Ένα δείπνο με ταυτότητα Θεσσαλονίκης και πολλές οργανωμένες δράσεις αποδεικνύουν πως το Thessaloniki Food Festival είναι σοβαρή υπόθεση.
Μία πολύ όμορφη βραδιά με πρωταγωνιστές γεύσεις, αρώματα και κρασιά από την μαγευτική Θεσσαλονίκη μας μετέφερε νοερά από την Αθήνα και το CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη στην συμπρωτεύουσα. Οι τρεις Thessaloniki Chef Ambassadors για το 2018, Δημήτρης Τασιούλας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Thria, Αντώνης Μουστάκης του εστιατορίου Extravaganza και Λάμπρος Ρώσσιος του εστιατορίου Μαιτρ και Μαργαρίτα, "κατέλαβαν" την κουζίνα του CTC και μαγείρεψαν κλασσικά σαλονικιώτικα πιάτα with a twist τα οποία συνοδεύτηκαν με εξαιρετικά κρασιά του τοπικού αμπελώνα.
Συγκεκριμένα το μενού είχε μία ευφάνταστή "τριλογία" του μεζέ με γαρίδα σαγανάκι, μύδι αχνιστό και ντολμαδάκι αυγολέμονο "αλλιώς", τα οποία συνόδευσε εξαιρετικά ένα Αγιορείτικο Αβατον 2017 (Tsantali).
Ένα σουτζούκι θεσσαλονίκης ταρτάρ με τηγανητό ρύζι, που συνόδευσε ένα Nicolas 2016 (Κλαούντια Παπαγιάννη)
Μία μοσχαρίσια ουρά με άρωμα κανέλας και γαρύφαλλο, μους καπνιστής μελιτζάνας και τσιπς μαϊντανού, που συνόδευσε ένα Limneon 2016 (Πόρτο Καρρας).
Και για το τέλος ένα κραμπλ από τσουρέκι Θεσσαλονίκης, semifreddo ταχινένιου χαλβά και καραμέλα κυδώνι, που συνοδεύτηκε με Nama 2017 (Μυλοπόταμος-Οίνοι Αγίου Όρους)
Η βραδιά ήταν πραγματικά πολύ όμορφη και αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πως η Θεσσαλονίκη επενδύει όντως στη γαστρονομία της και στηρίζει τα τοπικά της προϊόντα με πράξεις και δράσεις που τραβούν το ενδιαφέρον και πίσω του κρύβουν ουσιαστική δουλειά. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως τον απόλυτο γαστρονομικό προορισμό εδώ και οκτώ χρόνια, το Thessaloniki Food Festival αγκαλιάζει και στηρίζει νέες ιδέες και πρωτοβουλίες των ανθρώπων της πόλης, διοργανώνοντας δράσεις και εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Υπό την αιγίδα του Δήμου, Θεσσαλονικείς και επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική γαστρονομία, ενώ την όλη διοργάνωση στηρίζουν έμπρακτα εστιατόρια, παραγωγοί προϊόντων και ενώσεις παραγωγών, συμμετέχοντας σε εκθέσεις, γευσιγνωσίες και πολλές ακόμα εκδηλώσεις. Το 2017 δημιουργήθηκε και ο θεσμός των Thessaloniki Chef Ambassadors. Νέοι, ταλαντούχοι chefs από εστιατόρια της πόλης δημιουργούν ειδικά μενού, με βάση χαρακτηριστικές συνταγές της Θεσσαλονίκης με επιλεγμένα προϊόντα του Thessaloniki Food Basket, δίνοντας το δικό τους γαστρονομικό στίγμα. Το σύγχρονο προφίλ της γαστρονομίας της Θεσσαλονίκης αναδύεται μέσα από τα πιάτα των νέων chef της πόλης, δημιουργώντας μια νέα τάση και κουλτούρα φαγητού, με φανατικούς θαυμαστές.
Οι Thessaloniki Chef Ambassadors για το 2018 είναι οι: Δημήτρης Τασιούλας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Thria, Αντώνης Μουστάκης του εστιατορίου Extravaganza και Λάμπρος Ρώσσιος του εστιατορίου Μαιτρ και Μαργαρίτα.

Έχοντας ήδη κερδίσει πολλά σε επίπεδο προβολής και τουριστικής ανάπτυξης, η Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κερδίσει την θέση που της αξίζει στον ταξιδιωτικό και γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας. Η ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης, με σήμα τη Γοργόνα, γίνεται γνωστή και ισχυροποιείται μέσα από στοχευμένες δράσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μια από αυτές είναι και το Thessaloniki Food Basket, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την γευστική παράδοση της πόλης: Τοπικά ζυμαρικά, ποντιακά προϊόντα, γαλακτοκομικά από βουβαλίσιο γάλα, ελιές, λάδι, προϊόντα πιπεριάς, αμπελόφυλλα και ντολμαδάκια, μαρμελάδες, σάλτσες, σοκολατάκια και φυσικά το παραδοσιακό κουλούρι Θεσσαλονίκης. Η σύνθεση του καλαθιού αλλάζει δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με την εποχικότητα και αποτελεί έναν πρωτότυπο τρόπο παρουσίασης των τοπικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κοινό αλλά και στο εξωτερικό.
Thessaloniki Street Food Festival – Athen’s Edition
Το Thessaloniki Street Food Festival είναι μια ακόμη ενέργεια που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Food Festival της πόλης. Με τη συμμετοχή πολλών επιχειρήσεων εστίασης της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έχουν διακριθεί όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και την πρωτοτυπία τους, το Thessaloniki Street Food Festival συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κάθε χρόνο. Τα τελευταία δύο χρόνια εκτός από την Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται και στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου στην Πλατεία Κοτζιά.
Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram.
* Tidbit : a small piece of food
: a small piece of news or interesting information