top article

Comfort zone

  1. Choe Candles | Χειροποίητα, φυσικά κεριά με ελληνική υπογραφή Choe Candles | Χειροποίητα, φυσικά κεριά με ελληνική υπογραφή
  2. Οι πιτζάμες των Zara είναι ό,τι χρειάζεσαι τώρα Οι πιτζάμες των Zara είναι ό,τι χρειάζεσαι τώρα
  3. Οι νέες χριστουγεννιάτικες σειρές και ταινίες του Netflix Οι νέες χριστουγεννιάτικες σειρές και ταινίες του Netflix
  4. Το cosy look της Βίκυς Καγιά είναι ιδανικό για το σπίτι Το cosy look της Βίκυς Καγιά είναι ιδανικό για το σπίτι
  5. Πώς θα σταματήσεις να τρως συνέχεια στην καραντίνα Πώς θα σταματήσεις να τρως συνέχεια στην καραντίνα
  6. Μένουμε Σπίτι | Απόλαυσε την ψηφιακή συλλογή με 1000 έργα του Vincent Van Gogh Μένουμε Σπίτι | Απόλαυσε την ψηφιακή συλλογή με 1000 έργα του Vincent Van Gogh
  7. Quarantine Chic | 10 χτενίσματα για να νιώθεις κομψή ακόμα και μέσα στο σπίτι Quarantine Chic | 10 χτενίσματα για να νιώθεις κομψή ακόμα και μέσα στο σπίτι
  8. 10 loungewear σύνολα Zara που είναι τέλεια για την καραντίνα 10 loungewear σύνολα Zara που είναι τέλεια για την καραντίνα
  9. 10 chic κούπες για να προσθέσεις στη συλλογή σου 10 chic κούπες για να προσθέσεις στη συλλογή σου
  10. 3 μυστικά για ένα χαλαρωτικό και απολαυστικό μπάνιο 3 μυστικά για ένα χαλαρωτικό και απολαυστικό μπάνιο
  11. Work from home με έμπνευση από τη Victoria Beckham Work from home με έμπνευση από τη Victoria Beckham
  12. To χριστουγεννιάτικο βίντεο της Disney είναι ό,τι πιο τρυφερό θα δεις σήμερα To χριστουγεννιάτικο βίντεο της Disney είναι ό,τι πιο τρυφερό θα δεις σήμερα
  13. Καραντίνα | Πώς αντιδρά κάθε ζώδιο στο lockdown Καραντίνα | Πώς αντιδρά κάθε ζώδιο στο lockdown
  14. 10+2 πράγματα που μας φτιάχνουν τη διάθεση τον Νοέμβριο 10+2 πράγματα που μας φτιάχνουν τη διάθεση τον Νοέμβριο
  15. Trending | 3 τάσεις της μόδας εμπνευσμένες από τη καραντίνα Trending | 3 τάσεις της μόδας εμπνευσμένες από τη καραντίνα
  16. 3 σειρές για τον Νοέμβριο 3 σειρές για τον Νοέμβριο
  17. 3 νέα βιβλία να διαβάσεις στην καραντίνα 3 νέα βιβλία να διαβάσεις στην καραντίνα
  18. 50 πράγματα να κάνεις στο lockdown 2.0 50 πράγματα να κάνεις στο lockdown 2.0
  19. 10 κομμάτια από τη νέα συλλογή Zara Home που θα κάνουν πιο cozy το σαλόνι σου 10 κομμάτια από τη νέα συλλογή Zara Home που θα κάνουν πιο cozy το σαλόνι σου
  20. Πώς θα κάνεις ένα lazy outfit να δείχνει πιo stylish Πώς θα κάνεις ένα lazy outfit να δείχνει πιo stylish
  21. 10+1 κεριά που θα φωτίσουν και θα αρωματίσουν την καθημερινότητά σου 10+1 κεριά που θα φωτίσουν και θα αρωματίσουν την καθημερινότητά σου
  22. 12 φυτά εσωτερικού χώρου ιδανικά για την κρεβατοκάμαρα 12 φυτά εσωτερικού χώρου ιδανικά για την κρεβατοκάμαρα
  23. 5 συνταγές για DIY μάσκες μαλλιών με λάδι καρύδας 5 συνταγές για DIY μάσκες μαλλιών με λάδι καρύδας
  24. 5 tips για να βελτιώσεις τον ύπνο σου 5 tips για να βελτιώσεις τον ύπνο σου
  25. Τα κομμάτια που χρειάζεσαι για τη μετάβαση στη νέα σεζόν Τα κομμάτια που χρειάζεσαι για τη μετάβαση στη νέα σεζόν
  26. Φθινόπωρο-Χειμώνας 2020: Τα νέα "ugly shoes" που θα δούμε παντού Φθινόπωρο-Χειμώνας 2020: Τα νέα "ugly shoes" που θα δούμε παντού
  27. Color Trends | 5 χρώματα που προτείνουν οι σχεδιαστές γι’ αυτή τη σεζόν Color Trends | 5 χρώματα που προτείνουν οι σχεδιαστές γι’ αυτή τη σεζόν

Όταν είσαι ένας άνθρωπος που ασχολείται ενδελεχώς με τα spirits -από επαγγελματική και προσωπική "διαστροφή" στον ίδιο βαθμό-, τότε το να βρεθείς σε έναν παγκόσμιο τελικό του βεληνεκούς του World Class και να ζήσεις τη μεγαλύτερη γιορτή του mixology εκ των έσω είναι εφάμιλλο της προσωπικής σου ενήλικης "πενθήμερης". Για εμένα ήταν μία μοναδική εμπειρία, που νομίζω πως κάθε food&spirits editor θα πρέπει να ζήσει από τόσο κοντά, έστω και μία φορά στη ζωή του. Τι είναι θα μου πεις αυτό το τόσο μοναδικό που πρέπει να έχω ζήσει, αν με ενδιαφέρουν τα spirits; Θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως λοιπόν.

#Tidbits *: Bartender for 3 Days

Το World Class, στη 10ετή μέχρι σήμερα πορεία του, έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους σημαντικότερους -ίσως και ο σημαντικότερος- θεσμός που αφορά στο mixology και στους bartenders σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό γιατί το κάνει πολύ σοβαρά. Και δεν εννοώ πως "παίρνει τον εαυτό του πολύ σοβαρά", εννοώ πως οι άνθρωποι που όλο το χρόνο δουλεύουν γι’ αυτό το project, κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά. Στους τελικούς των World Class, όπου κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερες συμμετοχές από όλο και περισσότερες χώρες, γίνεται μία ζύμωση μοναδικού ενδιαφέροντος, καθώς στον ίδιο χώρο θα συναντήσεις  bartenders, mixologists, master blenders, master distillers, συγγραφείς, δημοσιογράφους, chefs και bar entrepreneurs  από κάθε γωνιά της γης, διάσημους και άσημους, που όλοι γι’ αυτές τις 4-5 ημέρες που διαρκεί ο διαγωνισμός συγχρωτίζονται και συνομιλούν, γελάνε και κρίνουν, ανταλλάσσουν ιδέες και παράγουν concepts, όλα με γνώμονα το καλό ποτό, τα τέλεια serves και τους τρόπους που η δημιουργία μπορεί να πάει ένα βήμα παραπέρα. Κάτι σαν ένα πολύχρωμο "χωνευτήρι" της παγκόσμιας bar σκηνής. 

world class
Αλέξης Σιμωνίδης, Πάνος Κανατσούλης, Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, Ηλίας Μαρινάκης και η υποφαινόμενη και υπογράφουσα αυτές τις γραμμές. 

Η Ελλάδα είναι η αλήθεια έχει κάνει σημαντικά βήματα και έχει ξεχωρίσει σημαντικά στην παγκόσμια σκηνή του bartending, άλλωστε έχουμε και τους αντίστοιχους Greek World Class Winners για να το υποστηρίξουμε (από τη φωτογραφία λείπει ο φετινός συμμετέχων Αχιλλέας Πλακίδας, o Βασίλης Κυρίτσης, συμμετέχων το 2012, και ο πρώτος Έλληνας Global World Class Bartender of the Year, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, αλλά ήταν φυσικά και αυτοί εκεί). Όμως αυτό που συμβαίνει στους τελικούς World Class είναι κάτι άλλο, είναι μία ουσιαστική και αυθεντική γιορτή του mixology, όπου ιδέες γίνονται πράξεις και ο αέρας γύρω σου "μυρίζει" creativity. 

world class

Φέτος λοιπόν ο παγκόσμιος τελικός World Class 2018 διεξήχθη στο Βερολίνο σε έναν εντυπωσιακό βιομηχανικό χώρο με το όνομα E-Werk, που μέχρι το 1997 αποτελούσε ένα από τα πιο διάσημα techno club της Ευρώπης, οπότε και μεταμορφώθηκε σε event venue, χρήση που διατηρεί έως σήμερα.

world class
Το εντυπωσιακό smoker που είχε στήσει η ομάδα του Bulleit. 

Στον εξωτερικό του χώρο μερικά από τα πιο διάσημα brands της Diageo είχαν στήσει προσεγμένα kiosks, καθένα ταιριαστό με το χαρακτήρα του brand που αντιπροσώπευε, και πολλά και διάφορα street food stands μαγείρευαν ασταμάτητα λαχταριστές λιχουδιές γιατί, ως γνωστόν, κανείς δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ με άδειο στομάχι.

world class

Έτσι baos, burgers, smoked sandwiches, tacos, τηγανητές πατάτες του ονείρου συναλλάσσονταν με mac n cheese, shepherd pies, παγωτά και ντόνατς, σε κάτι που θύμιζε έντονα ένα ψαγμένο street food festival. Στο εσωτερικό χτυπούσε η καρδιά της μεγαλύτερης γιορτής των spirits με workshops, sessions, ομιλίες και συναντήσεις να διαδραματίζονται στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα των brands και φυσικά τα challenges για την ανάδειξη του μεγάλου νικητή να συμβαίνουν ταυτόχρονα. 

world class

Μεγάλο ενδιαφέρον βρήκα στο session Meet the Makers του Bulleit Bourbon, όπου στο ειδικά διαμορφωμένο ξύλινο περίπτερο του brand ο ίδιος ο ιδρυτής του, Thomas Bulleit, μαζί με τον creative director υπεύθυνο για το νέο project Bulleit Tattoo Edition, μίλησαν για την έμπνευση πίσω από τη συλλεκτική φιάλη (tattoo και bartending πάνε χέρι χέρι είναι η αλήθεια τα τελευταία χρόνια) και απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν όχι μόνο το brand, αλλά και τα rye whiskey γενικότερα. 

world class

Αμέσως μετά στο διπλανό χώρο ήρθε η ώρα για τη μεγάλη δοκιμασία του δικού μας World Class Finalist 2018, του Αχιλλέα Πλακίδα από τον Γορίλα της Θεσσαλονίκης. Ο Αχιλλέας διαγωνίστηκε στο Johnnie Walker Black Label "Flavours of a Nation” Challenge, όπου οι finalists διαφορετικών χωρών διαγωνίζονταν ο ένας δίπλα στον άλλον με τους κριτές να πηγαίνουν από bar σε bar και να δοκιμάζουν τη δημιουργία του καθενός ξεχωριστά.

world class

Το concept ήταν η δημιουργία ενός highball με στοιχεία από τη χώρα του κάθε διαγωνιζόμενου. Ο Αχιλλέας χρησιμοποίησε ως βάση το Johnnie Walker Black Label και δημιούργησε ένα ενδιαφέρον cocktail με ένα "νερό" από καρύδα, εμπλουτισμένο με κάρδαμο, μαστίχα, ροζ πιπέρι και σαφράν. Το αποτέλεσμα ήταν ένα δροσερό και σχετικά γλυκό highball που του χάρισε πολλά χειροκροτήματα. 

world class

Στον εξωτερικό χώρο ταυτόχρονα και μπροστά στο statement φορτηγάκι της Don Julio, o Master Distiller της εμβληματικής τεκίλα, Enrique de Colsa, μίλησε για την πραγματικά υπέροχη Don Julio 70 limited edition, την οποία και δοκιμάσαμε και δεν έχω λόγια για την καθαρή, αναζωογονητική αλλά και αληθινή γεύση της, που συμπυκνώνει μέσα της 70 χρόνια εμπειρίας και γνώσης. 

world class

Το ίδιο απόγευμα ακολούθησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα για εμένα sessions (ορκισμένο whisky girl!), το Meet the Makers of Johnnie Walker. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και προσωπικά (και να κάνω τη συνέντευξη που θα βρεις στο Esquire που κυκλοφορεί στα περίπτερα) τον πολύ ενδιαφέροντα George Harper, whisky expert και blender, που ανήκει στην ομάδα των δημιουργών του Johnnie Walker Black Label και είναι ο δημιουργός του πολυσυζητημένου White Walker by Johnnie Walker. Το νέο αυτό blend είναι εμπνευσμένο από την αγαπημένη σε όλους μας σειρά Game Of Thrones και πίνεται απευθείας από την κατάψυξη. 

world class
Πηνελόπη Ζαούδη, Νένα Δημητρίου, Κωστής Αλβανός και (πλάτη) εγώ. 

Φυσικά είχαμε την ευκαιρία να αφήσουμε κι εμείς (η κεφάτη Ελληνική αποστολή) τα ίχνη μας στον "tabula rasa” White Walker, βάζοντας την υπογραφή μας και αφήνοντας το δικό μας μήνυμα για το "Χειμώνα που έρχεται". 

world class

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με Ketel One Brunch, όπου στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της διάσηης βότκα (φτιαγμένο αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά), γνωρίσαμε μέλη της οικογένειας Nolet, η οποία εδώ και 11 γενιές συνεχίζει να αποστάζει στο ιδιόκτητο αποστακτήριο της στην Ολλανδία την "οικογενειακή" τους βότκα. 

world class

Δοκιμάσαμε Bloody Mary από τοπικά προϊόντα και μάθαμε για τις έμπρακτες δράσεις που οργανώνει το brand μαζί με bartenders ανά τον κόσμο με σκοπό να πάει ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά το concept του sustainability.

world class

Για Sustainability μιλήσαμε και στο προσωπικό μου αγαπημένο session, "The Future of Drinks", όπου αναδείχθηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς οι νέες τάσεις που πιστεύουν οι ειδικοί πως θα δούμε όσον αφορά στα spirits το 2019. Sustainability, Low and No spirits & cocktails και πολύ #mycocktail στο Instagram προβλέπει το μέλλον για τα ποτά.  

world class

Η γεμάτη ζωντάνια και μπριο Master Blender του Zacapa, Lorena Vasquez, μας υποδέχθηκε για ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο του πολύτιμου αυτού ρούμι, δίνοντας μας συμβουλές για το πως γίνεται ένα σωστό tasting, τι πρέπει να αναζητούμε και τι να ζητάμε από τον εαυτό μας να βρίσκει, ενώ είχαν ετοιμάσει και ένα όμορφο pairing με γεύσεις επιμελημένες από τον νέο Global Gastronomer της Diageo τον ταλαντούχο Mark Moriarty.

world class

Φεύγοντας πήραμε ένα δώρο που σε απαλλάσσει από τις έγνοιες: οι los munequitos de las penas είναι πολύχρωμες μικρές κουκλίτσες, στις οποίες εκμυστηρεύεσαι την έγνοια ή το πρόβλημά σου, τις βάζεις κάτω από το μαξιλάρι σου και το πρωί η έγνοια έχει φύγει (εντάξει μπήκα στον πειρασμό να πάρω όλο το καλάθι!). 

world class

Εν συνεχεία ξεναγηθήκαμε στον κόσμο του Tanqueray Gin από τον Master Distiller του μοναδικού αποστακτηρίου του αγαπημένου τζιν στη Σκωτία, τον γλυκύτατο Terry Fraser, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να κάνω και μία πολύ όμορφη συνέντευξη την οποία θα βρεις τις προσεχείς ημέρες στο missbloom.gr. 

world class

Και κάπως έτσι όμορφα κύλησαν οι ώρες μέχρι την ανακοίνωση των 4 finalist: ο Orlando Marzo από την Αυστραλία, ο Gokhan Kusoglu από τη γειτονική Τουρκία, η Laura Newman από τις ΗΠΑ και ο Daniel Oliver Warren από την Αγγλία, γιόρτασαν και πανηγύρισαν αρμοστά τη μεγάλη νίκη τους, προετοιμαζόμενοι για τις τελικές αναμετρήσεις που θα έφερναν τον έναν μεγάλο νικητή, τον World Class Bartender of the Year 2018.

world class

Την επόμενη μέρα ήταν η μέρα του BCB (Berlin Bar Convent) που επισκέφθηκε ολόκληρη η ελληνική αποστολή με μεγάλη χαρά, αφού πρόκειται για ένα χώρο που θέλεις να δεις, αν έστω και λίγο σε ενδιαφέρουν τα spirits. Στο Diageo House γνωρίσαμε ακόμη περισσότερα πράγματα για τα brands της Diageo, δοκιμάσαμε συγκλονιστικά cocktails από τους πιο ταλαντούχους bartenders του χώρου,

world class

μεταξύ των οποίων και του δικού μας Πάνου Κανατσούλη (World Class Finalist 2017), ο οποίος μας ετοίμασε υπέροχα Bloody Mary και μας έμαθε να τα φτιάχνουμε και μόνοι μας, ξεναγηθήκαμε στους χώρους και δοκιμάσαμε αποστάγματα που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

world class

Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά και έναν προσωπικό μου "ήρωα", τον whisky-legend Dave Broom, του οποίου μπορείς να διαβάσεις την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά για τη χώρα μας στο Madame Figaro Νοεμβρίου (που κυκλοφορεί στα περίπτερα).

world class

Και μετά από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημέρα, έφτασε η βραδιά του μεγάλου τελικού. Βρήκαμε τους τέσσερις finalist ανεβασμένους πάνω σε ειδικά διαμορφωμένα bar σε μεγάλο ύψος από το έδαφος (εκεί που κανονικά περιμένεις να συναντήσεις τον DJ στα '90s) να πρέπει να διαχειριστούν την πίεση και το άγχος, να νικήσουν το χρόνο και ο ένας τον άλλον στις δοκιμασίες του Cocktail Clash. Το Cocktail Clash 2018 ήταν βασισμένο στο concept ενός Soundclash (εξ’ ου και η θέση των bartender στην θέση που κανονικά βρίσκουμε τον DJ) των 90s. Η λογική είναι πως πρέπει να "κερδίσεις" πρωτίστως το κοινό που βρίσκεται από κάτω σου και όλο μαζί θύμιζε πραγματικά ένα τεράστιο πάρτυ. Οι δοκιμασίες του Cocktail Clash ήταν τρεις: το Remixology, κατά το οποίο οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να "επανεφεύρουν" ένα κλασσικό cocktail χρησιμοποιώντας μοντέρνες τεχνικές, το Speed, κατά το οποίο έπρεπε να φτιάξουν τουλάχιστον 6 cocktail σε 5 λεπτά, και το τελικό The Battle, κατά το οποίο οι φιναλίστ μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάθε όπλο στη "φαρέτρα" τους, συμπεριλμβανομένης και εξωτερικής βοήθειας, για να φτιάξουν το απόλυτο cocktail.

world class

Τελικός νικητής αναδείχθηκε ο Αυστραλός Orlando Marzo και οφείλω να ομολογήσω πως -παρότι η Αυστραλία είναι πολύ μακριά από το Βερολίνο- είδα πληθώρα ομοεθνών του να πανηγυρίζουν για τη νίκη. Άλλωστε αυτή η νίκη, κατάλαβα καλύτερα από κάθε άλλη φορά, δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο ή σε μία χώρα, αλλά στα ίδια τα spirits, καθώς το World Class είναι μία νίκη του Mixology, που κάθε χρόνο προχωράει πιο μπροστά σε έναν κόσμο δημιουργικότητας, όπου το perfect serve και το drink wisely ανάγονται σε αξίες μεγαλύτερες από κάθε θεσμό.  

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

>