Ο βραβευμένος barista μας λέει τα μυστικά για τον τέλειο καφέ στο σπίτι
Με την Ελλάδα να διεκδικεί υψηλή θέση όσον αφορά στην κατανάλωση καφέ σε παγκόσμιο, η ανάγκη για εξειδίκευση και ενημέρωση κρίνεται μάλλον απαραίτητη. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο γεγονός που όλο και πιο νέοι σε ηλικία άνθρωποι, «μαγεμένοι» από τον χώρο του καφέ, προσπαθούν να εξελίξουν τις ήδη υπάρχουσες σταθερές αλλά και να εδραιώσουν καινούργιες τάσεις. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο barista Μιχάλης Δημητρακόπουλος που αν και είναι μόλις 27 χρονών έχει καταφέρει να διακριθεί σε σημαντικούς διαγωνισμούς (1ος στο Πανελλήνιο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2016 της SCAE στη Σαγκάη) στον χώρο του καφέ.
Ο Μιχάλης, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των βραβευμένων barista του Underdog, είχε από μικρός το «μικρόβιο» του καλού καφέ. Για τον ίδιο όμως ο καφές δεν σταματά την ώρα που θα τον προσφέρει στον πελάτη, αλλά αντιθέτως ξεκινά από την όλη επικοινωνία που θα έχει μαζί του. «Μου αρέσει πολύ να μιλάω με τον κόσμο, να μπω στη διαδικασία ενός mind game – στόχος είναι να τον κάνεις να ξεχάσει τα προβλήματά του και να περάσει καλά» λέει χαμογελώντας.
Μπορεί οι Έλληνες να καταναλώνουν αρκετό καφέ, όμως πόσο «ειδικοί» είναι σε αυτόν; «Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι τον ξυπνάει η πίκρα στον καφέ, είναι όμως η καφεϊνη αυτή που κάνει τη δουλειά» τονίζει ο Μιχάλης αποσαφηνίζοντας κάποιες λανθασμένες πεποιθήσεις και προσθέτοντας: «Όπως σου αφήνει μία διαφορετική γεύση ένα κόκκινο ή ένα λευκό κρασί, το ίδιο ισχύει και για τον καφέ. Γίνονται γευσιγνωσίες όπως ακριβώς και με τους οίνους. Ανάλογα με το τι ποικιλία καφέ έχει επιλεχθεί, τι επεξεργασία έχει υποστεί και πώς θα καβουρδιστεί, έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα άρα και γεύση. Είναι μία αλυσίδα - από την αγορά και το καβούρδισμα μέχρι πώς θα το φτιάξει ο barista, που πρέπει να συνδεθεί ομαλά. Ο καφές είναι κάτι gourmet για μένα, σου αφήνει γεύση δεν τον πίνεις αναγκαστικά».
Το νεαρό της ηλικίας του δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη, αφού όπως τονίζει και ο ίδιος όλο και πιο νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την τέχνη του καφέ. «Παρατηρείται μία στροφή προς την εξειδίκευση και την ποιότητα στους πιο νέους. Οι παλιότεροι είναι πιο επιφυλακτικοί, ίσως γιατί το βλέπουν και λίγο ανταγωνιστικά, που εν μέρει το βρίσκω λογικό. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερος στο είδος σου» εξηγεί ο Μιχάλης και δεν χάνει ευκαιρία να αναφερθεί στην ομάδα του Underdog, και συγκεκριμένα στον Γιώργο Κουστουμπάρδη και τον Τάσο Δεληχρήστο,ο οποίος μάλιστα είχε έρθει πρώτος το 2008 στον Παγκόσμιο Τελικό.
Ο καφές στο Underdog αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα house cocktails και τις ψαγμένες μπύρες που θα βρει κανείς στον κατάλογο. Στον καφέ όμως η πολιτική του μαγαζιού είναι κάπως διαφοροποιημένη, αφού οι προτάσεις ανανεώνονται συνεχώς, και ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί τον καφέ που δοκιμάζει. «Αγοράζουμε πράσινους κόκκους - ο καφές είναι φρέσκος - τον καβουρδίζουμε εμείς, μπλέκουμε διαφορετικές χώρες, επεξεργασίες, φάρμες, υπάρχει χώρος για ‘παιχνίδι’. Όλη η ομάδα είναι στη διάθεση του καθενός που έρχεται στο μαγαζί για να τον κατατοπίσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις του. Φυσικά διοργανώνονται συχνά και σεμινάρια για όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον καφέ» εξηγεί ο Μιχάλης.
Συνέχεια στη σελίδα 2
Η αναζήτηση του καλού καφέ δεν τελειώνει ποτέ, αλλά για να διευκολύνουμε τους εαυτούς μας ως καταναλωτές μπορούμε σίγουρα να αναζητάμε την ποιότητα. «Στο τέλος πληρώνεις τον καφέ που πίνεις, και όχι τον ποιον θα δεις σε ένα μαγαζί.Να πληρώνεις κάτι που πραγματικά αξίζει» λέει ο Μιχάλης με σοβαρότητα που αν τη συμμερίζονταν οι περισσότεροι από εμάς στο ελάχιστο, ο «κακός» καφές θα άρχισε να εκλείπει.
Τα συχνότερα λάθη και ο τέλειος καφές φίλτρου στο σπίτι (που είναι και ο αγαπημένος του Μιχάλη)
-Καλό είναι να πίνουμε σκέτο καφέ γιατί έτσι καταλαβαίνεις τα λάθη (είτε την κακή ποιότητα καφέ είτε τον κακό barista)
Έχουμε συνηθίσει τη ζάχαρη στη διατροφή μας από μικρή ηλικία και τη χρησιμοποιούμε και στον καφέ. Η ζάχαρη όμως έχει την ιδιότητα να καλύπτει τα άσχημα χαρακτηριστικά του καφέ και να αναδεικνύει τα καλά. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν από το να ελαττώσουμε τη ζάχαρη.
-Το γάλα δεν είναι κακό στοιχείο – ένας καφές που σου βγάζει κάτι σοκολατένιο σε συνδυασμό με γάλα σου βγάζει μία γεύση σαν σοκολάτα γάλακτος. Ας αποφύγουμε όμως το εβαπορέ – είναι συμπυκνωμένο γάλα και καλύπτει τη γεύση. Φρέσκο γάλα 3,5% ή 0% ανάλογα με την προτίμηση.
-Είναι σημαντικό να προμηθευόμαστε καφέ από μαγαζιά που έχουν μια ιδέα με το αντικείμενο.
-Καλό είναι να έχουμε έναν μύλο στο σπίτι γιατί όσο είναι ο καφές σε κόκκους τόσο κρατάει εγκλωβισμένα τα αρώματά του και αυτό είναι που θέλουμε. Μόλις τον αλέσεις αρχίζει να χάνει αρώματα, ακόμα και μέσα σε 20 λεπτά.
Καφές φίλτρου
-Φτιάχνεις την ποσότητα που θέλεις, ακριβώς τις κούπες που θα καταναλωθούν και όχι ένα λίτρο για να έχεις όλη την ημέρα. Υπάρχουν άπειρες συνταγές στο διαδίκτυο και φθηνά gadgets με μεγάλη διάρκεια ζωής.
-Το μόνο που θέλεις είναι ένα φίλτρο χάρτινο, καλής ποιότητας καφέ, μύλο προαιρετικά, βραστήρα και καλό νερό (εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο). Το νερό μπορεί να σου αλλάξει τη γεύση του καφέ.
Συνταγή για μία κούπα
18 γρ. καφέ
260 γρ. νερό στους 91 C
Διαδικασία
Κάνεις μία διαβροχή στον καφέ με 30 γρ. νερό για 30 δευτερόλεπτα.
Μετά ρίχνεις σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό περιστροφικά μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συνολική διάρκεια εκχύλισης περίπου 3 λεπτά.
*Underdog Ηρακλειδών 8, Θησείο
Κάνεις μία διαβροχή στον καφέ με 30 γρ. νερό για 30 δευτερόλεπτα.
Μετά ρίχνεις σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό περιστροφικά μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συνολική διάρκεια εκχύλισης περίπου 3 λεπτά.
*Underdog Ηρακλειδών 8, Θησείο