September 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Mf Blogs

#Tidbits *: Bartender for 3 Days

#Tidbits *: Bartender for 3 Days

Τα σημαντικότερα πράγματα που είδα, άκουσα και έμαθα στους τελικούς του World Class 2018 στο Βερολίνο, για τα μάτια σου μόνο

Όταν είσαι ένας άνθρωπος που ασχολείται ενδελεχώς με τα spirits -από επαγγελματική και προσωπική "διαστροφή" στον ίδιο βαθμό-, τότε το να βρεθείς σε έναν παγκόσμιο τελικό του βεληνεκούς του World Class και να ζήσεις τη μεγαλύτερη γιορτή του mixology εκ των έσω είναι εφάμιλλο της προσωπικής σου ενήλικης "πενθήμερης". Για εμένα ήταν μία μοναδική εμπειρία, που νομίζω πως κάθε food&spirits editor θα πρέπει να ζήσει από τόσο κοντά, έστω και μία φορά στη ζωή του. Τι είναι θα μου πεις αυτό το τόσο μοναδικό που πρέπει να έχω ζήσει, αν με ενδιαφέρουν τα spirits; Θα σου εξηγήσω ευθύς αμέσως λοιπόν.

world class

Το World Class, στη 10ετή μέχρι σήμερα πορεία του, έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους σημαντικότερους -ίσως και ο σημαντικότερος- θεσμός που αφορά στο mixology και στους bartenders σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό γιατί το κάνει πολύ σοβαρά. Και δεν εννοώ πως "παίρνει τον εαυτό του πολύ σοβαρά", εννοώ πως οι άνθρωποι που όλο το χρόνο δουλεύουν γι’ αυτό το project, κάνουν πολύ σοβαρή δουλειά. Στους τελικούς των World Class, όπου κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερες συμμετοχές από όλο και περισσότερες χώρες, γίνεται μία ζύμωση μοναδικού ενδιαφέροντος, καθώς στον ίδιο χώρο θα συναντήσεις  bartenders, mixologists, master blenders, master distillers, συγγραφείς, δημοσιογράφους, chefs και bar entrepreneurs  από κάθε γωνιά της γης, διάσημους και άσημους, που όλοι γι’ αυτές τις 4-5 ημέρες που διαρκεί ο διαγωνισμός συγχρωτίζονται και συνομιλούν, γελάνε και κρίνουν, ανταλλάσσουν ιδέες και παράγουν concepts, όλα με γνώμονα το καλό ποτό, τα τέλεια serves και τους τρόπους που η δημιουργία μπορεί να πάει ένα βήμα παραπέρα. Κάτι σαν ένα πολύχρωμο "χωνευτήρι" της παγκόσμιας bar σκηνής. 

world class
Αλέξης Σιμωνίδης, Πάνος Κανατσούλης, Μανώλης Λυκιαρδόπουλος, Ηλίας Μαρινάκης και η υποφαινόμενη και υπογράφουσα αυτές τις γραμμές. 

Η Ελλάδα είναι η αλήθεια έχει κάνει σημαντικά βήματα και έχει ξεχωρίσει σημαντικά στην παγκόσμια σκηνή του bartending, άλλωστε έχουμε και τους αντίστοιχους Greek World Class Winners για να το υποστηρίξουμε (από τη φωτογραφία λείπει ο φετινός συμμετέχων Αχιλλέας Πλακίδας, o Βασίλης Κυρίτσης, συμμετέχων το 2012, και ο πρώτος Έλληνας Global World Class Bartender of the Year, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, αλλά ήταν φυσικά και αυτοί εκεί). Όμως αυτό που συμβαίνει στους τελικούς World Class είναι κάτι άλλο, είναι μία ουσιαστική και αυθεντική γιορτή του mixology, όπου ιδέες γίνονται πράξεις και ο αέρας γύρω σου "μυρίζει" creativity. 

world class

Φέτος λοιπόν ο παγκόσμιος τελικός World Class 2018 διεξήχθη στο Βερολίνο σε έναν εντυπωσιακό βιομηχανικό χώρο με το όνομα E-Werk, που μέχρι το 1997 αποτελούσε ένα από τα πιο διάσημα techno club της Ευρώπης, οπότε και μεταμορφώθηκε σε event venue, χρήση που διατηρεί έως σήμερα.

world class
Το εντυπωσιακό smoker που είχε στήσει η ομάδα του Bulleit. 

Στον εξωτερικό του χώρο μερικά από τα πιο διάσημα brands της Diageo είχαν στήσει προσεγμένα kiosks, καθένα ταιριαστό με το χαρακτήρα του brand που αντιπροσώπευε, και πολλά και διάφορα street food stands μαγείρευαν ασταμάτητα λαχταριστές λιχουδιές γιατί, ως γνωστόν, κανείς δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ με άδειο στομάχι.

world class

Έτσι baos, burgers, smoked sandwiches, tacos, τηγανητές πατάτες του ονείρου συναλλάσσονταν με mac n cheese, shepherd pies, παγωτά και ντόνατς, σε κάτι που θύμιζε έντονα ένα ψαγμένο street food festival. Στο εσωτερικό χτυπούσε η καρδιά της μεγαλύτερης γιορτής των spirits με workshops, sessions, ομιλίες και συναντήσεις να διαδραματίζονται στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα των brands και φυσικά τα challenges για την ανάδειξη του μεγάλου νικητή να συμβαίνουν ταυτόχρονα. 

world class

Μεγάλο ενδιαφέρον βρήκα στο session Meet the Makers του Bulleit Bourbon, όπου στο ειδικά διαμορφωμένο ξύλινο περίπτερο του brand ο ίδιος ο ιδρυτής του, Thomas Bulleit, μαζί με τον creative director υπεύθυνο για το νέο project Bulleit Tattoo Edition, μίλησαν για την έμπνευση πίσω από τη συλλεκτική φιάλη (tattoo και bartending πάνε χέρι χέρι είναι η αλήθεια τα τελευταία χρόνια) και απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν όχι μόνο το brand, αλλά και τα rye whiskey γενικότερα. 

world class

Αμέσως μετά στο διπλανό χώρο ήρθε η ώρα για τη μεγάλη δοκιμασία του δικού μας World Class Finalist 2018, του Αχιλλέα Πλακίδα από τον Γορίλα της Θεσσαλονίκης. Ο Αχιλλέας διαγωνίστηκε στο Johnnie Walker Black Label "Flavours of a Nation” Challenge, όπου οι finalists διαφορετικών χωρών διαγωνίζονταν ο ένας δίπλα στον άλλον με τους κριτές να πηγαίνουν από bar σε bar και να δοκιμάζουν τη δημιουργία του καθενός ξεχωριστά.

world class

Το concept ήταν η δημιουργία ενός highball με στοιχεία από τη χώρα του κάθε διαγωνιζόμενου. Ο Αχιλλέας χρησιμοποίησε ως βάση το Johnnie Walker Black Label και δημιούργησε ένα ενδιαφέρον cocktail με ένα "νερό" από καρύδα, εμπλουτισμένο με κάρδαμο, μαστίχα, ροζ πιπέρι και σαφράν. Το αποτέλεσμα ήταν ένα δροσερό και σχετικά γλυκό highball που του χάρισε πολλά χειροκροτήματα. 

world class

Στον εξωτερικό χώρο ταυτόχρονα και μπροστά στο statement φορτηγάκι της Don Julio, o Master Distiller της εμβληματικής τεκίλα, Enrique de Colsa, μίλησε για την πραγματικά υπέροχη Don Julio 70 limited edition, την οποία και δοκιμάσαμε και δεν έχω λόγια για την καθαρή, αναζωογονητική αλλά και αληθινή γεύση της, που συμπυκνώνει μέσα της 70 χρόνια εμπειρίας και γνώσης. 

world class

Το ίδιο απόγευμα ακολούθησε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα για εμένα sessions (ορκισμένο whisky girl!), το Meet the Makers of Johnnie Walker. Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και προσωπικά (και να κάνω τη συνέντευξη που θα βρεις στο Esquire που κυκλοφορεί στα περίπτερα) τον πολύ ενδιαφέροντα George Harper, whisky expert και blender, που ανήκει στην ομάδα των δημιουργών του Johnnie Walker Black Label και είναι ο δημιουργός του πολυσυζητημένου White Walker by Johnnie Walker. Το νέο αυτό blend είναι εμπνευσμένο από την αγαπημένη σε όλους μας σειρά Game Of Thrones και πίνεται απευθείας από την κατάψυξη. 

world class
Πηνελόπη Ζαούδη, Νένα Δημητρίου, Κωστής Αλβανός και (πλάτη) εγώ. 

Φυσικά είχαμε την ευκαιρία να αφήσουμε κι εμείς (η κεφάτη Ελληνική αποστολή) τα ίχνη μας στον "tabula rasa” White Walker, βάζοντας την υπογραφή μας και αφήνοντας το δικό μας μήνυμα για το "Χειμώνα που έρχεται". 

world class

Η επόμενη μέρα ξεκίνησε με Ketel One Brunch, όπου στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της διάσηης βότκα (φτιαγμένο αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά), γνωρίσαμε μέλη της οικογένειας Nolet, η οποία εδώ και 11 γενιές συνεχίζει να αποστάζει στο ιδιόκτητο αποστακτήριο της στην Ολλανδία την "οικογενειακή" τους βότκα. 

world class

Δοκιμάσαμε Bloody Mary από τοπικά προϊόντα και μάθαμε για τις έμπρακτες δράσεις που οργανώνει το brand μαζί με bartenders ανά τον κόσμο με σκοπό να πάει ένα βήμα ακόμη πιο μπροστά το concept του sustainability.

world class

Για Sustainability μιλήσαμε και στο προσωπικό μου αγαπημένο session, "The Future of Drinks", όπου αναδείχθηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς οι νέες τάσεις που πιστεύουν οι ειδικοί πως θα δούμε όσον αφορά στα spirits το 2019. Sustainability, Low and No spirits & cocktails και πολύ #mycocktail στο Instagram προβλέπει το μέλλον για τα ποτά.  

world class

Η γεμάτη ζωντάνια και μπριο Master Blender του Zacapa, Lorena Vasquez, μας υποδέχθηκε για ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο του πολύτιμου αυτού ρούμι, δίνοντας μας συμβουλές για το πως γίνεται ένα σωστό tasting, τι πρέπει να αναζητούμε και τι να ζητάμε από τον εαυτό μας να βρίσκει, ενώ είχαν ετοιμάσει και ένα όμορφο pairing με γεύσεις επιμελημένες από τον νέο Global Gastronomer της Diageo τον ταλαντούχο Mark Moriarty.

world class

Φεύγοντας πήραμε ένα δώρο που σε απαλλάσσει από τις έγνοιες: οι los munequitos de las penas είναι πολύχρωμες μικρές κουκλίτσες, στις οποίες εκμυστηρεύεσαι την έγνοια ή το πρόβλημά σου, τις βάζεις κάτω από το μαξιλάρι σου και το πρωί η έγνοια έχει φύγει (εντάξει μπήκα στον πειρασμό να πάρω όλο το καλάθι!). 

world class

Εν συνεχεία ξεναγηθήκαμε στον κόσμο του Tanqueray Gin από τον Master Distiller του μοναδικού αποστακτηρίου του αγαπημένου τζιν στη Σκωτία, τον γλυκύτατο Terry Fraser, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να κάνω και μία πολύ όμορφη συνέντευξη την οποία θα βρεις τις προσεχείς ημέρες στο missbloom.gr. 

world class

Και κάπως έτσι όμορφα κύλησαν οι ώρες μέχρι την ανακοίνωση των 4 finalist: ο Orlando Marzo από την Αυστραλία, ο Gokhan Kusoglu από τη γειτονική Τουρκία, η Laura Newman από τις ΗΠΑ και ο Daniel Oliver Warren από την Αγγλία, γιόρτασαν και πανηγύρισαν αρμοστά τη μεγάλη νίκη τους, προετοιμαζόμενοι για τις τελικές αναμετρήσεις που θα έφερναν τον έναν μεγάλο νικητή, τον World Class Bartender of the Year 2018.

world class

Την επόμενη μέρα ήταν η μέρα του BCB (Berlin Bar Convent) που επισκέφθηκε ολόκληρη η ελληνική αποστολή με μεγάλη χαρά, αφού πρόκειται για ένα χώρο που θέλεις να δεις, αν έστω και λίγο σε ενδιαφέρουν τα spirits. Στο Diageo House γνωρίσαμε ακόμη περισσότερα πράγματα για τα brands της Diageo, δοκιμάσαμε συγκλονιστικά cocktails από τους πιο ταλαντούχους bartenders του χώρου,

world class

μεταξύ των οποίων και του δικού μας Πάνου Κανατσούλη (World Class Finalist 2017), ο οποίος μας ετοίμασε υπέροχα Bloody Mary και μας έμαθε να τα φτιάχνουμε και μόνοι μας, ξεναγηθήκαμε στους χώρους και δοκιμάσαμε αποστάγματα που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.

world class

Εκεί είχα την ευκαιρία να γνωρίσω προσωπικά και έναν προσωπικό μου "ήρωα", τον whisky-legend Dave Broom, του οποίου μπορείς να διαβάσεις την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά για τη χώρα μας στο Madame Figaro Νοεμβρίου (που κυκλοφορεί στα περίπτερα).

world class

Και μετά από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημέρα, έφτασε η βραδιά του μεγάλου τελικού. Βρήκαμε τους τέσσερις finalist ανεβασμένους πάνω σε ειδικά διαμορφωμένα bar σε μεγάλο ύψος από το έδαφος (εκεί που κανονικά περιμένεις να συναντήσεις τον DJ στα '90s) να πρέπει να διαχειριστούν την πίεση και το άγχος, να νικήσουν το χρόνο και ο ένας τον άλλον στις δοκιμασίες του Cocktail Clash. Το Cocktail Clash 2018 ήταν βασισμένο στο concept ενός Soundclash (εξ’ ου και η θέση των bartender στην θέση που κανονικά βρίσκουμε τον DJ) των 90s. Η λογική είναι πως πρέπει να "κερδίσεις" πρωτίστως το κοινό που βρίσκεται από κάτω σου και όλο μαζί θύμιζε πραγματικά ένα τεράστιο πάρτυ. Οι δοκιμασίες του Cocktail Clash ήταν τρεις: το Remixology, κατά το οποίο οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να "επανεφεύρουν" ένα κλασσικό cocktail χρησιμοποιώντας μοντέρνες τεχνικές, το Speed, κατά το οποίο έπρεπε να φτιάξουν τουλάχιστον 6 cocktail σε 5 λεπτά, και το τελικό The Battle, κατά το οποίο οι φιναλίστ μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάθε όπλο στη "φαρέτρα" τους, συμπεριλμβανομένης και εξωτερικής βοήθειας, για να φτιάξουν το απόλυτο cocktail.

world class

Τελικός νικητής αναδείχθηκε ο Αυστραλός Orlando Marzo και οφείλω να ομολογήσω πως -παρότι η Αυστραλία είναι πολύ μακριά από το Βερολίνο- είδα πληθώρα ομοεθνών του να πανηγυρίζουν για τη νίκη. Άλλωστε αυτή η νίκη, κατάλαβα καλύτερα από κάθε άλλη φορά, δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο ή σε μία χώρα, αλλά στα ίδια τα spirits, καθώς το World Class είναι μία νίκη του Mixology, που κάθε χρόνο προχωράει πιο μπροστά σε έναν κόσμο δημιουργικότητας, όπου το perfect serve και το drink wisely ανάγονται σε αξίες μεγαλύτερες από κάθε θεσμό.  

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

BEST OF NETWORK