top article

Η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη άνοιξε πριν από λίγους μήνες στην Αθήνα, δημιουργώντας έναν πυρήνα εκπαίδευσης και αλληλεγγύης. Το We Need Books ξεκίνησε ως μια μικρή οργάνωση που μάζευε βιβλία για τους πρόσφυγες στη δομή του Ελληνικού το 2016 κι έφτασε να εγκαινιάσει τη βιβλιοθήκη το Νοέμβριο του 2019 στην Κυψέλη.

We Need Books: Η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας είναι γεγονός

"Είναι η έκφραση της πίστης μας ότι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη τα βιβλία και τη φαντασία, έχουμε ανάγκη να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και ο ένας τον άλλον, ιδιαίτερα σε αυτή την όμορφη αλλά όχι πάντα φιλόξενη πόλη που ζούμε, άνθρωποι από τόσα διαφορετικά μέρη του κόσμου, που μπορεί να μένουμε στο ίδιο κτίριο αλλά που δεν μας έχει δοθεί η ευκαιρία να γνωριστούμε πιο ουσιαστικά. Η πολυγλωσσική μας βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει τους ανθρώπους κοντά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Απευθύνεται στους ηλικιωμένους μας γείτονες, στις οικογένειες με μικρά παιδιά, σε εφήβους, σε ντόπιους, σε πρόσφυγες, σε μετανάστες, σε όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να μάθουν, να παίξουν, να ακούσουν, να μιλήσουν" εξηγεί η Ιωάννα Νισυρίου. 

weneedbooks

"Η ιδέα ξεκίνησε από τον Ναντίρ Νούρι (ακτιβιστής και φωτογράφος) κι εμένα, αλλά ευτυχώς βρήκε γρήγορα ανταπόκριση κι έτσι τώρα η βασική μας ομάδα αποτελείται από έξι άτομα. Όλοι μαζί έχουμε εργαστεί εθελοντικά αμέτρητες ώρες για να στήσουμε τον οργανισμό και την βιβλιοθήκη. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες του τι κάνει ο καθένας, αλλά ενδεικτικά εμείς οι έξι κουβαλάμε βιβλία, οργανώνουμε δράσεις, στήνουμε ράφια, κάνουμε μαθήματα, μεταφράζουμε, παρακολουθούμε σεμινάρια και εργαστήρια, αναζητούμε χρηματοδότες, τρέχουμε καμπάνιες, ενημερώνουμε τα social media της οργάνωσης, δικτυωνόμαστε με άλλες οργανώσεις και στέλνουμε βιβλία σε δομές φιλοξενίας και πολιτιστικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα. Πέρα από εμάς, υπάρχουν κι άλλα άτομα που διδάσκουν, τρέχουν εργαστήρια για παιδιά, βοηθούν στην ταξινόμηση και με κάποιες χειρωνακτικές εργασίες κι η ομάδα ευχόμαστε να μεγαλώνει διαρκώς" προσθέτει.    

weneedbooks

Πώς μπορείς να βοηθήσεις

"Οι ανάγκες μας είναι σε ανθρώπινο δυναμικό. Χρειαζόμαστε εθελοντές που να μπορούν να διαθέσουν σταθερά κάποιες ώρες την εβδομάδα για να βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία της βιβλιοθήκης, ή για να παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία για τα παιδιά της γειτονιάς, ή για να μας βοηθήσουν στην ταξινόμηση και καταλογογράφηση των βιβλίων, ή για να διδάξουν ελληνικά ή αγγλικά σε ενήλικες. Επίσης έχουμε ανάγκη από βιβλία σε γλώσσες πέρα των ελληνικών, αγγλικών και γαλλικών και κάποιες ανάγκες σε εξοπλισμό, όπως ηχεία για παράδειγμα, ή έναν ακόμα υπολογιστή. Αλλά το πρώτο που θα ζητούσαμε από τον κόσμο θα ήταν να έρθει να δει από κοντά τον χώρο που έχουμε φτιάξει, να φέρει τα παιδιά του σε κάποια από τις δράσεις μας, να έρθει με το laptop του και να δουλέψει, να περάσει κάποια ώρα που έχει ελεύθερη χαζεύοντας τη συλλογή μας και διαβάζοντας, εν ολίγοις να μας γνωρίσει. Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος χώρος στην Αθήνα και πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά να προσφέρουμε μέσα από αυτόν!" τονίζει η Ιωάννα.

Info: Ευβοίας 7, Κυψέλη, weneedbooks.org

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>
window.addEventListener('message', function(event){ console.log("Message received from the child: " + event); });