top article

Θα ήταν λογικό να σκεφτόμαστε ότι ο Δεκέμβριος είναι τόσο καλός για την υγεία μας όσο το μπέικον! Εξάλλου, αυτό που όλοι κάνουμε κυρίως είναι να καταναλώνουμε χιλιάδες έξτρα θερμίδες από κουραμπιέδες και μελομακάρονα, να πίνουμε πολύ περισσότερο αλκοόλ από ό,τι συνήθως και να αναβάλουμε όλες τις καλές συνήθειες που είχαμε υποσχεθεί πέρσι τέτοια εποχή στον εαυτό μας ότι θα ακολουθούσαμε για μετά τον Ιανουάριο! Κι όμως, οι σχετικές έρευνες μάς ενημερώνουν ότι αυτές οι γιορτινές μέρες είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία μας και μάλιστα για τρεις διαφορετικούς λόγους:

Περισσότερες κοινωνικές επαφές

Κάθε επιπλέον ώρα που περνάμε κάνοντας παρέα, γελώντας και συζητώντας με τους φίλους και τους συγγενείς μας αυτές τις μέρες αυξάνει τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο και να είμαστε πιο υγιείς. Επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που προέκυψαν από 150 διαφορετικές έρευνες οι οποίες αφορούσαν τις κοινωνικές σχέσεις και την θνησιμότητα και διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με τους πιο ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με όσους έχουν τις πιο αδύναμες σχέσεις. Το ποσοστό αυτό είναι ίσο με το όφελος που κερδίζουν οι μη καπνιστές σε σχέση με όσους καπνίζουν! Άλλη έρευνα βρήκε ότι η κοινωνική απομόνωση συνδέεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων φλεγμονής στον οργανισμό.

Πιο έντονο φιλανθρωπικό έργο

Η επιστήμη έχει ανακαλύψει εδώ και χρόνια ότι ένα από τα μυστικά της ευζωίας και της μακροζωίας βρίσκεται στην προσφορά! Όποιος κι αν είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή την εποχή ασχολείσαι πιο ενεργά με οποιουδήποτε είδους φιλανθρωπικό έργο, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, είναι βέβαιο ότι θα σε κάνει να νιώθεις υπέροχα. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που προσφέρουν σε άλλους είναι πιο χαρούμενοι από όσους ξοδεύουν για τον εαυτό τους. Σύμφωνα με στοιχεία από εγκεφαλογραφήματα, όταν προσφέρουμε σε κάποιον που έχει ανάγκη κινητοποιούνται οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την ικανοποίηση και την ανταπόδοση, κάτι που με τη σειρά του προκαλεί την έκκριση ορμονών οι οποίες προσφέρουν αίσθημα ευεξίας. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι η φιλανθρωπική δράση συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και πιο χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες.

Ευκαιρίες για συγχώρεση

Αν είσαι ακόμα θυμωμένη με εκείνη την ξαδέρφη για τον τρόπο που κατέκρινε τις επιλογές σου στα προσωπικά σου, έχεις την ευκαιρία στο οικογενειακό τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς να τη συγχωρέσεις και να φτιάξετε ξανά τη σχέση σας. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι όσοι κρατάνε θυμό μέσα τους είναι πιο δυστυχισμένοι, ενώ η συγχώρεση έχει οφέλη και για την υγεία, αφού συνδέεται με χαμηλή αρτηριακή πίεση και καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με μικρής έκτασης έρευνα που έγινε το 2011, το να ξεπερνάμε τα προβλήματα στις σχέσεις μας και να συγχωρούμε κάποιον που μας πλήγωσε βελτιώνει και την κατάσταση του ανοσοποιητικού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });