Το πράσινο τσάι γίνεται τριανταφυλλένιο με την προσθήκη ενός υλικού
Τα κρύα απογεύματα στο Lahore’s Lakshmi Chowk, μια πολυσύχναστη αγορά διάσημη για τους πάγκους με φαγητό, οι πωλητές τσαγιού προσφέρουν ροζ τσάι, γνωστό ως Kashmiri chai. Φτιαγμένο με πράσινο τσάι, το Kashmiri chai έχει μια πικάντικη γεύση που υπερτερεί του ροζ χρώματός του. Το millennial-pink ρόφημα είναι αρκετά δημοφιλές τόσο για το χρώμα όσο και για τη σύστασή του. Στα πολυτελή καφέ του Πακιστάν, πωλείται Kashmiri chai cheesecake και το "tea pink” είναι μια δημοφιλής απόχρωση για γαμήλια outfits, ανδρικά πουκάμισα ακόμα και lingerie.
Το ροζ τσάι ήταν αρχικά ένα ρόφημα των Ιμαλαϊων, όμως το συναντούσε κανείς με πολλά ονόματα σε όλη τη Νότια Ασία - από nun chai (τσάι αλατιού) μέχρι gulabi chai (τσάι με τριανταφυλλένια απόχρωση). Το αλάτι και η μαγειρική σόδα είναι τα βασικά συστατικά. Το αλάτι δρα ως ηλεκτρολύτης για την αποφυγή της αφυδάτωσης σε μεγάλα υψόμετρα, και η μαγειρική σόδα δρα ως καταλύτης για το ροζ χρώμα. Αρωματισμένο επίσης με μπαχαρικά, όπως γλυκάνισο και πασπαλισμένο με θρυμματισμένα καρύδια, το τσάι είναι ειδικά σχεδιασμένο τις κρύες ημέρες. Στο Κασμίρ, το nun chai σερβίρεται αρκετές φορές την ημέρα, συνοδευόμενο από μια σειρά ψωμιών: τραγανό kulcha, girda ή το tsochwor που μοιάζει με bagel.
Αλμυρό με μία bitter δόση, το pink tea καθρεφτίζει την τρέχουσα διάθεση στο Kashmir. Ο γεωπολιτικός πόλεμος που ξέσπασε μεταξύ Ινδίας, Πακιστάν και Κίνας διχοτόμησε την περιοχή, καθιστώντας την μία από τις πιο στρατιωτικές ζώνες στον κόσμο. Μετά από μια τρομοκρατική επίθεση, η κοιλάδα του Kashmir έχασε την ιδιότητά της ως αυτόνομη περιοχή στην Ινδία και αποκόπηκε από τον έξω κόσμο. Σε περιόδους αβεβαιότητας, η απόλαυση του ροζ τσαγιού είναι μια σταθερή απόλαυση για τους κατοίκους του Kashmir. Ένας Kashmiri blogger γράφει: "Είναι το πιο κοντινό πράγμα σε αντικαταθλιπτικό".
Η παρασκευή του ροζ τσαγιού είναι μια επίπονη διαδικασία συνδυάζει επιστήμη και τέχνη. Το πρώτο βήμα, είναι να βράσουν για ώρα τα φύλλα του πράσινου τσαγιού με τη μαγειρική σόδα και περιλαμβάνει μια δόση χημείας. Το τσάι που έχει υποστεί ζύμωση, όταν βράζει με μια πρέζα σόδα, αλλάζει χρώμα από κεχριμπάρι σε βαθύ καφέ. Οι πολυφαινόλες στο πράσινο ή το Κασμίρι chai δρουν παρόμοια δίνοντας ένα κόκκινο χρώμα. Μόλις το τσάι γίνει μπορντό, προστίθεται πάγος ή κρύο νερό για να διατηρήσει το χρώμα. Όταν προστεθεί γάλα, το τσάι γίνεται ροζ. Σε αυτό το σημείο, το τσάι μπαίνει πάλι για βράσιμο και χρησιμοποιείται μια τεχνική παρόμοια με την παρασκευή αφρόγαλου για τον καφέ. Το ροζ τσάι φτιάχνεται παραδοσιακά σε χάλκινο samovar και χρειάζεται αρκετές ώρες για να τελειοποιηθεί. Είναι όμως ένας υπέροχος τρόπος για να γνωρίσει κανείς μια διαφορετική κουλτούρα και να μυηθεί σε μια τέχνη με μακραίωνη ιστορία.