top article

Τα τελευταία χρόνια η κεραμική έχει αναδειχθεί στη νέα μεγάλη - mindfulness τάση, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους φανατικούς οπαδούς. Τα κεραμικά έχουν κατακτήσει ακόμα και τον κόσμο της μόδας και του fine dining, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον μέχρι πρότινος ταπεινό πηλό. 

Η αίσθηση της δημιουργίας, η αφοσίωση στον πηλό και η σύνδεση με ένα τόσο πρωτόγνωρο και φυσικό υλικό, όπως είναι το χώμα, είναι μερικά από τα δυνατά σημεία της κεραμικής. Στη συνέχεια, είναι η κοινωνικοποίηση μέσα από το μάθημα, η αίσθηση ότι αφιερώνεις χρόνο για σένα και φυσικά η χαρά του να γεύεσαι τους κόπους σου - να φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου από το μηδέν. 

Ένα εργαστήριο κεραμικής που προωθεί την ελευθερία της έκφρασης

Το πάθος για τη δημιουργία και την κεραμική ώθησε τη Βίκυ Τοπαλίδου και τη Χριστίνα Παπαδοπούλου να ανοίξουν το Threesome Ceramics, ένα εργαστήριο που αποτελείται από δύο χώρους: Το εκθετήριο-πωλητήριο όπου διοργανώνονται εκθέσεις και που μπορεί κάποιος να δει και να αγοράσει αντικείμενα τέχνης αλλά και χρηστικά κεραμικά και το studio- εργαστήριο όπου εκεί γίνεται όλη η δουλειά.

threesome

"Είναι πλήρως εξοπλισμένο και εξυπηρετεί τόσο εμάς αλλά και ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν τα δικά τους project κεραμικής όπως και όποιον άλλο θέλει να συμμετέχει σε μαθήματα και σεμινάρια που οργανώνουμε. Μας αρέσει πολύ να έρχεται κόσμος στο εργαστήριο και να εναλλάσσονται τα projects και οι ιδέες, έχει τρομερή δυναμική. Έτσι εκτός από μαθήματα και σεμινάρια έχουμε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στο να λειτουργεί ο χώρος ως open studio και να μπορούν όλοι να συνυπάρχουν αρμονικά, να συνεργάζονται, να συνδημιουργούν και να προχωράμε όλοι μαζί" εξηγούν οι δημιουργοί του Threesome Ceramics.

Μπορεί να ξεκινήσει ένας αρχάριος; 

Εννοείται, όλοι είναι καλοδεχούμενοι στο Threesome Ceramics! Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να περάσουμε σε όσους έρχονται την αγάπη μας για δημιουργία και κεραμική και να τους φέρουμε σε επαφή με το μαγικό υλικό που λέγεται πηλός αλλά και με τον επίσης μαγικό χώρο που λέγεται εργαστήριο και όπου σου επιτρέπεται να λερωθείς, να κάνεις λάθος, να μην ξέρεις τι θέλεις και μπορείς να φτιάξεις αλλά να φτιάξεις υπέροχα αντικείμενα που ποτέ δεν θα φανταζόσουν ότι μπορείς.

threesome

Το πλέον σημαντικό είναι ότι κάποιος αναζητά και καταφέρνει να βρεί χρόνο μέσα στην καθημερινότητά του που είναι αφιερωμένος αποκλειστικά στον ίδιο και σε ένα ταξίδι δημιουργίας και μάλιστα παρέα με άλλους ανθρώπους που έχουν το ίδιο ζητούμενο προερχόμενοι ο καθένας από άλλο κύκλο και background. Και στον χρόνο αυτό η λέξη performance δεν παίζει κανέναν ρόλο.

Τι μαθαίνει να φτιάχνει κάποιος γενικά;

Ο τρόπος που λειτουργούν τα περισσότερα εργαστήρια στο Threesome Ceramics είναι ουσιαστικά αυτός του ελεύθερου πειραματισμού με δική μας παρουσία και καθοδήγηση. Δείχνουμε στους συμμετέχοντες τις διάφορες τεχνικές και τους παροτρύνουμε και τους βοηθάμε να βρει ο καθένας τον εαυτό του στον τρόπο και στα αντικείμενα που δημιουργεί. Ο καθένας ακολουθεί τον ρυθμό του με βάση την αισθητική του και τις δεξιότητές του. Εξάλλου η αφορμή, ο λόγος ή το ζητούμενο με το οποίο έρχεται ο καθένας στο εργαστήριο είναι διαφορετικός και το ενδιαφέρον είναι ότι μεταλλάσσεται κατά την διάρκεια της παραμονής του στο εργαστήριο.

Στην πορεία, για κάποιους η κεραμική παραμένει hobby και στη συνέχεια γίνεται zumba ή ιστιοπλοΐα, για άλλους γίνεται πάθος ή και βασική ασχολία και επάγγελμα.

threesome

Υπάρχουν βέβαια ανά σεζόν και πιο εξειδικευμένα μαθήματα/ εργαστήρια που είτε απευθύνονται σε ανθρώπους που ήδη έχουν ασχοληθεί με την κεραμική είτε αφορούν ένα συγκεκριμένο κομμάτι της κεραμικής όπως για παράδειγμα της εκμάθησης τροχού που είναι πιο τεχνικά και άρα πιο πλαισιωμένα.

Ποια είναι τα οφέλη της κεραμικής από τη δική σας εμπειρία;

Ξεκινώντας από την προσωπική μας εμπειρία, μας άλλαξε την ζωή, στην κυριολεξία. Είναι εντυπωσιακή η δυναμική που δημιουργείται όταν πιάνεις "υλικό” στα χέρια σου και καλείσαι να δημιουργήσεις κάτι, οτιδήποτε και να το δεις να μεταμορφώνεται διαρκώς καθώς το επεξεργάζεσαι αλλά και να παίρνει τον δρόμο του χωρίς τον έλεγχό σου στα διάφορα στάδια μέχρι την ολοκλήρωσή του. Αυτή είναι και μια από τις ιδιαιτερότητες και μοναδικότητες της κεραμικής, ότι δηλαδή σε όλα τα στάδια υπάρχει ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό που αφήνεις ή χάνεις τον έλεγχο του αποτελέσματος όπως για παράδειγμα στο στέγνωμα και στο ψήσιμο. Επίσης μαθαίνεις να αποδέχεσαι την απώλεια, το λάθος, το ατύχημα και συχνά το περιμένεις και το αναζητάς. Είναι απελευθερωτικό!

threesome

Επίσης δεν μπορείς να αψηφήσεις το γεγονός ότι το υλικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ουσιαστικά χώμα και νερό και ότι είσαι σε διαρκή επαφή και διάλογο μαζί του σε όλη την διαδικασία της δημιουργίας.

threesome

Και βεβαίως όταν στην εξίσωση προσθέσει κανείς την παρουσία, συνύπαρξη και συνεργασία περισσοτέρων ανθρώπων, όπως στον τρόπο που δουλεύουμε εμείς μεταξύ μας αλλά και που είναι και η συνθήκη των σεμιναρίων τότε πάμε πλέον στην δυναμική της ομάδας που είναι μαγεία.

Υπάρχουν αντικείμενα προς πώληση κι αν ναι, ποια θα λέγατε ότι ξεχωρίζουν;

Στον χώρο λειτουργεί έκθεση/ πωλητήριο που φιλοξενεί τα αντικείμενα που φτιάχνουμε στο εργαστήριο. Μπορεί να βρει κανείς τόσο χρηστικά αντικείμενα όσο και διακοσμητικά και αντικείμενα "τέχνης”. Είναι πολύ δύσκολο για μας να ξεχωρίσουμε κάποια γιατί είναι όλα φτιαγμένα με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό και όλα έχουν την ιδιαιτερότητά τους. Από μια κούπα για να αρχίσεις την μέρα σου πίνοντας τον καφέ σου μέχρι ένα απροσδιορίστου υλικού, σχήματος και χρώματος αντικείμενο για να σου κάνει παρέα και να σε ταξιδεύει βλέποντάς το!

threesome

Info

Αμυντά 13, Παγκράτι (δίπλα στην πλατεία Προσκόπων), Τηλ.: 694 458 6167

Μαθήματα και πρόγραμμα: facebook.com/3someceramics, Instagram @3some.ceramics

 

Ιούλιος 2018

>