top article

Support Small Business

  1. LAVA_: Τα κεραμικά ως έργα τέχνης LAVA_: Τα κεραμικά ως έργα τέχνης
  2. Ένας δροσερός κήπος στην Κηφισιά κρύβει νόστιμα μυστικά Ένας δροσερός κήπος στην Κηφισιά κρύβει νόστιμα μυστικά
  3. Το Naif είναι η νέα, ενδιαφέρουσα άφιξη πίσω από τη Στέγη Το Naif είναι η νέα, ενδιαφέρουσα άφιξη πίσω από τη Στέγη
  4. Η εκλεκτή κάβα και το φίνο μενού του Materia Prima στο Παγκράτι Η εκλεκτή κάβα και το φίνο μενού του Materia Prima στο Παγκράτι
  5. Γνώρισε τη μικρή παραγωγό της kombucha στην Αθήνα Γνώρισε τη μικρή παραγωγό της kombucha στην Αθήνα
  6. Wine delivery: Ναι, το αγαπημένο σου κρασί έρχεται στην πόρτα σου Wine delivery: Ναι, το αγαπημένο σου κρασί έρχεται στην πόρτα σου
  7. Στο Τρομερό Παιδί θα φας προζυμένιο ψωμί και κρουασάν με φρέσκο βούτυρο Στο Τρομερό Παιδί θα φας προζυμένιο ψωμί και κρουασάν με φρέσκο βούτυρο
  8. Ο καλός καφές χωράει μέσα σε λίγα τετραγωνικά Ο καλός καφές χωράει μέσα σε λίγα τετραγωνικά
  9. Τα πιο ωραία ροζέ του καλοκαιριού Τα πιο ωραία ροζέ του καλοκαιριού
  10. Selena Gomez | Έτσι αποφάσισε να υποστηρίξει το κίνημα "Black Lives Matter" Selena Gomez | Έτσι αποφάσισε να υποστηρίξει το κίνημα "Black Lives Matter"
  11. Ο Kanye West ξεκινά ένα fund για τα έξοδα του κολεγίου της κόρης του George Floyd Ο Kanye West ξεκινά ένα fund για τα έξοδα του κολεγίου της κόρης του George Floyd
  12. Meet the designer: Γνωρίζοντας το designing duo πίσω από το LAVIATE Meet the designer: Γνωρίζοντας το designing duo πίσω από το LAVIATE
  13. Στο Mokpo Creative Cakes θα βρεις γλυκά - έργα τέχνης Στο Mokpo Creative Cakes θα βρεις γλυκά - έργα τέχνης
  14. Ένα εργαστήριο κεραμικής που προωθεί την ελευθερία της έκφρασης Ένα εργαστήριο κεραμικής που προωθεί την ελευθερία της έκφρασης
  15. Το νέο Feyrouz φέρνει αέρα ανατολής στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας Το νέο Feyrouz φέρνει αέρα ανατολής στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας
  16. Meet the designer: Αριάδνη Κυπρή Meet the designer: Αριάδνη Κυπρή
  17. Η Λίλα Μπακλέση ανέβασε το πιο feel good βίντεο μαγειρικής Η Λίλα Μπακλέση ανέβασε το πιο feel good βίντεο μαγειρικής
  18. Το #cook4heroes είναι η ευχάριστη είδηση της ημέρας Το #cook4heroes είναι η ευχάριστη είδηση της ημέρας
  19. Meet the designer | Κατερίνα Γρηγοροπούλου Meet the designer | Κατερίνα Γρηγοροπούλου
  20. Dickie Dee: Η ιστορία του soft ice cream από τον Καναδά στην καρδιά της Αθήνας Dickie Dee: Η ιστορία του soft ice cream από τον Καναδά στην καρδιά της Αθήνας
  21. #menoumespiti: Πώς μπορείς κι εσύ να στηρίξεις το αγαπημένο σου εστιατόριο και μπαρ #menoumespiti: Πώς μπορείς κι εσύ να στηρίξεις το αγαπημένο σου εστιατόριο και μπαρ
  22. Meet the artist: Val Goutsi Meet the artist: Val Goutsi

Για πολλούς από εμάς, το πρωινό είναι μία κούπα καφέ κι ένα φρούτο στο χέρι ενώ βιαζόμαστε να φύγουμε από το σπίτι. Υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν και τις δύο πλευρές - να τρώμε ή όχι πρωινό - όμως οι περισσότεροι από εμάς μάλλον δεν απολαμβάνουμε ένα πραγματικά σωστό πρωινό. 

Στη Σκανδιναβία, το πρωινό είναι ένα πολύ σημαντικό γεύμα. "Καθόμαστε πάντα μαζί και μοιραζόμαστε το πρωινό ως γεύμα, όχι μια σκέψη", λέει ο Bronte Aurell, ιδιοκτήτρια του Scandinavian Kitchen στο Λονδίνου και  συγγραφέας του The Scandi Kitchen. "Το καλοκαίρι τρώμε το πρωινό έξω στον πρωινό ήλιο, τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες, υπό το φως των κεριών στη ζεστή κουζίνα".

Το να αφιερώσεις χρόνο το πρωί για να καθίσεις και να απολαύσεις ένα γεύμα είναι ένας τρόπος να χαλαρώσεις μέσα στην ημέρα - κάτι από το οποίο όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε στην ταραχώδη ζωή μας. Αυτό είναι ίσως το νούμερο ένα μυστικό από τις πρωινές διατροφικές συνήθειες των σκανδιναβικών χωρών. Τι άλλο μπορούμε να μάθουμε όμως από τους Σκανδιναβούς, εκτός από το να βρίσκουμε χρόνο για το πρωινό μας; 

Η βρώμη δεν χρειάζεται να είναι μόνο βρώμη

Τα ζεστά δημητριακά είναι συνηθισμένα στο σκανδιναβικό τραπέζι του πρωινού, αλλά ποικίλλουν αρκετά από την κλασική βρώμη. Μπορείς να φτιάξεις porridge με κάθε είδους δημητριακά. Ό,τι κι αν επιλέξεις, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις μπαχαρικά. "Η κανέλα και το κάρδαμο είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις" λέει η Darra Goldstein συγγραφέας του Fire + Ice: Classic Nordic Cooking.

Μπορείς να έχεις μπύρα στο πρωινό

Στη Δανία, θα βρεις το øllebrød, ένα πιάτο που αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να χρησιμοποιείς τα ξερά κομμάτια ψωμιού σίκαλης (και οποιαδήποτε μπύρα που μπορεί να έχει ξεμείνει ανοιχτή). Το ψωμί σίκαλης εμποτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μπύρα - κατά προτίμηση μια πιο σκούρα μπύρα που είναι λίγο πιο γλυκιά και με μερικά μπαχαρικά, και στη συνέχεια, το επόμενο πρωί, το μαγειρεύεις σε χυλό. Μπορείς να το σερβίρεις με χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή γάλα, και αν θέλεις να προσθέσεις ακόμα περισσότερη γεύση, η σταφίδα και το πορτοκάλι δημιουργούν ένα γευστικό, πλούσιο πρωινό.

Διάβασε επίσης: Toasted Coconut Porridge: Η συνταγή για το πιο λαχταριστό (και instagramικό) πρωινό

Το σάντουιτς δεν είναι μόνο για το μεσημέρι

Ένα open face σάντουιτς είναι ένα πολύ κοινό σκανδιναβικό πρωινό. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα κομμάτι ψωμιού σίκαλης με βούτυρο και μια φέτα τυρί, ή μπορεί να έχει γαρνιτούρες όπως αγγούρι, μήλα, φέτες αυγού ή πιπεριά. Το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή ο άνηθος δεν είναι ποτέ κακή ιδέα.

Το ζεστό ψωμί είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις

Το σπιτικό, ζεστό ψωμί αποτελεί ουσιαστικό μέρος της σκανδιναβικής κουζίνας. Οι εργάσιμες ημέρες ίσως να μην είναι η ιδανική ώρα για το ψήσιμο αλλά είναι ευκολότερο από όσο πιστεύεις να έχεις φρέσκο ψωμί τα πρωινά. "Ψήστε τα ψωμάκια τα Σαββατοκύριακα και στη συνέχεια βγάλτε τα κατευθείαν από την κατάψυξη για να ξαναζεστάνετε" λέει ο Goldstein. Με αυτό τον τρόπο έχεις πάντα μια ζεστή φέτα ψωμιού για να απλώσεις λίγο βούτυρο και μια φέτα τυρί - το τέλειο smörgås για το πρωί.

Συνδυάσε το γλυκό και το αλμυρό για επιπλέον πρωτεΐνη

"Συνήθως τρώμε ξινόγαλα ή ένα παρόμοιο γαλακτοκομικό προϊόν με σπόρους ή βρώμη και μερικά μούρα. Απλό - και καλό για το σύστημά σου. Στη συνέχεια, το συνδυάζουμε με μία φέτα ψωμί σίκαλης, λίγο βούτυρο και μία φέτα τυρί" λέει η Aurell. 

Ιούλιος 2018

>