Από σήμερα, στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας
παρουσιάζει από σήμερα (12/5) η Σοφία Γκαφάαρ στο Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας, στην οποία συνδυάζει γνώριμα υλικά με αναπάντεχα αντικείμενα, μέσω ενός πρωτότυπου food styling, για να μας υπενθυμίσει ότι τρώμε πρώτα με τα μάτια μας.
Η Σοφία Γκαφάαρ σπούδασε ψυχολογία και διαφήμιση στο Λονδίνο με μεταπτυχιακό στη φωτογραφία μόδας και διαφήμισης. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας στον κλάδο της διαφήμισης, έλαβε μέρος σε μία σειρά από projects για διαφορετικές καμπάνιες. “Η απλότητα και τα μηνύματα που βγαίνουν προς τα έξω μου κέντρισαν το ενδιαφέρον από την αρχή. Ως Creative Director, χρησιμοποιώ τη φωτογραφία ως μέσο για να υλοποιήσω τις ιδέες μου. Αυτό που αναζητώ και προσπαθώ να εκφράσω μέσα από την δουλειά μου είναι, πως το κάτι γνώριμο σε όλους, άρα και οικείο, μπορούμε να το δούμε μέσα από ένα άλλο πρίσμα, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από εκεί που το έχουμε συνηθίσει. Αυτό μπορεί και να προκαλεί 'ανησυχία΄” είναι η απάντησή της στον χαρακτηρισμό “ανήσυχη καλλιτέχνης”.

Fish and chips
“Το 'Great Minds Eat Alike' δεν είναι ένα ακόμα food blog ή απλές φωτογραφίες στο διαδίκτυο με hashtag #instafood #foodporn. Νέες μορφές σύνθεσης, σχημάτων, επιφανειών, ποικιλίες διάφορων μέσων παρουσιάζονται σαν ένα σύνολο μίας προσωπικής και όχι τυποποιημένης συνταγής. Το φαγητό κάθε άλλο από μονότονο και ανάλατο πρέπει να είναι. Γι’αυτό το λόγο θα παρατηρήσετε ότι επικρατεί και μία ατμόσφαιρα χιουμοριστική, παιχνιδιάρικη και χαρούμενη. Το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας έδειξε τον ενθουσιασμό του, αγκάλιασε το project αυτό και έτσι 'έδεσε το γλυκό' από την αρχή και τους ευχαριστώ πολύ γι’αυτό. Το φαγητό έχει τον κύριο λόγο άρα δεν θα μπορούσε να λείψει από αυτόν το χώρο”.

Marble tomatoes
“Για να γίνει η ιδέα μία σύνθεση και μετά ένα ‘clicκ’ χρειάστηκε μία περίοδο ζύμωσης. Η αναζήτηση των σωστών υλικών/αντικειμένων και το στήσιμο των κάδρων μου για να τα φωτογραφίσω μου πήρε σχεδόν 2 μήνες. Το φαγητό σαν project το δουλεύω πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Αισθάνομαι ανακούφιση και μεγάλη χαρά που μετά από τόσο καιρό μοναχικότητας στο studio μου, επικοινωνώ το αποτέλεσμα αυτό με τους συνανθρώπους μου. Άμα ακολουθήσει κανείς βήμα βήμα τη συνταγή που δίνεται στην έκθεση ‘Great Minds Eat Alike’ γρήγορα θα καταλάβει ότι περαιτέρω οδηγίες δεν χρειάζονται".

Soap in your mouth
Η Σοφία λατρεύει να μαγειρεύει, να δοκιμάζει, να πειραματίζεται με υλικά τα οποία δεν της είναι γνώριμα και πέφτουν στα χέρια της για πρώτη φορά και να συνθέτει έτσι κάτι καινούριο. “Εμείς καταφέραμε με τον τρόπο μας να κάνουμε το φαγητό hip - #foodgasm, #foodoftheday κλπ. Το φαγητό υπάρχει στην καθημερινότητά μας, όλοι το ξέρουν και μιλάνε για αυτό, απλά τώρα είναι πιο ‘hot’ από ποτέ”.

Her name was Lola
“Το μενού είναι η συνέχεια της έκθεσης. Εκτελούμε ουσιαστικά τη συνταγή που δίνεται στην έκθεση του ‘Great Minds Eat Alike’. Σε συνεργασία με τον Chef του μουσείου δημιουργήσαμε ένα set μενού έξι πιάτων διαλέγοντας σαν βάση κάποια φαγητά από τις φωτογραφίες της έκθεσης. Το food styling των πιάτων έχει κυρίαρχο ρόλο και είναι και αυτό επηρεασμένο από τις συνθέσεις που βλέπουμε και στην έκθεση. Το μενού θα μπορεί ο επισκέπτης να το γευτεί στο εστιατόριο του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας συγκεκριμένες ημέρες μέσα στην εβδομάδα που θα ανακοινωθούν”.
Info
GREAT MINDS EAT ALIKE - Σοφία Γκααφάρ
Διάρκεια Έκθεσης:
12 Μαΐου – 1 Αυγούστου 2016
Ωράριο Λειτουργίας:
Τρίτη – Κυριακή 12:00 – 20:00
Η είσοδος είναι δωρεάν
Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας
Αγίου Δημητρίου 13
10561, Ψυρρή, Αθήνα
Τηλ: +30 210 32 11 311