Το θρυλικό στέκι του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου, της Μελίνας Μερκούρη και του Άντονι Κουίν αποτελεί σήμερα το meeting point του πιο κομψού αθηναϊκού κοινού
Είναι γεγονός ότι η αθηναϊκή resto & bar σκηνή διανύει ίσως μία από τις καλύτερες περιόδους της, με τον τουρισμό στα ύψη 12 μήνες το χρόνο και το ελληνικό κοινό να έχει ανεβάσει τα στάνταρ του και να αναζητά διαρκώς νέα στέκια που θα πληρούν τις γαστρονομικές και τις αισθητικές του απαιτήσεις. Ναι, το κέντρο της Αθήνας βιώνει μια εποχή αναγέννησης.
Στο κέντρο των εξελίξεων δε θα μπορούσε παρά να βρίσκεται ένα μαγαζί-σταθμός με μακρά ιστορία και αδιαμφισβήτητη αίγλη, που από τον Αύγουστο του 1939 μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει το σημείο συνάντησης των πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων κάθε εποχής. Από τον Οδυσσέα Ελύτη, τη Σοφία Λόρεν και τον Αριστοτέλη Ωνάση μέχρι τους σημερινούς λαμπερούς θαμώνες του, το ιστορικό στέκι στη συμβολή Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου από το 2015 βρίσκεται στα χέρια των αδελφών Χρύσανθου και Σπύρου Πανά, που έχουν καταφέρει να δώσουν νέα πνοή στον εμβληματικό χώρο με απόλυτο σεβασμό στο θρυλικό παρελθόν του και τη μακρά ιστορία του.

Το Athénée διατηρεί τον ιστορικό χαρακτήρα του χωρίς να λείπει το εμβάπτισμα στο "λούστρο" των σύγχρονων απαιτήσεων και κερδίζει με διαφορά το στοίχημα με το αθηναϊκό κοινό. Η εκλεπτυσμένη κουζίνα του βραβευμένου executive chef Νίκου Σκλήρα υπηρετεί με πάθος τις υψηλές γαστρονομικές απαιτήσεις του σήμερα, ενώ δεν επαναπαύεται φροντίζοντας να εξελίσσεται διαρκώς με ηχηρά γαστρονομικά guests στα γνωστά πια Gastronomy Tuesdays και θεματικά μενού, όπως το talk of the town κυριακάτικο brunch ή τα κομψά theatre menus, αλλά και τους διάσημους pastry chefs που τις Κυριακές "καταλαμβάνουν" το χώρο με τις γλυκές δημιουργίες τους.
Ταυτόχρονα, στο cocktail design συναντάμε τους ευρηματικούς Δημήτρη Καραπάνο και Βασίλη Σγουρομάλλη, που μας επανασυστήνουν τα κλασικά με νέο τρόπο απογειώνοντας τη συνολική εμπειρία και δημιουργώντας αφορμές για μοναδικές fine drinking βραδιές. Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για τη διαρκώς εξελισσόμενη θέση της Αθήνας στις πιο ζωντανές μητροπόλεις του κόσμου, συναντήσαμε τον Χρύσανθο Πανά.

Πιστεύεις ότι βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας "χρυσής εποχής" για το κέντρο της Αθήνας;
Το κέντρο της πόλης έχει αποκτήσει άλλη μορφή και η αστική γειτονιά της
Αθήνας γύρω από την περιοχή του City Link έχει ξαναβρεί την αίγλη της,
κάτι που χρειαζόταν η πρωτεύουσά μας, καθώς τα τελευταία χρόνια, με
όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, αποδιοργανώθηκε και έχασε την
ταυτότητά της.
Θεωρείς ότι η αλματώδης αύξηση του τουρισμού στην Αθήνα λειτουργεί προς όφελος της εικόνας και της ανάπτυξης της πόλης;
Η σημασία του τουρισμού είναι πολυδιάστατη. Ο ρόλος και η συνεισφορά του στην οικονομία συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε μια εξευρωπαϊσμένη εικόνα της Ελλάδας.
Ποια είναι η γνώμη σου για την πορεία της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας;
Η υψηλή γαστρονομία έχει εξελιχθεί σε βασικό στοιχείο του σημερινού
lifestyle. Στην Ελλάδα τώρα, παρότι δεν τρέχει με παγκόσμιες ταχύτητες, είναι σίγουρο ότι ανθεί και εξελίσσεται συνεχώς.
Οι gastronomy Tuesdays και οι συνεργασίες του Athénée με σημαντικούς pastry chefs είναι projects που βρίσκουν ανταπόκριση στο ελληνικό κοινό;
Οι βραδιές γαστρονομίας και οι συνεργασίες με pastry chefs δεν είναι πλέον ξένοι όροι και ο κόσμος τις έχει αφομοιώσει στην καθημερινότητά του με ενθουσιασμό. Έχουν αγαπηθεί πολύ και τα δύο projects, κάτι που με χαροποιεί πολύ.
Όπως το Island λειτούργησε ως το επίκεντρο γύρω από το οποίο δημιουργήθηκε η αίγλη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, έτσι και το Athénée διαδραματίζει το δικό του ρόλο στην αναβίωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας;
Η Αθήνα σου δίνει τη δυνατότητα να ζήσεις την ένταση μιας πρωτεύουσας, να επισκεφθείς τα μοναδικά μουσεία της αλλά και τις γραφικές γειτονιές της και ταυτόχρονα, σε μόλις 15 λεπτά από το κέντρο της, να κολυμπήσεις σε υπέροχες ακτές. Το τρίγωνο Βουκουρεστίου-Πανεπιστημίου-Αμερικής, με περίμετρο τα σημαντικά κτίρια του Νομισματικού Μουσείου, της Πινακοθήκης Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του Μουσείου Μπενάκη και με πυρήνα το Athénée, αποτελούσε το ιδανικό έδαφος για να ανθίσει η νέα αυτή αστική γειτονιά. Η στοά του Σπύρου Μήλιου στο City Link έχει γεμίσει κόσμο αποπνέοντας μια ευρωπαϊκή αύρα, κάτι που εγώ και ο αδελφός μου θέλαμε να πετύχουμε.
Ακολουθούν δύο συνταγές από τον executive chef Νίκο Σκλήρα:
Βακαλάος με μύδια, καρότα και σπαράγγια της θάλασσας

Υλικά
• 200 γρ. φιλέτο βακαλάου
• 6 μύδια με κέλυφος
• 120 γρ. καρότα
• 40 γρ. πατάτα
• 20 ml λευκό κρασί
• 10 ml κρέμα γάλακτος
• 30 γρ. βούτυρο
• 40 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το φιλέτο ψαριού σε ελαιόλαδο. Αχνίζουμε τα μύδια, τα σβήνουμε με το κρασί και κρατάμε το ζωμό τους, στον οποίο προσθέτουμε 20 γρ. βούτυρο και φτιάχνουμε τη σος. Βράζουμε τα καρότα και την πατάτα. Τα περνάμε από το thermomixer να γίνουν πουρές προσθέτοντας 10 γρ. βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Σερβίρουμε τον πουρέ στο πιάτο, την ψίχα από τα μύδια, τα σπαράγγια ωμά, το βακαλάο και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Αρνάκι γάλακτος με πουρέ γλυκοπατάτας, παστινάκι και σος από βινσάντο

Υλικά
• 180 γρ. αρνάκι χεράκι χωρίς κόκαλο
• 60 γρ. γλυκοπατάτα
• 60 γρ. παστινάκι
• 40 ml κρασί βινσάντο
• 40 ml κρέμα γάλακτος
• 30 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Βάζουμε το αρνάκι στο φούρνο για 12 ώρες στους 82°C. Έχουμε κρατήσει τα κόκαλα του αρνιού και φτιάχνουμε ένα δυνατό ζωμό. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο στο ζωμό και το κρασί και αφήνουμε να "κατέβει" λίγο. Ετοιμάζουμε τους πουρέδες από το παστινάκι και τη γλυκοπατάτα προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος και βούτυρο. Σερβίρουμε τοποθετώντας το αρνάκι, τη σος και τους πουρέδες λαχανικών.