Ο Chef των Γάλλων διπλωματών μοιράζεται με το MadameFigaro.gr μία συνταγή από το μενού του αποψινού δείπνου
1500 chef, 1500 μενού, 150 πρεσβείες σε 5 ηπείρους και 1 δείπνο για τον εορτασμό της γαλλικής κουζίνας σε όλον τον κόσμο. Το εγχείρημα Goût de / Good France, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Alain Ducasse και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς ανάπτυξης, λαμβάνει χώρα σήμερα στις 21 Μαρτίου και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τη μαγεία της γαλλικής κουζίνας. Στόχος της διοργάνωσης είναι να προωθήσει την τέχνη του ζην αλά γαλλικά, τα τοπικά προϊόντα και τον προορισμό Γαλλία.
Πέρα από τα εστιατόρια, στο εγχείρημα συμμετέχουν οι γαλλικές πρεσβείες, διοργανώνοντας κι εκείνες από την πλευρά τους δείπνο στις πρεσβευτικές κατοικίες. Στη γαλλική πρεσβεία της Ελλάδας, ο γλυκύτατος Chef de Cuisine, Jean-Marie Hoffmann, κλήθηκε με την ομάδα του να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δείπνο με απλά υλικά, όπως η νοστιμότατη σούπα παστινάκι που μας προοσφέρθηκε μεταξύ άλλων, σε ένα κάλεσμα γνωριμίας και καλού φαγητού.
“Η γαστρονομία δεν είναι μόνο θέμα ουρανίσκου, αλλά μοιράσματος. Ένα Θείο γεύμα το οποίο τρώει κανείς μόνος του σε μία γωνίτσα είναι θλιβερό. Το πιο σημαντικό δεν είναι τι υπάρχει πάνω στο τραπέζι, αλλά ποιος είναι γύρω από αυτό. Θα συμφωνήσω όμως ότι όταν αυτά που βρίσκονται στο τραπέζι είναι υπέροχα, τότε είναι ακόμα καλύτερα” σχολίασε εύστοχα ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Christophe Chantepy, τονίζοντας πόσο απολαμβάνει τη συνήθεια των Ελλήνων να μοιράζονται το φαγητό τους στο τραπέζι και να φροντίζουν να σερβίρουν τον διπλανό τους με το “καλύτερο” κομμάτι.
“Για το δείπνο της 21ης Μαρτίου ζήτησα από τους chef ένα εκλεπτυσμένο δείπνο από απλά υλικά. Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στη γαστρονομία έχουμε στο μυαλό μας ακριβά υλικά. Γαστρονομία δεν είναι όμως το ακριβό προϊόν, αλλά το σωστό. Είναι το προϊόν που έχει επιλεχθεί κοντά στον τόπο τον οποίο μένουμε και που θα το φάμε, ανάλογα με την εποχή και με σεβασμό στο περιβάλλον, που το παίρνουμε γι' αυτό που είναι και που μέσα από την τέχνη της μαγειρικής, κατορθώνουμε να το μετουσιώσουμε”, κατέληξε ο κ. Chantepy, πριν μας προσκαλέσει να δοκιμάσουμε τα εξαιρετικά πιάτα από το μενού που ετοίμασε ο Chef de Cuisine της γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann, και το οποίο θα σερβιριστεί στο δείπνο της 21ης Μαρτίου στη γαλλική Πρεσβεία της Ελλάδας.
Με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Γάλλο, ο Jean-Marie Hoffmann, δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στην Ελλάδα, καθώς είχε εξοικειωθεί από μικρή ηλικία με την κουλτούρα και τη νοοτροπία των δύο λαών και πάνω απ όλα με την γαστρονομία τους. Chef de cuisine της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο Jean-Marie αντιλαμβάνεται κάθε πιάτο που μαγειρεύει ως πρόκληση, καθώς θέλει ο κάθε καλεσμένος να κρατήσει την καλύτερη εικόνα της πρεσβείας και της γαλλικής γαστρονομίας στο μυαλό του.
Συνέχεια στη σελίδα 2
“Το πέρασμα από τα εστιατόρια της Γαλλίας στη γαλλική πρεσβεία της Ελλάδας ήταν τεράστια αλλαγή για μένα στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική μου ζωή, όταν άφησα τη Γαλλία, τη χώρα που μεγάλωσα και έζησα μέχρι το 2004. Ξεκινώντας, λοιπόν, μια νέα επαγγελματική καριέρα σε άλλη χώρα και σε ένα καινούργιο περιβάλλον, ένιωσα πολύ τυχερός που παρόλο το νεαρό της ηλικίας μου, ο πρώτος μου πρέσβης Bruno Delaye, μου έδειξε εμπιστοσύνη και με άφησε να δημιουργήσω και να αφήσω το στίγμα της δικής μου μαγειρικής στην πρεσβεία. Με την πάροδο των χρόνων μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω με άλλους τρεις Πρέσβεις όπου ο καθένας από αυτούς με έκανε να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου δημιουργώντας καθημερινά νέες ιδέες και πιάτα. Φρόντιζα πάντα να προσαρμόζω το γούστο του καθενός στην κουζίνα και στα πιάτα μου ενώνοντας την ελληνική με την γαλλική γαστρονομία. Η γαλλική πρεσβεία είναι μια 'μεγάλη μαγειρική σχολή' όπου καθημερινά εξασκείς τη φαντασία , την τεχνική , την προσαρμογή και την ευρηματικότητα λόγω των διαφορετικών καθημερινών εκδηλώσεων”.
Η φετινή διοργάνωση, ο ορισμός του “πετυχημένου” φαγητού και η γευστική συνένωση Γαλλίας - Ελλάδας
“H προσδοκία μου όσον αφορά στη διοργάνωση Goût de / Good France είναι να γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος την κουλτούρα του γαλλικού φαγητού. Συμμετέχοντας όλο και περισσότεροι chef σε αυτή την εκδήλωση δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να περάσει μια διαφορετική βραδιά γνωρίζοντας γαλλικά προϊόντα , τεχνικές μαγειρικής και το γαλλικό πρωτόκολλο στο τραπέζι. Είναι πολύ θετικό που μπορεί να παρευρεθεί πολύς κόσμος λόγω των πολλών και διαφόρων τιμών των εστιατορίων που συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση".
“Η καλή ποιότητα στην πρώτη ύλη σε συνδυασμό με την τεχνική και την φαντασία δημιουργεί εξαίσια πιάτα . Έχοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω τίποτα δεν φαίνεται δύσκολο σε αυτή την πρόκληση. Ένα πετυχημένο φαγητό είναι ο συνδυασμός του νόστιμου, καλομαγειρεμένου φαγητού με διάφορες υφές και ωραία εικόνα, συνοδευόμενο πάντα από καλή παρέα. Και οι δύο χώρες έχουν τεράστια γαστρονομική εμπειρία και πολύ γευστικά υλικά”.
“Φυσικά και μπορούν να συναντηθούν και να ενωθούν γευστικά οι δύο χώρες (σ.σ. Γαλλία και Ελλάδα). Αυτό πραγματοποιούμε καθημερινά στη γαλλική πρεσβεία, ανακατεύοντας πρώτες ύλες και τεχνικές από τις δύο χώρες και δημιουργώντας νέα πιάτα.Εξάλλου οι μεσογειακές επιρροές είναι εμφανείς και στη Γαλλία και στην Ελλάδα, στοιχείο που τις ενώνει από το παρελθόν. Όλο αυτό είναι πιο εύκολο για μένα, λόγω της διπλής μου υπηκοότητας και κουλτούρας”.
Συνταγή για Σούπα Παστινάκι (parsnip)
Η φετινή διοργάνωση, ο ορισμός του “πετυχημένου” φαγητού και η γευστική συνένωση Γαλλίας - Ελλάδας
“H προσδοκία μου όσον αφορά στη διοργάνωση Goût de / Good France είναι να γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος την κουλτούρα του γαλλικού φαγητού. Συμμετέχοντας όλο και περισσότεροι chef σε αυτή την εκδήλωση δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να περάσει μια διαφορετική βραδιά γνωρίζοντας γαλλικά προϊόντα , τεχνικές μαγειρικής και το γαλλικό πρωτόκολλο στο τραπέζι. Είναι πολύ θετικό που μπορεί να παρευρεθεί πολύς κόσμος λόγω των πολλών και διαφόρων τιμών των εστιατορίων που συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση".
“Η καλή ποιότητα στην πρώτη ύλη σε συνδυασμό με την τεχνική και την φαντασία δημιουργεί εξαίσια πιάτα . Έχοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω τίποτα δεν φαίνεται δύσκολο σε αυτή την πρόκληση. Ένα πετυχημένο φαγητό είναι ο συνδυασμός του νόστιμου, καλομαγειρεμένου φαγητού με διάφορες υφές και ωραία εικόνα, συνοδευόμενο πάντα από καλή παρέα. Και οι δύο χώρες έχουν τεράστια γαστρονομική εμπειρία και πολύ γευστικά υλικά”.
“Φυσικά και μπορούν να συναντηθούν και να ενωθούν γευστικά οι δύο χώρες (σ.σ. Γαλλία και Ελλάδα). Αυτό πραγματοποιούμε καθημερινά στη γαλλική πρεσβεία, ανακατεύοντας πρώτες ύλες και τεχνικές από τις δύο χώρες και δημιουργώντας νέα πιάτα.Εξάλλου οι μεσογειακές επιρροές είναι εμφανείς και στη Γαλλία και στην Ελλάδα, στοιχείο που τις ενώνει από το παρελθόν. Όλο αυτό είναι πιο εύκολο για μένα, λόγω της διπλής μου υπηκοότητας και κουλτούρας”.
Συνταγή για Σούπα Παστινάκι (parsnip)
Υλικά
500γρ παστινάκι
100γρ κρεμμύδι
500ml ζωμό λαχανικών
200ml κρέμα
50ml ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα παστινάκια και το κρεμμύδι . Τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.
Αφού βράσουν σουρώνουμε τα λαχανικά και τα ομογενοποιούμε με την βοήθεια του blender έπειτα προσθέτουμε ένα μέρος από το ζωμό μέχρι να αποκτήσει η σούπα μας την κατάλληλη υφή.
Στην συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα και φτάνουμε σε σημείο βρασμού την σούπα μας . Αλατοπιπερώνουμε για να βελτιώσουμε την γεύση.
Προτείνω να συνοδεύσετε την σούπα με ψωμάκι φρυγανισμένο και με ποικιλία αυγών ψαριού .
Bonne appétit!