Το Food Mafia ανέβηκε στα βόρεια και υπόσχεται μεγάλες γευστικές αμαρτίες δια χειρός του πληθωρικού chef Ηλία Σκουλά.
Οφείλω να ομολογήσω πως όσο το Food Mafia βρισκόταν στη Γλυφάδα είχα μεγάλα θέματα που ήταν τόσο μακριά μου και οι υπερ-λαχταριστές αναρτήσεις του σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Ηλία Σκουλά στα social media δεν έκαναν την κατάστασή μου πιο εύκολη. Τη σεζόν που μας πέρασε το team έκανε ένα "πέρασμα" από το κέντρο της Αθήνας και λίγο αναθάρρησα, όμως τώρα που το Food Mafia μετακόμισε πλέον και μόνιμα στη Νέα Ερυθραία (βλ.προηγούμενο #tidbits ) δεν κρατήθηκα και έσπευσα να δοκιμάσω τη βαθιά γευστική και πολύ αμαρτωλή –να τα λέμε και αυτά- κουζίνα του.

Βρίσκεται εκεί που ήταν το Dirty Burger μέσα στο μικρό πεζοδρομάκι δίπλα στην Εθνική Τράπεζα στα φανάρια της Νέας Ερυθραίας και το σποτ έχει διαμορφωθεί έτσι που σε προδιαθέτει να κυριολεκτικά να "αράξεις". Γενικά πέρα από την comfort λογική του μενού, το ίδιο το μαγαζί έχει μία έντονα comfort αύρα, είναι οικείο και χαλαρό, χωρίς να του λείπει ο χαρακτήρας. Το όλο εγχείρημα είναι συνεργασία του σεφ Ηλία Σκουλά με τη δημιουργική ομάδα του Γιάννη Μωράκη και του Δήμου Στασινόπουλου και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

Πριν ξεκινήσω να γράφω για τα πιάτα –κάτι που πραγματικά θα πάρει ώρα- να πω πως εδώ θα δοκιμάσεις κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά cocktails δια χειρός του πολύ ταλαντούχου Γιώργου Μαρκαδάκη. Η cocktail-list είναι μακρά (εντυπωσιακά μεγάλη για εστιατόριο του είδους) και όσα cocktails δοκίμασα ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο, με ξεκάθαρο νικητή ένα ελαφρώς πειραγμένο bloody mary (και κάπου εδώ να πω πως γενικά δεν είμαι καθόλου φίλος του εν λόγω cocktail).
Στο ξεκάθαρα comfort, αρκετά κρεατοφαγικό και πολύ multi-culti μενού τώρα να ξεκαθαρίσουμε το εξής: στο Food Mafia δεν θα έρθεις να τσιμπήσεις κάτι ελαφρύ, θα έρθεις να κάνεις μία πολύ γευστική μεν, αλλά πολύ πληθωρική δε αμαρτία. Αν σου αρέσουν οι γαστριμαργικές αμαρτίες –εμένα προσωπικά είναι οι αγαπημένες μου-, αυτό θα γίνει το νέο σου στέκι. Προσοχή, μην παρασυρθείς και παραγγείλλεις ό, τι σου φαίνεται ενδιαφέρον γιατί οι γεύσεις είναι κυριολεκτικά πληθωρικές και καλό είναι να τις δοκιμάσεις σε ξεχωριστές επισκέψεις.

Ο Ηλίας Σκουλάς έχει ετοιμάσει ένα μενού που έχει και πολυπολιτισμικές αναφορές (τα seafood causas είναι σαφέστατη αναφορά στη Nikkei κουζίνα) και καθαρόαιμα hardcore κρεατοφαγικά πιάτα και ξεκάθαρα street food λογικής προτάσεις και Josper ξυλόφουρνο και ολόκληρη κατηγορία steaks & fries για τους serious meat-lovers.

Αλλά εγώ θα ξεκινήσω από τις σαλάτες, όχι γιατί ξαφνικά έχασα τα λογικά μου, αλλά γιατί εδώ έφαγα την ωραιότερη Caesar’s που έχω γευτεί ίσως και ποτέ στη ζωή μου (η φωτογραφία από το κινητό μου σαφώς την αδικεί). Βέβαια ο Σκουλάς δεν τη λέει Caesar’s, την ονομάζει "Tijuana days are back", αλλά και "Μανώλη" να την έλεγαν και πάλι φανταστική θα ήταν, τόσο όσο πρέπει σε όλα της. Και αφού ξεπεράσουμε το κόλλημα που πλέον θα κουβαλάω εσαεί με την εν λόγω σαλάτα, ας περάσουμε στα υπόλοιπα.

Δοκίμασα δύο από τα τέσσερα baos του καταλόγου, ένα με καβούρι, kimchi, wasabi mayo και ρέβα και ένα με black angus στο κάρβουνο, κορεατική μαρινάδα bulgogi και kimchi. Και στα δύο το ψωμάκι ήταν σαν σύννεφο και έλιωνε στο στόμα, ενώ το πρώτο με το καβούρι είναι πιο κοντά στις γεύσεις μου και θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα.

Το ίδιο ισχύει και για τα πλούσια σε γεύση Αυγά στη Χόβολη και το πολύ αναπάντεχο Korean Beef Tartare, δύο πιάτα εξαιρετικά διαφορετικά μεταξύ τους, όμως έχουν ενδιαφέρον καθένα στον τομέα του. Τα αυγά στη χόβολη έρχονται μαζί με φρυγανισμένο ψωμάκι που δεν μπορείς να σταματήσεις να βουτάς στα λιωμένα τυριά, ενώ το πολύ πιο "σικ" ταρτάρ μοσχαριού κάνει τρελά γευστικά παιχνίδια με το παγωμένο αχλάδι στη βάση του, που χαρίζει μία δροσερή εσάνς στο πιάτο και κλείνει το μάτι στις επιτυχημένες οξύτητες.

Και κάπου εδώ πρέπει να φτάσω στο επόμενο highlight της βραδιάς που είναι το The Burger 2017- The Mushroom Melt Edition. Για όσους βρίσκονται σε ηλικία που πρόλαβαν τα Wendy’s στη χώρα μας, αυτό το burger θα ξυπνήσει σοβαρές γευστικές θύμησες! Στο πολύ πιο ποιοτικό του φυσικά από το burger στο οποίο αναφέρεται, αυτό το burger με το ζουμερό angus beef, την πλούσια δόση cheddar, τα τέλεια ψημένα oyster mushrooms, το μπέικον και την aioli συνοδεύεται από λεπτοκομμένες πατατούλες με chili con carne και αποτελεί από μόνο του λόγο για να ανηφορήσεις (ή να κατηφορίσεις) προς Νέα Ερυθραία. Ο Josper, τον οποίο ο Ηλίας Σκουλάς χειρίζεται εξαιρετικά, βγάζει δύο πιάτα, ένα πολύ ενδιαφέρον γιουβέτσι με μοσχάρι και μία Porcheta, την οποία και δοκίμασα και έχω να πω πως η γεύση της δικαιολογεί γιατί αυτή η συνταγή έχει επιβιώσει από το 1912, ενώ έχει "μαφιόζικη" ιστορία την οποία και μπορείς να ρωτήσεις και να μάθεις. Η κατηγορία Steak & Fries απευθύνεται σε σοβαρούς κρεατοφάγους και περιλαμβάνει πέντε πιάτα, στα οποία δεν άντεξα να φτάσω, αλλά σε επόμενη επίσκεψή μου θα δοκιμάσω οπωσδήποτε το Striploin Pepper Steak που είδα να καταφθάνει σε διπλανό τραπέζι και φαινόταν πραγματικά λαχταριστό.

Για το τέλος υπάρχουν τρία γλυκά με προσωπικό αγαπημένο το donuts (με χειροποίητη εννοείται ζύμη), παγωτό σοκολάτα με chili και dulce de lecce σος. Αν πεινάς και έχεις όρεξη για γευστική πλήρωση από κάθε aspect, το Food Mafia είναι το place to be!
Ελ. Βενιζέλου 59, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210 6233600
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information