Tips νεότητας. Δες τι αποκαλύπτουν νέες επιστημονικές έρευνες.
Μπορεί να μην έχει ανακαλυφθεί το ελιξίριο της νεότητας, όμως νέες επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι στο άμεσο μέλλον το προσδόκιμο ζωής θα αυξηθεί στα 130 χρόνια. Μπορούμε όμως να λάβουμε προληπτικά μέτρα ενάντια στη φθορά του χρόνου;
Οι πρώτοι που μίλησαν για τη μακροβιοτική ήταν ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, ο Αριστοτέλης και ο Γαληνός. Με τον όρο αυτό προσπάθησαν να περιγράψουν το μοντέλο του ανθρώπου, που υιοθετώντας έναν φυσικό τρόπο ζωής, μπορεί να ζήσει υγιής και για πολλά χρόνια. Η θεωρία τους μπορεί να ακουγόταν ουτοπική στο παρελθόν, όμως στην εποχή μας μοιάζει πιο εφικτή από ποτέ. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι μέσα σε 50 χρόνια το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας έχει αυξηθεί ραγδαία: το 1950 ο μέσος όρος ζωής στην Ελλάδα ήταν τα 60 έτη, ενώ σήμερα υπολογίζεται στα 79,6 έτη.
Πολλά άλλαξαν στον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια, όμως ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η αλματώδης πρόοδος της επιστήμης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, ειδικός παθολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Πρότυπου Πολυϊατρείου Πρόληψης και Αναγεννητικής Ιατρικής Ορθοβιοτική, «Σήμερα, η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά το 2000 μπορούν να έχουν ένα προσδόκιμο ζωής έως και 130 χρόνια». Πραγματικότητα ή σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Μπορούμε όντως να παρατείνουμε τόσο πολύ τον μέσο όρο ζωής μας και, αν ναι, θα ζούμε καλά; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα μυστικά της μακροζωίας.
Μία από τις πλέον “τρομακτικές” και μόνο στο άκουσμά τους λέξεις –και ιδίως για τις γυναίκες– είναι η λέξη “γήρας”. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, σήμερα η γήρανση δεν θεωρείται μία φυσιολογική, αναπόφευκτη κατάληξη του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά «πάθηση». Όπως εξηγεί ο Δρ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, η γήρανση θεωρείται πλέον από την επιστημονική κοινότητα ως μια χρόνια φλεγμονή, δηλαδή μια σιγανή φωτιά που αποσυνθέτει σταδιακά τη δομή των ιστών και των οργάνων του σώματος και εναντίον της οποίας υπάρχουν πλέον πολλά διαθέσιμα όπλα. Εκτός της φλεγμονής, υπάρχει και η οξείδωση, η οποία “σκουριάζει” εσωτερικά το σώμα μας, αλλά και αυτή πλέον θεωρείται μέγεθος μετρήσιμο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Η γήρανση, λοιπόν, αντιμετωπίζεται σήμερα όχι ως αναπόφευκτη συνέπεια του χρόνου που οδηγεί στη φυσική φθορά, αλλά ως μια νόσος που προκαλείται σταδιακά από τις δια βίου κακές μας συνήθειες, οι οποίες βομβαρδίζουν το DNA μας και θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του.
Συνέχεια στη σελίδα 2
ΓΙΑΤΙ ΓΕΡΝΑΜΕ;
Ποιοι είναι λοιπόν οι παράγοντες που προκαλούν γήρανση;
Το οξειδωτικό στρες: Οι ελεύθερες ρίζες –επιβλαβή ασταθή μόρια– εμπλέκονται λίγο ή πολύ όλες τις ασθένειες, που αποκτάμε μεγαλώνοντας.
Η χρόνια φλεγμονή: Όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας, από την αρθρίτιδα έως το έμφραγμα, ανακαλύπτουν οι ειδικοί ότι σχετίζονται με μια “κρυμμένη” συστηματική φλεγμονή που σιγοκαίει μέσα μας και χειροτερεύει, καθώς περνούν τα χρόνια.
Η γλυκοζυλίωση: Μεγάλο ποσοστό της γήρανσης οφείλεται στη ζάχαρη στο αίμα, η οποία προσκολλάται στις πρωτεΐνες (κυρίως στην αιμοσφαιρίνη και στο κολλαγόνο) και σχηματίζει νέα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται AGEs και προκαλούν βλάβες και φλεγμονές στους ιστούς.
Οι ορμονικές ανισορροπίες: Καθώς μεγαλώνουμε, οι ορμόνες μας, που ρυθμίζουν τα πάντα στο σώμα, απορρυθμίζονται προκαλώντας καταστάσεις που σχετίζονται με το γήρας, όπως κατάθλιψη, οστεοπόρωση, μείωση της λίμπιντο.
Οι μεταλλάξεις στο DNA: Με τα χρόνια τα συστήματα “επιδιόρθωσης” του DNA χαλάνε, γεγονός που οδηγεί σε σωρεία ασθενειών.
Το μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Το οπλοστάσιο του οργανισμού μας ενάντια στους ιούς, στα βακτήρια και σε όλους τους εξωγενείς εχθρούς ατονεί με τα χρόνια.
ΤΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ
Εισαγωγή στη Μακροζωία σε 7 απλά βήματα:
1. Whole foods: Πρέπει να καταναλώνουμε ολόκληρα, αληθινά τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες, μη επεξεργασμένα, νωπά, χωρίς πολλή ζάχαρη και χωρίς τρανς λιπαρά. Η διατροφή μας απαιτείται να είναι πλούσια σε ισχυρά αντί-φλεγμονώδη συστατικά που ονομάζονται “φυτοθρεπτικά συστατικά”.
2 . Υγιή λίπη: Πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα Ωμέγα-3 λιπαρά.
3 . Τακτική άσκηση: Πρόσφατες έρευνες συγκλίνουν στο ότι η τακτική άσκηση μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, διορθώνει και αποτρέπει την αντίσταση στην ινσουλίνη και είναι το κλειδί για τη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση του στρες.
4. Χαλάρωση: Μαθαίνουμε να “δουλεύουμε” το πνευμονογαστρικό μας νεύρο. Αυτό το ισχυρό νεύρο χαλαρώνει όλο μας το σώμα και μειώνει τη φλεγμονή, αρκεί να μάθουμε να το χαλαρώνουμε με γιόγκα, διαλογισμό, βαθιές αναπνοές ή ακόμη και με ένα ζεστό μπάνιο.
5. Αποφυγή αλλεργιογόνων: Ενημερωνόμαστε αν έχουμε αλλεργία σε συγκεκριμένα τρόφιμα και αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους. Η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι δύο «συνήθεις ύποπτοι».
6. Θεραπεία εντέρου: Η κατανάλωση προβιοτικών βοηθάει την πέψη και ενισχύει την ισορροπία των υγιών βακτηρίων στο έντερό μας, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή.
7. Συμπληρώματα: Καταναλώνουμε ιχνοστοιχεία συμπληρωμάτων, ιχθυέλαια, βιταμίνη D, καθώς αυτά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής .
Το οξειδωτικό στρες: Οι ελεύθερες ρίζες –επιβλαβή ασταθή μόρια– εμπλέκονται λίγο ή πολύ όλες τις ασθένειες, που αποκτάμε μεγαλώνοντας.
Η χρόνια φλεγμονή: Όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας, από την αρθρίτιδα έως το έμφραγμα, ανακαλύπτουν οι ειδικοί ότι σχετίζονται με μια “κρυμμένη” συστηματική φλεγμονή που σιγοκαίει μέσα μας και χειροτερεύει, καθώς περνούν τα χρόνια.
Η γλυκοζυλίωση: Μεγάλο ποσοστό της γήρανσης οφείλεται στη ζάχαρη στο αίμα, η οποία προσκολλάται στις πρωτεΐνες (κυρίως στην αιμοσφαιρίνη και στο κολλαγόνο) και σχηματίζει νέα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται AGEs και προκαλούν βλάβες και φλεγμονές στους ιστούς.
Οι ορμονικές ανισορροπίες: Καθώς μεγαλώνουμε, οι ορμόνες μας, που ρυθμίζουν τα πάντα στο σώμα, απορρυθμίζονται προκαλώντας καταστάσεις που σχετίζονται με το γήρας, όπως κατάθλιψη, οστεοπόρωση, μείωση της λίμπιντο.
Οι μεταλλάξεις στο DNA: Με τα χρόνια τα συστήματα “επιδιόρθωσης” του DNA χαλάνε, γεγονός που οδηγεί σε σωρεία ασθενειών.
Το μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Το οπλοστάσιο του οργανισμού μας ενάντια στους ιούς, στα βακτήρια και σε όλους τους εξωγενείς εχθρούς ατονεί με τα χρόνια.
ΤΑ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ
Εισαγωγή στη Μακροζωία σε 7 απλά βήματα:
1. Whole foods: Πρέπει να καταναλώνουμε ολόκληρα, αληθινά τρόφιμα, πλούσια σε φυτικές ίνες, μη επεξεργασμένα, νωπά, χωρίς πολλή ζάχαρη και χωρίς τρανς λιπαρά. Η διατροφή μας απαιτείται να είναι πλούσια σε ισχυρά αντί-φλεγμονώδη συστατικά που ονομάζονται “φυτοθρεπτικά συστατικά”.
2 . Υγιή λίπη: Πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα Ωμέγα-3 λιπαρά.
3 . Τακτική άσκηση: Πρόσφατες έρευνες συγκλίνουν στο ότι η τακτική άσκηση μειώνει τη φλεγμονή, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, διορθώνει και αποτρέπει την αντίσταση στην ινσουλίνη και είναι το κλειδί για τη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση του στρες.
4. Χαλάρωση: Μαθαίνουμε να “δουλεύουμε” το πνευμονογαστρικό μας νεύρο. Αυτό το ισχυρό νεύρο χαλαρώνει όλο μας το σώμα και μειώνει τη φλεγμονή, αρκεί να μάθουμε να το χαλαρώνουμε με γιόγκα, διαλογισμό, βαθιές αναπνοές ή ακόμη και με ένα ζεστό μπάνιο.
5. Αποφυγή αλλεργιογόνων: Ενημερωνόμαστε αν έχουμε αλλεργία σε συγκεκριμένα τρόφιμα και αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους. Η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι δύο «συνήθεις ύποπτοι».
6. Θεραπεία εντέρου: Η κατανάλωση προβιοτικών βοηθάει την πέψη και ενισχύει την ισορροπία των υγιών βακτηρίων στο έντερό μας, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή.
7. Συμπληρώματα: Καταναλώνουμε ιχνοστοιχεία συμπληρωμάτων, ιχθυέλαια, βιταμίνη D, καθώς αυτά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής .