Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Dom Pérignon με ενορχηστρωτή τον Executive Chef του οίκου, Marco Fadiga, δεν είναι κάτι που ζεις κάθε μέρα.
Έχω ξαναγράψει αρκετές φορές πως η δουλειά μας δεν είναι σε καμία περίπτωση το ατελείωτο λαμπερό "πάρτι", που συχνά φαίνεται στα social media. Και επιμένω σε αυτό. Όμως υπάρχουν και οι στιγμές ή οι εμπειρίες εκείνες που είναι πραγματικά ξεχωριστές και που hastag του τύπου #ilovemyjob δεν αρκούν για να περιγράψουν πόσο ειλικρινά εκείνη τη στιγμή λατρεύεις τη δουλειά που κάνεις. Ακριβώς μία τέτοια περίπτωση ήταν και η πολύ πρόσφατη εμπειρία μου στην Costa Navarino, όπου είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο The Romanos, a Luxury Collection Resort, και να ζήσω ένα εκπληκτικό Dom Pérignon Weekend Experience, το οποίο δικαίως έχει ονομαστεί "experience", γιατί αποτελεί αληθινή "εμπειρία" και μάλιστα μία εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.

Η αλήθεια είναι πως όταν μία άκρως εμβληματική σαμπάνια, όπως η Dom Pérignon, και ένα κορυφαίο στην Ελλάδα resort, όπως η Costa Navarino, συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μία "εμπειρία", οι πιθανότητες είναι πως αυτό που θα ζήσεις θα είναι κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Όταν όμως στην εξίσωση μπαίνει ένα δείπνο με την υπογραφή του executive chef της Dom Pérignon, του αεικίνητου Ιταλού Marco Fadiga, και η ευκαιρία να τον γνωρίσεις από κοντά και να τον δεις να δημιουργεί live, ένα masterclass με τον εξαιρετικό και πολυβραβευμένο -και προσωπικά πολύ αγαπημένο μου- Έλληνα οινοχόο Νικόλα Γιαννόπουλο AIWS με τη συνδρομή του εντυπωσιακά προσηνή και εξωπραγματικά γνώστη του αντικειμένου του Head Sommelier της Costa Navarino, Μάνου Κεντικελένη, η δυνατότητα να δοκιμάσεις (υπό την καθοδήγηση των παραπάνω υπερ-ειδικών) σπάνιες ετικέτες του iconic οίκου και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον τόσο μαγικό όσο αυτό της Costa Navarino και του πολυτελούς The Romanos, τότε τα πράγματα ξεπερνούν τις προσδοκίες σου και το αποτέλεσμα -σε διαβεβαιώνω- είναι μία εμπειρία απολύτως μοναδική, την οποία πραγματικά δεν έχεις την ευκαιρία να ζεις κάθε μέρα. Στη διάρκεια του Dom Pérignon Masterclass, που προλόγισε με πολύ όμορφα και πολύ ενδιαφέροντα λόγια ο Head Sommelier της Costa Navarino, Μάνος Κεντικελένης, μάθαμε από τον πλέον ειδικό στο θέμα "σαμπάνια", τον κορυφαίο Champange Sommelier και Brand Ambassador του Οίκου Moët Hennessy Νικόλα Γιαννοπουλο AIWS, πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα για το iconic house, την ιστορία του, τις αξίες του και τα μυστικά του. Αυτό που προσωπικά λάτρεψα στη συγκεκριμένη βραδιά, αλλά και σε όλες τις ομιλίες του Νικόλα Γιαννόπουλου που είχα μέχρι σήμερα την τύχη να παρακολουθήσω, είναι πως ξέρει πάντα να προσαρμόζει τα λόγια του και τις πληροφορίες που δίνει στο κοινό που έχει απέναντί του. Έτσι εγώ και οι υπόλοιποι καλεσμένοι -ένα ανάμεικτο κοινό από Έλληνες και ξένους, γνώστες και μη- δεν ακούσαμε βαρείς τεχνικούς όρους και ειδικές λεπτομέρειες, αλλά μία ουσιαστική ιστορία που μας ταξίδεψε στον κόσμο του διάσημου οίκου, χωρίς ούτε λεπτό να μας κουράσει. Από το όραμα του μοναχού Dom Pierre Pérignon να φτιάξει το "καλύτερο κρασί στον κόσμο" το 1668, όταν και χρίστηκε cellar master στο Αββαείο Hautvillers, από όπου στην ουσία ξεκίνησαν όλα, έως σήμερα -3 αιώνες μετά- που το όνομά του κοσμεί την πιο εμβληματική σαμπάνια στον κόσμο, η ιστορία του οίκου κύλησε σαν νερό με ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους να δίνουν το τέμπο. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η πληροφορία πως τότε, το 17ο αιώνα, η σαμπάνια δεν είχε ακόμη το πιο κύριο -και δεδομένο για όλους εμάς- χαρακτηριστικό της: τις φυσαλίδες. Μάθαμε πως κάθε χρονιά δεν έχει τη δική της Dom Pérignon, καθώς εφόσον πρόκειται για vintage -δηλαδή για προϊόν που παράγεται με τη συγκομιδή μίας και μόνο χρονιάς κάθε φορά-, κάποιες χρονιές απλά και ξεκάθαρα δεν δίνουν το αποτέλεσμα εκείνο που χρειάζεται για να μπορέσει η ετικέτα τους να πάρει το όνομα του επιπέδου Dom Pérignon. Μάθαμε ακόμη πως δύο είναι οι ποικιλίες εκείνες που "συμμετέχουν" σχεδόν κάθε χρόνο στην παραγωγή: η chardonnay και η pinot noir. Κι εκεί που μαθαίναμε όλα αυτά και λύναμε τις απορίες μας, ξεκίνησαν οι εκπλήξεις της βραδιάς.

Ο Marco Fadiga, ο από διετίας Executive Chef της Dom Pérignon (από όταν δηλαδή κέρδισε τον παγκόσμιο διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Οίκος ώστε να βρει στο πρόσωπο του ταμπεραμεντόζου αυτού Ιταλού το νέο της executive chef και global ambassador) έκανε την εμφάνισή του και δημιούργησε live δύο μικρά αριστουργήματα, ώστε να συνοδέψει τις δύο ετικέτες που δοκιμάσαμε κατά το masterclass. Πριν πω το οτιδήποτε για τα πιάτα, θα ήθελα να πω πόσο όμορφο είναι να βλέπεις μπροστά σου έναν άνθρωπο που λατρεύει τη δουλειά του κυριολεκτικά. Ιδιαίτερα προσηνής, πολύ ευχάριστος, χωρίς ίχνος έπαρσης ή και άγχους, ο διάσημος σεφ μας έβαλε να κλείσουμε τα μάτια μας και ακούγοντας μουσική και δοκιμάζοντας ένα ποτήρι Dom Pérignon Blanc 2009, να μοιραστούμε μία εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό. "Έτσι έρχεται η έμπνευση", είπε, "βάζοντας όλες σου τις αισθήσεις στο τραπέζι". Ήταν πραγματικά αναζωογονητικό να βλέπεις έναν σεφ αυτού του βεληνεκούς να δημιουργεί με τόση όρεξη και να μοιράζεται με τους καλεσμένους του τις σκέψεις και τη χαρά του γι’ αυτό που κάνει, γι’ αυτό που πρεσβεύει. Νομίζω πως, αν ο εμβληματικός Οίκος έψαχνε κάποιον να αντανακλά το απόλυτο πρότυπο φιλοξενίας, πραγματικά το βρήκε στο πρόσωπο του Marco Fadiga.

Στο Masterclass δοκιμάσαμε τη Dom Pérignon Blanc 2009, η οποία συνόδευσε και το πρώτο πιάτο του εκπληκτικού δείπνου που ακολούθησε, και τη Dom Pérignon Rose 2005. Η vintage 2009 μας εξήγησαν πως ήταν μία εξαιρετική χρονιά και πως το γεμάτο της σώμα, η μακρά επίγευση και η υποψία τανίνης (κάτι εξαιρετικά σπάνιο σε ένα λευκό κρασί), ο φρουτώδης χαρακτήρας της και η φινετσάτη ισορροπία της οφείλονται στο σκληρό χειμώνα, τη βροχερή άνοιξη, τον εξαιρετικό Αύγουστο και τις υπέροχες συνθήκες στις οποίες ξεκίνησε η συγκομιδή. Για τη vintage 2005 σχολιάστηκε το ζωντανό χρώμα, οι νότες τροπικών φρούτων, το φραμπουάζ, το ξύσμα λεμονιού, το βερίκοκο, το κακάο και η σοκολάτα στη μύτη, αλλά και η γλυκόριζα που ένιωθες υπαινικτικά στο πίσω μέρος του ουρανίσκου σου, καθώς και μία δροσερή ιδέα από πορτοκάλι που ερχόταν στο τέλος τέλος.

Η βραδιά έκλεισε με ένα μαγικό δείπνο τεσσάρων πιάτων, κάθε ένα από τα οποία ήταν άρρηκτα δεμένο με μία ετικέτα του οίκου, όπως ακριβώς τα οραματίστηκε και τα εξετέλεσε ο Marco Fadiga. Το setting του δείπνου τολμώ να πω πως ήταν σαν βγαλμένο από παραμύθι, με ένα λιτά υπέροχο τραπέζι ανάμεσα στις "λίμνες" του The Romanos, να αντανακλά το κύρος του εμβληματικού οίκου, που εμφανώς δεν χρειάζεται πολυλογίες για να περάσει το μήνυμα της ουσιαστικής πολυτέλειας.

Το σέρβις λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι και ο Νικόλας Γιαννόπουλος εξηγούσε στο τέλος κάθε πιάτου τα σημεία "επαφής" μεταξύ ετικέτας και συστατικών, ενώ εγώ είχα την τύχη να κάθομαι δίπλα στον Μάνο Κεντικελένη και να ακούω υπέροχες ιστορίες για τη δημιουργία της σαμπάνιας.

Almond Sicilian "granita”, Paris Prunier caviar και Dom Pérignon Blanc 2009. Ένα παιχνίδι των υφών, με τη μεταξένια υφή της γρανίτας να δένει όμορφα με τη silky υφή της σαμπάνιας, και το χαβιάρι να πυροδοτεί τη γευστική έκρηξη.

Yellow curry, lobster and pineapple και Dom Pérignon Blanc 2006. Ένας απίστευτα τρυφερός αστακός με τους χυμούς του όλους εκεί να "συνάδουν" με το γεμάτο σώμα της σαμπάνιας. Το κάρυ προσέθετε την απαραίτητη σπιρτάδα και ο ανανάς μία εξωτική νότα, ενώ τα άνθη έδεναν με τα ανθικά αρώματα (λευκά άνθη) της vintage 2006.

Red mullet with black truffle foam και Dom Pérignon Rose 2004. Καταλυτικός ο ρόλος της τρούφας που στην προκειμένη αναδείχθηκε στον συνδετικό κρίκο με τη vintage 2004.

Osmanthus sherbet και Dom Pérignon P2 2000. Μία σαμπάνια που έχει παλαιωθεί 16 χρόνια και ένα επιδόρπιο με όσμανθο. Η P2 -second plenitude έχει μία έντονα κρεμώδη υφή στο ουρανίσκο και μία απρόσμενη φρεσκάδα και ζωντάνια, κάτι που υπογραμμιζόταν ακόμη καλύτερα με τη συγκεκριμένη γλυκιά δημιουργία του σεφ.
Όπως υπογραμμίστηκε από όλους τους ειδήμονες του τραπεζιού, το εν λόγω δείπνο ήταν εξαιρετικά χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του Marco Fadiga και της διαδραστικής σχέσης που θέλει να έχουν τα πιάτα του με τις ετικέτες της Dom Pérignon. Η επιλογή του να χρησιμοποιήσει υλικά από όλο τον κόσμο και η διάθεσή του να συνταιριάζει κάθε συστατικό με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της κάθε ετικέτας, έκανε το αποτέλεσμα μία ξεχωριστή εμπειρία βαθιάς απόλαυσης ακόμη και για κάποιον αμύητο στα βαθιά μυστικά του εμβληματικού οίκου.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information