gilles MARCHAL σε σπουδαστές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής των επαγγελματικών σχολών Σ.Α.Ε.Κ., στο πλαίσιο του διαγωνισμού "Comme des chefs 2025", που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Απευθύνεται στους μαθητές των επαγγελματικών σχολών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό "Comme des chefs 2025".
16:00 – 18:00│ Πρεσβεία της Γαλλίας: ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με θέμα "Μαγειρική & διατήρηση των πόρων της θάλασσας"
Ευαισθητοποίηση του κλάδου της εστίασης στις προκλήσεις της βιώσιμης αλιείας. Συντονισμός: Elisabeth VALLET, Διευθύντρια της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Ethic Ocean". Είσοδος μόνο με πρόσκληση
Συμμετέχουν:
- Eulalie Rus, Σεφ Βραβευμένη με τον τίτλο MOF στον τομέα της αλιείας
- Julien Hennote, βραβευμένος με 1 Αστέρι Michelin
- Stéphane Jakic, καθηγητής γαστρονομίας (Σχολή Ferrandi)
- Νίκος Βελισσαρόπουλος, διευθυντής της σχολής Le Monde
- Margaux Gairin-Michaux, εκπρόσωπος της εταιρίας Caviar Sturia
- Παύλος Παυλίδης, επαγγελματίας ψαράς
- Κωνσταντίνος Στεργίου, καθηγητής – ερευνητής
- Killian Papadimitriou, υδατοκαλλιεργητής (εταιρία Philosofish)
- Θάλεια Τσιχλάκη, δημοσιογράφος γεύσης, κριτικός γαστρονομίας
- Θα ακολουθήσει υπογραφή της Χάρτας Ethic Océan από την Διευθύντρια της "Ethic Ocean" Elisabeth VALLET και τον Σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας Jean-Marie HOFFMANN. Ελληνικά – Γαλλικά (ταυτόχρονη μετάφραση)
19:00 │Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος – Auditorium Theo Angelopoulos: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Προβολή της ταινίας "Délicieux, Το Πρώτο Εστιατόριο", ιστορική κομεντί του Eric Besnard. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους John ARGAUD Σεφ του εστιατορίου "l'Auberge Ostape", Julien HENNOTE βραβευμένου Σεφ με 1 Αστέρι Michelin του εστιατορίου " Pourquoi pas " και Γρηγόρη ΚΙΚΗ Σεφ του εστιατορίου "Hervé". Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Τάνια ΜΠΟΖΑΝΙΝΟΥ, αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Το Βήμα. Γαλλική ταινία με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων.
18/03/2025
09:00 – 18:00│ Gelato Mio, Ασπρόπυργος: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ 2η μέρα
Σεμινάριο ζαχαροπλαστικής από τον βραβευμένο "MOF " Pastry Chef Alain CHARTIER. Διοργάνωση: εταιρεία La Fruitière – Grèce FRULATTI. Ιδιωτική εκδήλωση, συμμετοχή κατόπιν εγγραφής / Επί πληρωμή
11:00│Νοσοκομείο "ΜΕΤΑΞΑ": ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ με τον Σεφ Δημήτρη ΚΟΦΙΝΑ
Παρασκευή και διανομή χυμών και κρουασάν παρουσία της επικεφαλής σίτισης Ελπίδας Παπαδοπούλου, με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Délifrance και την υποστήριξη της Air France. Η εταιρία Robot-Coupe θα δωρίσει στο νοσοκομείο έναν αποχυμωτή σε συνεργασία με την εταιρία EMKO Koutelas.
12:00 │ Κατάστημα Nora’s Deli: ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Δημιουργίες από τον Σεφ Stéphane Jakic με στόχο την ανάδειξη των γαλλικών προϊόντων. Εκδήλωση για επαγγελματίες – μόνο με πρόσκληση
15:00 │ Πρεσβεία Γαλλίας: ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΧΑΒΙΑΡΙΟΥ STURIA ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Το χαβιάρι Sturia είναι ένα 100% γαλλικό χαβιάρι που παράγεται στην Ακουιτανία (Aquitaine). Συνδυάζει παράδοση και ανθεκτικότητα. Συνοδεία σαμπάνιας Moët-Hennessy. Εκδήλωση για επαγγελματίες – μόνο με πρόσκληση
19:00 – 21:00│Académias Hotel στο Plato Lounge bar: "A FRENCH AFFAIRE" ΓΑΛΛΙΚΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙΑ
Παρουσία των προσκεκλημένων Γάλλων Σεφ. Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Δωρεάν – πληροφορίες: 210 367 0000
20:00 │Εστιατόριο Annie - Fine Cooking: ΔΕΙΠΝΟ 8 ΧΕΡΙΑ (Dîner à huit mains)
Δείπνο από 4 γυναίκες Σεφ: τις Γαλλίδες Σεφ Eulalie RUS και Ophélie BARÈS, την Σεφ του εστιατορίου Annie - Fine Cooking Κωνσταντίνα ΚΑΣΠΑΡΙΔΟΥ, και την Ελληνίδα Σεφ Ντίνα ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Οι 4 Σεφ θα ετοιμάσουν ένα μενού 6 σταδίων στο εστιατόριο Annie - Fine Cooking που παρουσιάζεται ανάμεσα στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – Κρατήσεις: 210 9213690
19/03/2025
11:00│ Πρεσβεία της Γαλλίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - Συνάντηση των δημοσιογράφων
Καλεσμένοι οι Γάλλοι Σεφ John ARGAUD, Ophélie BARÈS, Alain CHARTIER, Gauthier DENIS, Julien HENNOTE, Stéphane JAKIC, Arnaud LARHER, Gilles MARCHAL et Eulalie RUS. Εκδήλωση για δημοσιογράφους - Είσοδος μόνο με πρόσκληση
12:00 – 14:00│ Πρεσβεία της Γαλλίας: ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Γευσιγνωσία γαλλικών κρασιών από την εταιρία Trinity Wines. Είσοδος μόνο με πρόσκληση
14:00 – 15:30│ Σχολή Τουριστικών, Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Σπουδών "Le Monde": ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
Με τη συμμετοχή των Γάλλων Σεφ ζαχαροπλαστικής Gilles MARCHAL και Arnaud LARHER. Απευθύνεται στους μαθητές της Σχολής
17:30 – 19:30│ Πολυκατάστημα attica City Link (4ος όροφος): ATELIER GOÛTER - Γνωρίστε την τέχνη της απογευματινής συνήθειας των Γάλλων
Με τους Σεφ Ζαχαροπλαστικής Arnaud LARHER και Δημήτρη ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟ, σε συνεργασία με τις εταιρίες Deals και Valrhona. Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Δωρεάν
18:00 │ Πρεσβεία της Γαλλίας: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙΝΟΠΟΣΙΑ - Ταιριάζοντας πίνακες με αντίστοιχα κρασιά
Η Ελληνίδα σομελιέ Σοφία ΤΣΙΚΟΥ ταιριάζει γαλλικά και ελληνικά κρασιά με 13 πίνακες του Σεφ Ιωσήφ ΠΕΤΡΟΦ, σε συνεργασία με τις εταιρίες Brix, Deals, Pure Spirit Wines και Trinity Wines. Εκδήλωση για επαγγελματίες / Είσοδος μόνο με πρόσκληση
20:00│ Athens Capital Hotel – MGallery Collection, εστιατόριο MFlavours: ΔΕΙΠΝΟ 8 ΧΕΡΙΑ (Dîner à huit mains)
Δείπνο από τους Έλληνες Σεφ Δημήτρη ΜΠΟΥΤΣΑΛΗ (Executive Chef) και Δημήτρη ΑΡΣΕΝΙΔΗ (Chef de Cuisine) και από τους Γάλλους προσκεκλημένους Σεφ John ARGAUD και Ophélie BARÈS. Οι 4 Σεφ θα ετοιμάσουν ένα μενού 8 σταδίων στο εστιατόριο MFlavours του ξενοδοχείου Athens Capital Hotel. Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – Κρατήσεις: 214 444 2000
20/03/2025
10:00│ Λεόντειος Σχολή Αθηνών: "BIEN MANGER"
Με την Γαλλίδα Σεφ Ζαχαροπλαστικής Ophélie BARÈS και τον Σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας Jean-Marie HOFFMANN. Απευθύνεται στους μαθητές της Σχολής
11:00 – 14:00│ Σχολή Τουριστικών, Ξενοδοχειακών και Γαστρονομικών Σπουδών "Le Monde": MASTERCLASS ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ
Master class από την προσκεκλημένη Γαλλίδα Σεφ Eulalie RUS. Απευθύνεται στους μαθητές της Σχολής
14:30│ Académias Hotel: THE PERFECT MATCH
Γευσιγνωσία γαλλικών και ελληνικών κρασιών από τον Χρήστο ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ, σομελιέ του εστιατορίου Hervé, συνοδεία αρτοσκευασμάτων από τον Γάλλο Σεφ Gauthier DENIS και την Ελληνίδα αρτοποιό του Line Athens Φαίδρα ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ – σε συνεργασία με την Trinity Wines. Είσοδος για επαγγελματίες μόνο με πρόσκληση
17:00 – 19:00│ Ξενοδοχείο "St. George Lycabettus Hotel": "Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ: ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΣΜΟΙ"
Συζήτηση με την Σεφ Ντίνα ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Evi Evane στο Παρίσι. Θα ακολουθήσει κοκτέιλ. Είσοδος μόνο με πρόσκληση
20:00 │Εστιατόριο Makris Athens (1 αστέρι Michelin): ΔΕΙΠΝΟ 6 ΧΕΡΙΑ (Dîner à six mains)
Δείπνο από τον Έλληνα Σεφ του εστιατορίου Πέτρο ΔΗΜΑ και τους Γάλλους προσκεκλημένους Σεφ Julien HENNOTE και Gilles MARCHAL. Οι τρεις Σεφ θα ετοιμάσουν ένα μενού στο βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin εστιατόριο "Makris Athens". Wine pairing με γαλλικά κρασιά από την Βουργουνδία της εταιρίας Brix Wines. Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – Κρατήσεις: 21 6004 7777
Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας - Από 17 έως 21 Μαρτίου 2025
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ "Το Τρομερό Παιδί"
Γλυκίσματα και αρτοσκευάσματα του Γάλλου Σεφ Gauthier DENIS θα πωλούνται στο κατάστημα. Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – πληροφορίες: 210 777 7537
Athens Capital Hotel – MGallery Collection Galerie Café
Kαθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από τις 15:00 έως τις 20:00 γλυκίσματα από την Γαλλίδα Σεφ Ophélie BARES και την Ελληνίδα Σεφ ζαχαροπλαστικής Νάντια ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ. Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – πληροφορίες: 214 444 2000
Lobby – ACADEMIAS HOTEL
Afterwork γαλλικών τυριών και κρασιών από τις 17:00 έως τις 20:00 στο Lobby του ξενοδοχείου. Εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό / Επί πληρωμή – πληροφορίες: 210 367 0000
Εκδηλώσεις εκτός Αθηνών
Θεσσαλονίκη, 17/03/2025
20:00│ Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης - Café Lycée: ΔΕΙΠΝΟ Α ΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ (DINER A LA FRANCAISE)
Μυτιλήνη, 17-24/03/2025
MasterClass "Σοκολάτα και Λάδι" για μαθητές δημοτικών σχολείων
Στο πλαίσιο της Γαστρονομικής Εβδομάδας"Merci Chef", το Γαλλικό Προξενείο Μυτιλήνης, διοργανώνει ένα μοναδικό MasterClass για μαθητές δημοτικών σχολείων της Μυτιλήνης με θέμα "Σοκολάτα και Λάδι". Προσφέροντας έτσι στους μικρούς συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανακαλύψουν την ιστορία και τις ιδιότητες της σοκολάτας και του ελαιόλαδου και πώς αυτά τα δύο μπορ