Fall/Winter trends
Κάποτε τα ρούχα ήταν απλώς ένας τρόπος για να προστατευτεί κάποιος από τον ήλιο, τη σκόνη ή το κρύο. Με άλλα λόγια, ήταν απαραίτητα για την επιβίωση. Σιγά σιγά οι άνθρωποι άρχισαν να τα αξιοποιούν για να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους προσθέτοντας στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, οι τσέπες. Από τότε όμως έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια. Σήμερα τα ρούχα δεν εξυπηρετούν πια μόνο την επιβίωση ή την πρακτικότητα αλλά εκφράζουν την προσωπικότητα αυτού που τα φοράει. Το στυλ αποτελεί μια έκφραση του γούστου, της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και της μοναδικότητάς μας – κι άλλοτε της επιθυμίας μας να χαθούμε μέσα στο πλήθος.
Όσο "επιφανειακό" ή "ασήμαντο" κι αν θεωρείται, το ντύσιμό μας είναι συχνά ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται συνειδητά. Ο εγκέφαλός μας έχει μάθει να καταγράφει στοιχεία απ’ ό,τι βλέπει και να τα συγκρίνει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου με άλλα που έχει αποθηκευμένα, όπως θα έκανε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής αν του ζητούσαμε να βρει κάτι συγκεκριμένο μέσα σε μια σειρά αρχείων. Το αποτέλεσμα είναι ότι βγάζουμε αυτοματοποιημένα συμπεράσματα για την προσωπικότητα του άλλου έχοντας ως βάση τη στάση του σώματος, την εικόνα των μαλλιών και, κυρίως, τα ρούχα του. Και καταλήγουμε να μπορούμε να πούμε αν κάποιος είναι σίγουρος για τον εαυτό του ή ανασφαλής, συντηρητικός ή προοδευτικός, αυστηρός ή χαλαρός, ισχυρογνώμων ή εύπιστος απλώς ρίχνοντας μια ματιά στο στυλ του.
Διαβασε κι εδώ πώς θα βρεις το προσωπικό στυλ σου.
Η ψυχολογία της μόδας
Εάν ισχύει ότι η εμφάνισή μας μπορεί να οδηγήσει σε συμπεράσματα για την προσωπικότητά μας, ακόμα και σε συμπεράσματα που δε μας αρέσουν ή δε μας συμφέρουν, τότε γιατί δεν "προσποιούμαστε" ότι είμαστε κάτι διαφορετικό αλλάζοντας το ντύσιμό μας; Θεωρητικά, θα μπορούσε μια γυναίκα να νιώθει και να δείχνει πιο σέξι επιλέγοντας ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα ή ένας άνδρας να βγάζει προς τα έξω ένα πιο σοβαροφανές προφίλ φορώντας ένα αυστηρό κοστούμι.
Την τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχθεί στις ΗΠΑ ένας καινούριος τομέας της ψυχολογίας, αυτός της ψυχολογίας της μόδας (fashion psychology). Οι ειδικοί που ασχολούνται με αυτή συμβουλεύουν άτομα τα οποία θέλουν να υιοθετήσουν ένα στυλ που να δίνει μια καλύτερη εικόνα του εαυτού τους προς τα έξω, αλλά και εταιρείες για να επιλέξουν τις ιδανικές στολές εργασίας για το προσωπικό τους. "Μια στολή εργασίας αποκαλύπτει πολλά για την εταιρεία που αντιπροσωπεύει. Μπορεί να κάνει τον άνθρωποι ο οποίος στέκεται απέναντι από τον υπάλληλο που το φορά να νιώσει πιο χαλαρός, πιο ικανοποιημένος, ακόμα και πιο έτοιμος να προχωρήσει σε αγορές" τονίζει η Dawnn Karen, νυν ψυχολόγος, πρώην μοντέλο και πρωτοπόρος του συγκεκριμένου κλάδου.
Από την άλλη όμως, "είναι σχεδόν αδύνατο να ξεφύγει κανείς από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να ντυθεί κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είναι" σχολιάζει η ψυχολόγος μόδας Anabel Maldonado και προσθέτει: "Στη γλώσσα της ψυχολογίας κάτι τέτοιο αποκαλείται "γνωστική παραφωνία” και είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιες φορές τα ρούχα δείχνουν να μας φοράνε ή να μεταφέρουν το μήνυμα ότι το μόνο που θέλουμε είναι να γυρίσουμε στο σπίτι και να αλλάξουμε".
Διάβασε τις 8 συμβουλές της Coco Chanel για διαχρονικό στυλ.

Γιατί τα ρούχα σου είναι πιο σημαντικά από όσο νομίζεις
Στο βιβλίο Mind What You Wear: The Psychology of Fashion ανακαλύψαμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που σίγουρα θα σε κάνουν να πιστέψεις πως το ερώτημα "τι να φορέσω σήμερα;" είναι πολύ πιο σημαντικό απ’ όσο νομίζεις:
- Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο χώρο εργασίας τους ντυμένοι σαν στελέχη είναι πιθανότερο να ανελιχθούν πιο γρήγορα σε ανώτερες θέσεις.
- Είναι πιο πιθανό ένας άνδρας να ζητήσει ραντεβού από μια γυναίκα, όταν αυτή φοράει κόκκινα.
- Οι άνθρωποι που κάνουν τζόγκινγκ είναι πιο πιθανό να χαιρετήσουν έναν άλλο δρομέα που περνάει από κοντά τους αν φοράει παρόμοια ρούχα με αυτούς.
- Συνηθίζουμε να κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση όταν κοντά μας βρίσκονται άτομα που είναι ντυμένα παράξενα ή παλιομοδίτικα.
- Μια γυναίκα που είναι υποψήφια για μια δουλειά είναι πιο πιθανό να την πάρει αν είναι ντυμένη σε ανδρόγυνο στυλ παρά αν η εμφάνισή της είναι πολύ θηλυκή.
- Το γούστο στα ρούχα είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουν οι άνδρες στις γυναίκες. Εκείνες, πάλι, προσέχουν πρώτα το πρόσωπο και κυρίως το χαμόγελο και τα μάτια.
- Οι περισσότερες γυναίκες φοράνε λιγότερα από τα μισά ρούχα που διαθέτουν.
- Όταν φοράμε ένα ρούχο που μας αρέσει, αισθανόμαστε αυτόματα λιγότερο αγχωμένοι και πιο αισιόδοξοι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr