top article

Είμαι 28 χρονών και τα τελευταία δυόμισι χρόνια μένω στο Παρίσι, στο 10ο διαμέρισμα, κοντά στα κανάλια του Saint Martin. Τα προηγούμενα χρόνια, σπούδασα Οικονομικά στην Ελλάδα και την Αγγλία, όπου κι εργάστηκα για λίγα χρόνια, όπως και στην Αμερική. Όσο σπούδαζα στην Αγγλία γνώρισα και τον φίλο μου, ο οποίος είναι Γάλλος, οπότε όταν αποφασίσαμε να μείνουμε μαζί, επιλέξαμε σαν βάση μας το Παρίσι.

Ανταπόκριση από το Παρίσι: Η ζωή μίας Ελληνίδας εν μέσω κορωνοϊού

Εδώ, εργάζομαι ως Account Manager και διαχειρίζομαι κυρίως πελάτες στην Ευρώπη και την Ασία, στη Meero, μια start-up εταιρεία, η οποία λειτουργεί σαν πλατφόρμα που ενώνει φωτογράφους με εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν φωτογραφικό υλικό, σε όλο τον κόσμο.

To official lockdown στο Παρίσι ξεκίνησε στις 16 Μαρτίου και από τότε επιτρέπεται να βγούμε έξω μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους, συμπληρώνοντας πρώτα μια έγγραφη φόρμα διευκρινίζοντας το λόγο, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Δεν έχουμε την ευκολία του SMS, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν λανσάρει μια ηλεκτρονική φόρμα που την συμπληρώνεις online και σου εμφανίζεται ένα QR code, το οποίο είτε αποθηκεύεις στο κινητό σου είτε το εκτυπώνεις και το παίρνεις μαζί σου στην μετακίνησή σου.

paris

Έχουμε προσπαθήσει να μην επηρεαστεί πολύ η καθημερινότητά μας κατά τη διάρκεια του lockdown και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα και μια ρουτίνα μέσα στην ημέρα μας. Δουλεύουμε και οι δύο από το σπίτι πλέον - εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς στο Παρίσι τα διαμερίσματα είναι πολύ μικρά και εμείς συγκατοικούμε και πλέον δουλεύουμε και περνάμε όλο μας το 24ωρο, σε 39 τμ. 

Οπότε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και μεταξύ μας (γέλια), έχουμε χωρίσει το σπίτι σε ''γραφεία'', το δικό μου γραφείο είναι το υπνοδωμάτιο και το δικό, το σαλόνι. Το μεσημέρι κάνουμε διάλειμμα για φαγητό και τρώμε μαζί, και μετά τη δουλειά το απόγευμα, προσπαθούμε να βγαίνουμε μια μικρή βόλτα για περπάτημα ή τρέξιμο, πριν γυρίσουμε σπίτι και κάνουμε γυμναστική με online classes. To βράδυ μαγειρεύουμε, κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό, ψάχνουμε συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου ή πιάτα που θέλαμε να δοκιμάσουμε και δεν είχαμε χρόνο και μαγειρεύουμε μαζί. Βλέπουμε όπως όλοι πολλές ταινίες και σειρές για να χαλαρώνουμε.

paris

Η Γαλλία άργησε πολύ να πάρει μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού και να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο κύριος λόγος πιστεύω ότι είναι οι προγραμματισμένες δημοτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 15 Μαρτίου, και δεν ήθελαν να ακυρωθούν. Τις πρώτες ημέρες μετά την επιβολή του lockdown, o κόσμος ήταν πιο φοβισμένος, άλλα τις τελευταίες ημέρες παρατηρώ όλο και περισσότερο κόσμο έξω για ψώνια ή τρέξιμο. Σε αυτό ''φταίει'' και ο καιρός βέβαια που είναι ανοιξιάτικος και ηλιόλουστος, κάτι που δεν βοηθάει στην παραμονή στο σπίτι. Γι΄ αυτόν τον λόγο, εδώ και 3-4 ημέρες, τα μέτρα κυκλοφορίας έγιναν πιο αυστηρά όσον αφορά την γνωστή ''μετακίνηση 6'', οπότε αν θέλεις να πας για άθληση ή  μια μικρή βόλτα, απαγορεύεται να βγεις από τις 10 το πρωί έως και τις 7 το απόγευμα, για να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο περισσότερος κόσμος φοράει μάσκες και προσπαθεί να κρατάει αποστάσεις στο δρόμο και στο super market.

paris

Όσον αφορά τις καθημερινές μου δραστηριότητες, θεωρώ ότι θα έκανα τα αντίστοιχα και στην Έλλαδα. Η μόνο διαφορά είναι ότι ίσως θα περνούσα μια βόλτα να δω από το μπαλκόνι τους γονείς μου και να παραλάβω φαγητά της μαμάς. Αισθάνομαι αρκετά ασφαλής παραμένοντας στο σπίτι μου στο Παρίσι, γιατί παρόλο που είναι μια ξένη χώρα, είναι το σπίτι μου, οπότε δεν μου φαίνεται κάτι ''ξένο'' ή μη οικείο. Οπότε εκτός από την οικογένεια μου και τους φίλους μου που μου λείπουν, που ούτως ή άλλως και στην Ελλάδα να ήμουν δεν θα τους έβλεπα, νομίζω ότι μέχρι στιγμής το διαχειρίζομαι αρκετά καλά.

Για να διατηρήσω τις επάφες και την επικοινωνία με τους φίλους μου, οργανώνω αρκετά virtual chats με φίλους μου από την Ελλάδα και το Παρίσι, και μαγειρεύουμε, πίνουμε και χορεύουμε οnline. Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε και τα γενέθλια μιας φίλης μου οnline με digital party.

paris

Με τον φίλο μου προσπαθούμε να κάνουμε και πράγματα που δεν είναι online και να μείνουμε λίγο μακριά από οθόνες για κάποιες ώρες. Την πρώτη εβδομάδα του lockdown, πήραμε τα απαραίτητα υλικά και φτιάξαμε μόνοι μας homemade αρωματικά κεριά, και προσθέσαμε και έλαια που είχαμε φέρει από ένα περσινό μας ταξίδι στην Ινδία. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο φίλος μου ντύθηκε bartender, έκατσε πίσω από τον πάγκο της κουζίνας και προσποιούμενος ότι είναι μπάρα του bar, έφτιαχνε μαργαρίτες όλο το βράδυ. Ενώ εγώ ετοίμασα fajitas και ''ταξιδέψαμε'' για λίγο στο Μεξικό. Έτσι οι μέρες περνάνε πιο γρήγορα...

paris

Το κράτος έχει βοηθήσει αρκετά, αφού οι περισσότερες εταιρείες έχουν προχωρήσει με αναστολή συμβάσεων εργασίας, αλλά οι εργαζόμενοι δεν επηρεάζονται μισθολογικά. Αυτό που συμβαίνει στην ουσία είναι ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε ένα status ''μερικής ανεργίας'', δουλεύουν λιγότερες ώρες (για παράδειγμα 30% του κανονικού τους ωραρίου), οπότε η εταιρεία πληρώνει το 30% του μισθού τους και το κράτος καταβάλλει το υπόλοιπο 70%. Σε κάποιες περιπτώσεις το κράτος μπορεί να πληρώνει έως και το 90% του μισθού των εργαζόμενων.

Σε ατομικό επίπεδο, υπάρχει κινητοποίηση, αφού πολλοί μεμονωμένοι πολίτες, γίνονται εθελοντές σε νοσοκομεία ή προσφέρουν τη βοήθειά τους σε ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη και προθυμοποιούνται να πηγαίνουν για τα απαραίτητα ψώνια που χρειάζονται.

Διάβασε επίσης: Ανταπόκριση από την Πράγα: Η ζωή ενός Έλληνα εν μέσω κορωνοϊού

Ιούλιος 2018

>