Με μία μικρή παραλλαγή στην εκτέλεση για σίγουρη επιτυχία
Η cacio e pepe pasta (δηλαδή τα ζυμαρικά με τυρί και πιπέρι) είναι μία από τις παλαιότερες συνταγές της ιταλικής κουζίνας. Και η εμμονή των τελευταίων χρόνων στα social media. Το πιάτο είναι πολύ νόστιμο και φίνο, όμως η εκτέλεση της συνταγής είναι πραγματικά απλή, καθώς βασίζεται ουσιαστικά σε ελάχιστα υλικά και η διαδικασία μαγειρέματος δεν απαιτεί επαγγελματικές γνώσεις.
Πολλοί σύγχρονοι chefs έχουν προσπαθήσει να εξελίξουν τη συνταγή, κάνοντας μικρές προσθήκες. Το delicious. μοιράζεται την pasta με τα κλασικά υλικά, όμως δίνει ένα διαφορετικό tip εκτέλεσης προκειμένου να επιτευχθεί πιο εύκολα η κρεμώδης υφή του πιάτου.
Υλικά
200 γρ. σπαγγέτι
200 γρ. τυρί pecorino romano (ή χορτοφαγική εναλλακτική λύση) και επιπλέον για το σερβίρισμα
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (περίπου 2 κουταλιές της σούπας) και επιπλέον για γεύση
Εκτέλεση
Βράζεις τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Όσο βράζουν τα μακαρόνια, τρίβεις το τυρί σε ένα μεγάλο δοχείο που αντέχει τη θερμότητα και αλέθεις το πιπέρι. Όταν τα ζυμαρικά είναι 2 λεπτά μακριά από το να γίνουν al dente (μετά από περίπου 6-8 λεπτά), βγάζεις με ένα μικρό κύπελλο περίπου 200ml από το νερό που βράζει. Βγάζεις τα ζυμαρικά από την κατσαρόλα σε ένα σουρωτήρι χρησιμοποιώντας λαβίδες, αφήνοντας το νερό στην κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Στραγγίζεις τα μακαρόνια και τα μεταφέρεις στο δοχείο με το τριμμένο τυρί και στη συνέχεια το τοποθετείς μέσα στην κατσαρόλα με το ζεστό νερό. Χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια ανακατεύεις γρήγορα τα μακαρόνια με το τυρί και το νερό που είχες κρατήσει στην άκρη, μέχρι να λιώσει το τυρί και να γίνει ένα με τα μακαρόνια. Δοκιμάζεις μήπως χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι. Σερβίρεις κατευθείαν σε πιάτο και προσθέτεις επιπλέον τυρί και πιπέρι. Ταιριάζει ιδανικά ως συνοδευτικό μία πράσινη σαλάτα με dressing λεμονιού.