December 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Life

Γιατί όλοι φτιάχνουν ψωμί στην καραντίνα

Γιατί όλοι φτιάχνουν ψωμί στην καραντίνα

Πώς το Instagram έφτασε να θυμίζει boulangerie που μπορεί να εξυπηρετήσει μία μικρή γαλλική κωμόπολη;

Σε περίπτωση που δεν το έχεις αντιληφθεί μέχρι στιγμής -ή απλά δεν σε νοιάζει πλέον- έχουμε μπει στην 7η εβδομάδα του κατ΄οίκον περιορισμού εν Ελλάδι, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Οι ημερομηνίες έχουν γίνει δυσδιάκριτες και κάθε 24ωρο που περνά θυμίζει όλο και περισσότερο την Ημέρα της Μαρμότας. 

Μοιραία, πολλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο home bar και ακόμη περισσότεροι στην κουζίνα τους. Είμαι σίγουρος πως θα έχεις παρατηρήσει στα social media -ειδικά το Instagram θυμίζει boulangerie που μπορεί να εξυπηρετήσει μία ολόκληρη μικρή γαλλική κωμόπολη-μία επιδρομή από φρατζόλες, καρβέλια και άλλου είδους αρτοσκευάσματα, για να μην επεκταθώ περαιτέρω στα "πειραγμένα" projects όπως το αιφνιδιαστικά δημοφιλές banana bread. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: Γιατί όλοι φτιάχνουν ψωμί κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Μία από τις απαντήσεις έχει να κάνει με το καθαρά πρακτικό ζήτημα, δηλαδή ότι κάποιος θέλει να αποφύγει την επίσκεψη στον φούρνο ή το σούπερ μάρκετ, αξιολογώντας τη ως μία πιθανή πηγή κινδύνου για να κολλήσει τον COVID-19. Επομένως, το σπιτικό ψωμί πέρα από αναγκαιότητα γίνεται και η πιο λογική επιλογή. Εμβαθύνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μία έμφυτη σχέση στο ανθρώπινο υποσυνείδητο που συνδέει τις παραδοσιακές δεξιότητες με την ανθεκτικότητα και το ένστικτο της επιβίωσης -κατά κάποιο τρόπο- υπό αντίξοες συνθήκες.

bread

Μία πρόσφατη έρευνα του Royal Roads University για τη διατροφή σε περιόδους κρίσεων κατέληξε σε μερικά συμπεράσματα: "Η τροφή είναι ένας φορέας μετάβασης από την κανονικότητα προς διαφορετικές περιόδους σε πραγματικό χρόνο. Αυτό οδηγεί στην αναθεώρηση βασικών αξιών αλλά και διαδικασιών της πολυάσχολης οικονομικής και βιομηχανικής μας κοινωνίας και διάφορους κλάδους της, όπως εκείνους που σχετίζονται με το φαγητό και η διασκέδαση. Πάνω απ' όλα μπαίνει η πτυχή της επιβίωσης, η διαπίστωση πως ο άνθρωπος δεν είναι πια κυρίαρχος και, για να μιλήσουμε για το καθαρά πρακτικό σκέλος στο κομμάτι της τροφής, η ανάγκη να εξοικονομήσουμε πόρους, αξιοποιώντας όλα τα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας. Το μαγείρεμα είναι ένα από τα πράγματα που μας συνδέουν με τα φυσικά συστήματα διαβίωσης και η τροφή είναι κάτι που μας συνδέει, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, με την ίδια τη Γη".

Το homemade ψωμί έγινε μία συνήθεια ακόμη και για άτομα που σπάνια μαγείρευαν στο σπίτι - πολλοί είδαν τα αγαπημένα τους εστιατόρια να κλείνουν και έκαναν δεύτερες σκέψεις για τις υπηρεσίες delivery όσων παρέμειναν ανοιχτά. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντιδιαστολή με το γεγονός πως οι παραγγελίες (με κατ΄οίκον παράδοση) για αλεύρι και μαγιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυξήθηκαν εντυπωσιακά τους τελευταίους μήνες - είναι όμως μία αναγκαιότητα που δεν μπορεί να παραβλεφθεί.

Έπειτα, υπάρχει το "ξεχασμένο" κομμάτι για τα βασικά. Ακριβώς λόγω του ότι άπαντες αναγκάζονται να περάσουν αρκετές ώρες μόνο με τον εαυτό τους, αναζητούν βαθύτερες αλλά απλές δεξιότητες για τη δημιουργία ειδών πρώτης ανάγκης. Και μάλλον δεν υπάρχει απλούστερη και βασικότερη τροφή από το ψωμί. Οπότε, γιατί να μην ξέρει κανείς να φτιάχνει ψωμί; 

Τέλος, ένα άλλο στοιχείο που παρατηρείται στα Instagram και Facebook posts ή στα Tweets που περιλαμβάνουν (σπιτικό) άρτο και θεάματα είναι  η επιλογή ως επί το πλείστον παραδοσιακών ή αρκετά προσιτών συνταγών, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο και τη σύνδεση των διατροφικών ριζών με το σύγχρονο living. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει με τον δύσκολο τρόπο.

Πηγή: Esquire.com.gr

BEST OF NETWORK