top article

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να πούμε κάτι για το αγαπημένο meeting point Noel της Κολοκοτρώνη, με το οποίο προσωπικά είμαι ιδιαιτέρως συναισθηματικά δεμένη για λόγους που δεν είναι του παρόντος blog post (όχι δεν γνώρισα και ερωτεύτηκα εκεί τον άντρα μου σε περίπτωση που αυτό σκέφτεσαι!). Από καιρό ακούγαμε την πρόθεση και τα σχέδια της dream team των ιδιοκτητών του, Φανή Σπυριδάκη, Άρη Δούκα και Χρήστου Ευκρατίδη, να μεταφέρουν το concept του Noel και εκτός Αθηνών, και το έκαναν πράξη με ένα μαγαζί -ποίημα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το ολοκαίνουριο Noell.  

#Tidbits *: Noell στα Βόρεια

 

Το Noell, με το χαριτωμένα λογοπαιγνιακό όνομα, είναι το μαγαζί που θέλεις να κάνεις στέκι σου, όπως ακριβώς και το αθηναϊκό Noel, γιατί σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα, τόσο απλά. Το feeling είναι εξαιρετικά κοντά σε αυτό που ξέρουμε από το bar της Κολοκοτρώνη που από την πρώτη στιγμή μας ταξίδεψε στην προεπαναστατική Γαλλία, αλλά εδώ αλλάζουν χώρα και εποχή και μας μεταφέρουν τεχνηέντως στην βικτωριανή Αγγλία.

 

Άλλωστε ο επιβλητικός Ερρίκος ο Λεοντόκαρδος που "ελέγχει" το χώρο πάνω από το υπερυψωμένο DJ booth -που έντονα θυμίζει θεωρείο όπερας άλλης εποχής- σε βάζει αμέσως στο κλίμα. 

 

noell

Βαριές μπορντό κουρτίνες, ένα συγκλονιστικό οβάλ μαρμάρινο bar με σκαλιστούς πιθήκους, μαρμάρινα διακοσμητικά που απεικονίζουν ελάφια και παγώνια, πίνακες εποχής, χειροποίητα χαλιά, ένα μαγικό γυάλινο βιτρό στο ταβάνι, εντυπωσιακοί πολυέλαιοι, ένας "εξωτερικός" κήπος με αναρριχώμενα φυτά, ένα "εσωτερικό" patio και χαρακτηριστικά για τη μεγαλοπρέπεια που σου βγάζουν έπιπλα σε ταξιδεύουν κυριολεκτικά σε άλλο τόπο και χρόνο. 

noell

Όταν δε ανοίξεις και την cocktail list -κοινή με της Αθήνας- που τιτλοφορεί τα cocktails με τίτλους ευγενείας και χαρακτηριστικές ιδιότητες της βρετανικής βασιλικής αυλής, τότε το regal mood ολοκληρώνεται πλήρως. Τα cocktails που βγαίνουν από την μπάρα είναι προσεγμένα και καλοδουλεμένα και προσωπικά θα σου συνιστούσα ανεπιφύλακτα ένα Butler, ένα Coronation ή ένα Countess για να ξεκινήσεις μεγαλοπρεπώς και γευστικά τη βραδιά σου. 

noell

Στην κουζίνα του, που είναι σαφώς εστιατορικών προδιαγραφών τόσο από άποψη μεγέθους και δυνατοτήτων όσο και από άποψη δημιουργικότητας και έκτασης μενού, συναντούμε δύο πολύ ταλαντούχους σεφ και γνωστά μας από το φετινό Master Chef ονόματα, τους Κωνσταντίνο Συμεωνίδη και Αργύρη Αγλαμίση. Πρέπει να πω οπωσδήποτε, πριν πω οτιδήποτε άλλο, πως, αν έμενα στη Θεσσαλονίκη, στο Noell θα ερχόμουν και αποκλειστικά για φαγητό, δηλαδή θα είχα στο μυαλό μου το "Να πάμε σήμερα Noell για κάνα ποτό" στην ίδια ακριβώς βαρύτητα με το "Σήμερα δεν πάμε για φαγητό Noell;". Αυτό το τονίζω, γιατί εδώ μιλάμε όντως για ένα bar restaurant, όπου το restaurant σε τίποτα δεν υπολείπεται του bar και vice versa. Οι δύο σεφ συνεργάζονται σε εξαιρετική αρμονία πνεύματος, κάτι που αντικατοπτρίζεται εμφανώς στο μενού, το οποίο είναι εκτενές, καλύπτει πολλές διαφορετικές διαθέσεις και ανάγκες, είναι πολυδιάστατο και τα πιάτα του είναι το ένα καλύτερο από το άλλο, χωρίς υπερβολή. Εδώ η comfort διάθεση συναντά την ισορροπημένη και χωρίς καμία επιτήδευση υγιή δημιουργικότητα και το αποτέλεσμα είναι ένα bar restaurant που μας θυμίζει εύκολα γιατί η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να είναι η πρωταγωνίστρια της γευστικής απόλαυσης.

noell

Ανάλογα με τη ώρα και την ημέρα θα πάρεις στα χέρια σου διαφορετική κάρτα, καθώς υπάρχει breakfast menu, bar menu, all day menu και Sunday brunch menu. Φυσικά και πιάτα από το ένα συναντώνται και στο άλλο, αλλά γενικά τα πράγματα εδώ είναι πολύ όμορφα και σωστά δομημένα, ώστε να έχεις τις κατάλληλες επιλογές ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής, χωρίς να μπερδεύεσαι και να αναλώνεσαι σε άνευ λόγου διλήμματα. Φυσικά εμείς, όπως πάντα, δοκιμάσαμε τα πάντα… γιατί τέτοιοι τύποι είμαστε και -φυσικά- στη Θεσσαλονίκη version μας.

noell

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα υπέροχα γευστικά και τέλεια σε παιχνίδι υφών αυγά ποσέ με τριμμένη τραγανή ψητή πατάτα, μπέικον και αβοκάντο, τα οποία θα βρεις και στο πρωινό και φυσικά στο brunch και, αν θες τη γνώμη μου, αξίζει να τα παραγγείλεις σε όποιο από τα παραπάνω μενού και αν τα συναντήσεις. 

noell

Η σαλάτα νισουάζ σε εκδοχή Noell είναι από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει ποτέ -και believe me έχω δοκιμάσει πολλές. Νομίζω πως αυτό που την απογειώνει είναι το πικάντικο χειροποίητο τατάκι τόνου, που τις δίνει αυτό το κάτι που χρειάζεται ένα πιάτο για να ξεχωρίσει. 

noell

Από το bar menu θέλω να κάνω έξτρα μνεία σε δύο διαφορετικά πιάτα, που αν δεν κάνω λάθος συναντώνται και στο all day menu. Στις υπέροχες Pizettas, που είναι μία χειροποίητη ρουστίκ πίτσα, με τόσο όσο πρέπει αφράτο και τόσο όσο πρέπει τραγανό ζυμάρι. Δοκίμασα αυτήν με τα φρέσκα μανιτάρια, το λάδι σκόρδου, τη γραβιέρα Κρήτης και το εστραγκόν και προσωπικά δεν θα την άλλαζα για καμία άλλη, αν και το μενού έχει αρκετές ακόμη επιλογές, όπως την πολύ ιδιαίτερη με σύκο, κατσικίσιο τυρί, φρέσκο σύκο, καρύδια και ρόκα. 

noell

Τα ίδια και ακόμη καλύτερα λόγια έχω να πω για τα τέλεια βουτυρένια brioche, που υπάρχουν σε δύο εκδοχές, μία με κοτόπουλο και μία με γαρίδα. Ήταν και οι δύο εξαιρετικές. Ειδικά το γεγονός πως είναι γεμισμένα από πάνω και όχι κομμένα στη μέση, για κάποιο λόγο με ενθουσίασε. 

noell

Και τώρα να περάσουμε στο πιο "βαρύ" πυροβολικό. Το χειροποίητο λουκάνικο με τέλεια υφή στην κρέμα πατάτας και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ξαναέκανα χαλαρά τα 523χλμ για να το γευτώ ξανά. Τόσο όσο πληθωρικό, τόσο όσο λιπαρό και απίστευτα νόστιμο. Πολύ καλό και το παπουτσάκι μελιτζάνας με το μοσχαρίσιο ραγού, ένα πιάτο που θυμίζει μαμά. 

noell

Στο θέμα pasta θέλω να κάνω μία παύση μεγάλη και να εξυμνήσω το αριστοτεχνικό βράσιμο και δέσιμο. Προσωπικά θα σου πω πως αν δεν δοκιμάσεις τα χειροποίητα γεμιστά ζυμαρικά (agnolotti) με μανιτάρια, εστραγκόν και παλαιωμένη γραβιέρα, δεν ξέρεις τι χάνεις. 

noell

Επίσης βρήκα πολύ καλή γευστικά την επιλογή του bucatini στην καρμπονάρα, γιατί κάπως συμβάλει όμορφα στο δέσιμο και σου δίνει μία πιο μεστή γεύση.

noell

Το ρολό αρνιού σε σος δεντρολίβανο είναι μία risky επιλογή για bar restaurant, καθώς το αρνί είναι ένα δύσκολο κρέας στην ανάγνωση του μενού. Εγώ είμαι δηλωμένη fan κάθε μορφής εριφίου και λοιπών ζώων, όμως υπάρχει κόσμος που δεν το αγαπά. Εδώ όμως θεωρώ πως θα το αγαπήσεις, ακόμη και αν δεν είσαι φίλος, γιατί είναι τέλεια ζουμερό και γεμάτο, χωρίς καμία "αρνίλα" και το δεντρολίβανο του δίνει ένα όμορφο αρωματικό twist. 

noell

Τέλος το στήθος κοτόπουλο με μπιζέλια, μπέικον και κρέμα από καλαμπόκι είναι ζουμερό και καθόλου δεν νιώθεις αυτό που λέμε "άλλο ένα κοτόπουλο".

noell

Στο θέμα γλυκό το τσουρέκι με κάστανο, καραμελωμένη λευκή σοκολάτα και παγωτό μαστίχα κονταροχτυπιέται στα ίσια με τα αφράτα γαλλικά προφιτερόλ γεμιστά με παγωτό και περιχυμένα με σοκολάτα

Κάπου εδώ οφείλω να πω πως το Noell έχει και πολλά πιάτα για τους οπαδούς του well-being με buddha bowls και γιαούρτι σε ποικίλες εκδοχές και λοιπά ωραία, αλλά εμένα με ξέρεις καιρό τώρα και δεν θα σου κρυφτώ. Ποτέ δεν θα επιλέξω ένα γιαούρτι με μούσλι όταν μπορώ να γευτώ ένα Black Angus burger και δεν απολογούμαι γι’ αυτό. 

Info: Παλαιών Πατρών Γερμανού 13

Για περισσότερα tidbits και γευστικές ανταποκρίσεις τη στιγμή που συμβαίνουν ακολουθήστε το @kounelly στο Instagram. 

* Tidbit : a small piece of food
              : a small piece of news or interesting information

Ιούλιος 2018

Από το Περιοδικό

The Editor's Blog Σάββατο 09.03.2019

The Editor's Blog: In memoriam

"Ο Karl ήταν doer και achiever. Όμως κανείς δε θα μπορέσει να σου απαντήσει αν ο Lagerfeld ήταν αυτό που έκανε"

>