Νιόκι με ρικότα: Νοστιμότατο και πολύ πιο απλό από όσο φαντάζεσαι
Tα νιόκι αποτελούν διαχρονικά έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τύπους ζυμαρικών, με εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία. Μπορεί το όνομά τους να προέρχεται από την ιταλική λέξη nocchio (κόμπος) αλλά η καταγωγή τους κρατά από τη Μέση Ανατολή, όταν, επί Ρωμαϊκών χρόνων, έγιναν δημοφιλές πιάτο στις ρωμαϊκές λεγεώνες κατά την διάρκεια της επέκτασης της αυτοκρατορίας. Με την πάροδο των αιώνων διαφοροποιήθηκαν αρκετά: αρχικά κατασκευάζονταν από χυλό σιμιγδαλιού μέχρι να εισαχθεί η πατάτα στην Ευρώπη, τον 16ο αιώνα.
Πλέον, υπάρχουν αρκετές διαφορές από συνταγή σε συνταγή, αναλόγως της περιοχής. Για παράδειγμα, στην Τοσκάνη, τα νιόκι λέγονται Malfatti (φτιάχνονται με λίγα και απλά υλικά), στις περιοχές της Πούλια έχουν διαφοροποιήσεις ως προς το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται, τα νιόκι της Ρώμης είναι μεγαλύτερα και σαν δίσκος στο σχήμα, στο Τρεντίνο τα αποκαλούν canderli, ενώ στην Πιατσέντζα pisarei.
Σε κάθε περίπτωση, η (Michelin-άτη) σεφ Missy Robbins μας δίνει μια εξαιρετική συνταγή, για να την αξιοποιήσουμε το καλοκαίρι.
Διάβασε περισσότερα στο esquire.gr