3 συνταγές για να φτιάξεις το Σαββατοκύριακο
Μιας και το φθινόπωρο έκανε επίσημα πλέον την εμφάνισή του είναι καιρός να επιστρέψουμε σιγά σιγά σε πιο ζεστά και θρεπτικά φαγητά. Πιάτα που μυρίζουν θαλπωρή και μάς κάνουν να θέλουμε να τα απολαύσουμε κάτω από μία ζεστή κουβέρτα.
Ο λόγος φυσικά για τις λαχταριστές σούπες οι οποίες είναι -δίχως αμφιβολία- το ιδανικό comfort φαγητό από τώρα έως το τέλος του χειμώνα. Με πολλά λαχανικά και άπειρα μυρωδικά αποτελούν ένα ελαφρύ, υγιεινό και χορταστικό βραδινό. Οι συνταγές για αυτό το λαχταριστό φαγητό είναι αμέτρητες εμείς όμως ξεχωρίσαμε τρεις που αξίζει να δοκιμάσεις αυτό το Σαββατοκύριακο:
Σούπα με κουνουπίδι και τυρί cheddar
Υλικά
1 μεγάλο κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκετάκια
1 μεσαίο καρότο κομμένο και καθαρισμένο
1/4 φλιτζάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια νερό
2 κύβοι ζωμού κοτόπουλου ή λαχανικών
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι, πιπέρι
2 φλιτζάνια άπαχο γάλα
1 φλιτζάνι τυρί cheddar, τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού καυτερή πιπεριά (προαιρετική)
Εκτέλεση
1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά πρόσθεσε το κουνουπίδι μαζί με το καρότο, το σέλινο, το νερό και τους κύβους κοτόπουλου ή λαχανικών. Μαγείρεψε μέχρι να βράσει και έπειτα χαμήλωσε την φωτιά. Κάλυψε την κατσαρόλα και άφησέ το να σιγοβράσει για περίπου 12 λεπτά με 15 λεπτά ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
2. Παράλληλα σε μία άλλη κατσαρόλα λιώσε το βούτυρο προσθέτοντας μέσα το αλεύρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακάτεψε μαλακά και ρίξε μέσα το γάλα. Βράσε σε μέτρια φωτιά και μαγείρεψε για 2 λεπτά ανακατεύοντας. Χαμήλωσε την φωτιά και ρίξε μέσα το τυρί. Ανακάτεψε ξανά μέχρι να λιώσει. Τέλος ρίξε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα με το κουνουπίδι και ανακάτεψε. Προαιρετικά πρόσθεσε την καυτερή πιπεριά.
Σούπα με καρότο και ginger
Υλικά (για 5 μερίδες)
4 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ginger
1/4 του φλιτζανιού sour cream ή γάλα καρύδας
2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο (για το γαρνίρισμα)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώσε το βούτυρο και στη συνέχεια πρόσθεσε τα κρεμμύδια. Μαγείρεψε για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.
2. Πρόσθεσε μέσα τον ζωμό λαχανικών, το ginger και τα καρότα. Σκέπασε την κατσαρόλα, μείωσε την φωτιά και άφησέ τα να σιγοβράσουν για 30 λεπτά.
3. Πρόσθεσε την sour cream ή το γάλα καρύδας και στη συνέχεια με ένα blender χειρός ανακάτεψε προσεκτικά το μείγμα μέχρι να αποκτήσει μία βελουτέ υφή. Συνέχισε το βράσιμο προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
4. Χώρισε την σούπα σε μικρά μπολ προσθέτοντας λίγη ακόμα sour cream και γαρνίρισε με σχοινόπρασο.

Σούπα με κοτόπουλο, κολοκύθα και φρυγανισμένο ψωμί
Υλικά (για 6 μερίδες)
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μικρό γλυκό κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
1.5 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
1 φλιτζάνι καθαρισμένη κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
στήθος κοτόπουλου βρασμένο και ξεψαχνισμένο
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1-2 φλιτζάνια kale
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
450gr κοφτό μακαρονάκι (μαγειρεμένο για 4 λεπτά)
Για το φρυγανισμένο ψωμί με τυρί
4 φέτες ψωμί κομμένες στη μέση
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί fontina
φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζέστανε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το κρεμμύδι. Μαγείρεψε για περίπου 10 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Πρόσθεσε στη συνέχεια το σκόρδο, το φασκόμηλο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο μαζί με αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψε και μαγείρεψε για ακόμη ένα λεπτό.
2. Πρόσθεσε σιγά σιγά τον ζωμό κοτόπουλου και στη συνέχεια το στήθος κοτόπουλου. Κάλυψε την κατσαρόλα και σιγόβρασε για 25 με 30 λεπτά.
3. Μετά από 25 λεπτά πρόσθεσε το kale, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και μαγείρεψε για 5 με 10 λεπτά. Δοκίμασε και αν χρειαστεί ρίξε ξανά αλάτι και πιπέρι.
4. Παράλληλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράσε τα μακαρόνια για όσο χρονικό διάστημα αναγράφεται στη συσκευασία. Αφού βράσουν, στράγγιξε τα μακαρόνια και ρίξε από πάνω βούτυρο και παρμεζάνα και ανακάτεψε.
5. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τοποθέτησε τις φέτες ψωμιού σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και άλειψε τες με βούτυρο. Πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι και τέλος βάλε πάνω από κάθε μία το τυρί. Ψήσε για 10 λεπτά μέχρι το τυρί να λιώσει.
6. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε μέσα τα ζυμαρικά και στη συνέχεια την σούπα. Πρόσθεσε το φρυγανισμένο ψωμί από πάνω και σέρβιρε όσο η σούπα είναι ζεστή.