Από το avocado toast στο κουνουπίδι, αυτά είναι τα food trends που υιοθετήσαμε
Ήταν μια ενδιαφέρουσα δεκαετία γεμάτη ανατροπές, ακόμα και στο φαγητό. Ποιος θα μπορούσε να προβλέπει ότι το Instagram θα έμπαινε στην κουζίνα μας και θα σάρωνε τα πάντα με τα φίλτρα του, ότι θα πολεμούσαμε και θα συμφιλιωνόμασταν τελικά με τα λιπαρά και ότι θα λατρεύαμε το αβοκάντο σαν ιερό τοτέμ;
Αυτές είναι οι μεγαλύτερες τάσεις που καθόρισαν τη δεκαετία, υποκινώντας νέες, μικρότερες τάσεις και μετατοπίζοντας τις διατροφικές μας συνήθειες από το αγελαδινό γάλα σε αυτό της βρόμης και τις εξόδους μας σε μαγαζάκια που μετρούν μόλις λίγα τετραγωνικά μέτρα.
Από το low-fat στο low-carb
Τα λιπαρά δεν είναι πλέον ο Νούμερο 1 εχθρός, με τον τρόπο που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, όταν κάθε ετικέτα έπρεπε να αναγράφει "low-fat" ή "no-fat" για να μπει στο καλάθι του σούπερ μάρκετ. Πλέον, η προσοχή μας έχει μετακινηθεί στους υδατάνθρακες, χάρη στην αύξηση της δημοτικότητας διατροφών χωρίς ζάχαρη/δημητριακά, όπως οι Whole30, keto και Paleo.

Η άνοδος του Instagram
Τον Οκτώβριο του 2010, το Instagram μπήκε στη ζωή μας και άλλαξε τον τρόπο που βλέπαμε μέχρι τότε το φαγητό. Milkshakes - υπερπαραγωγή, rainbow bagels, noodles σε διαφορετικά χρώματα ήταν μερικά από τα αγαπημένα της δημοφιλής πλατφόρμας. Η άνοδος της φωτογραφίας του φαγητού έθεσε ένα βασικό ερώτημα τα τελευταία χρόνια: μας ενδιαφέρει το φαγητό να είναι νόστιμο ή instagramικό; Το σίγουρο είναι ότι πλέον, τρώμε περισσότερο από ποτέ...με τα μάτια.
Το κουνουπίδι δοξάστηκε
Κανένα λαχανικό δεν είχε καλύτερη δεκαετία από ό, τι το κουνουπίδι, το οποίο εκμεταλλεύτηκε τις ιδιότητές του ως χαμαιλέοντας για να μεταμορφωθεί σε οτιδήποτε έπρεπε να γίνει. Κουνουπίδι ψητό, σούπα, τριμμένο, σε smoothies, αλεύρι και pizza ήταν μερικές μόνο από τις "μεταμφιέσεις" του αυτή τη δεκαετία.
Το avocado toast έγινε το αγαπημένο μας πιάτο
Μια ολόκληρη γενιά απέκτησε εμμονή με το avocado toast (και με το avocado γενικότερα). Ευτυχώς, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να το φτιάχνουμε και μόνες μας στο σπίτι, πολύ πιο οικονομικά.
Plant-based προτιμήσεις
Ο όρος χρησιμοποιείται περισσότερο για να προσελκύσει τους κρεατοφάγους και τους λάτρεις των γαλακτοκομικών προϊόντων (σε αντίθεση με τους χορτοφάγους και τους vegans) με πιο υγιεινές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Οι διατροφικές μας προτιμήσεις έχουν αλλάξει και οι καταναλωτές θέλουν να μαθαίνουν από πού προέρχεται το φαγητό τους - και κατά προτίμηση ότι προέρχονται από φυτά.
Φαγητό στο χέρι
Το street food έγινε γκουρμέ, ανέδειξε τις έθνικ γεύσεις και έγινε κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Bagels, πίτες, ramen, poke και μπουρίτο αντικατέστησαν τις κλασικές, τυποποιημένες επιλογές. Άνθιση γνώρισαν επίσης τα food festivals αλλά και τα pop-up stores, επιβεβαιώνοντας πώς εκτός από ανάγκη, το φαγητό είναι ένας τρόπος διασκέδασης και ανταλλαγής ιδεών.
Η συνείδηση στο φαγητό
Από την αύξηση της χορτοφαγίας και του βιγκανισμού μέχρι το κίνημα του food waste, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το φαγητό άρχισε να αλλάζει μέσα στη δεκαετία. Τα '20s φέρνουν ακόμα περισσότερη γνώση, εκπαίδευση και εξερεύνηση ως προς το τι καταναλώνουμε και ποιο είναι το αποτύπωμά μας στον πλανήτη.
Brunch
Ξεκινήσαμε δειλά δειλά να δίνουμε ραντεβού τις Κυριακές για να εξελιχθεί τελικά σε μία αγαπημένη συνήθεια. Το brunch αντικατέστησε το μεσημεριανό γεύμα, συνδυάζοντας αγαπημένα υλικά του πρωινού με κυρίως πιάτα. Αυγά, pancakes και burgers γνώρισαν ένδοξες ημέρες και το αλκοόλ μέσα στην ημέρα (επιτέλους) απενοχοποιήθηκε.