top article


“Άφησε το φαγητό να γίνει το φάρμακο και το φάρμακο, φαγητό” έχει πει ο Ιπποκράτης. Σε μία εποχή που η επιστροφή στη φύση μοιάζει με επιτακτική ανάγκη, οι Troo Food Liberation, μία κολεκτίβα που έχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό οπαδών που πιστεύουν στο καλό, καθαρό φαγητό, ασπάζεται τα αρχέγονα μυστικά διατροφής και μας μυεί στη φιλοσοφία της ωμοφαγίας – ενός τρόπου διατροφής πολύ πιο απλού και παλιού από όσο νομίζουμε. Για τους Troo Food Liberation, η ωμοφαγία δεν είναι άλλο ένα trend, αλλά ένα ολόκληρο κίνημα ευαισθητοποίησης σε θέματα διατροφής, στη συνείδηση του σώματος και την ηθική μεταχείριση των ζώων.

Τι εννοούμε όμως με τον όρο “raw food”;

“Παρόλο που η ωμοφαγική δίαιτα θεωρείται ένας εναλλακτικός τρόπος διατροφής, είναι ένα πολύ παλιό και απλό cocept. Βασικά τρως μόνο φυτικές τροφές που καλλιεργούνται με φυσικό τρόπο από τη γη και το ηλιακό φως. Τίποτα μαγειρεμένο ή επεξεργασμένο. Το θέμα είναι να αφήνουμε το φαγητό αγνό και ανόθευτο. Τίποτα δεν θερμαίνεται πάνω από τους 48 βαθμούς Κελσίου. Τα συστατικά δεν είναι επεξεργασμένα με χημικά, παστεριωμένα ή γενετικά τροποποιημένα. Η θεωρία πίσω από την ωμοφαγία είναι ότι το μαγείρεμα μειώνει την ευκολία στην πέψη και την ποσότητα των βιταμινών και μετάλλων. Με άλλα λόγια, το μαγείρεμα καταστρέφει τα οφέλη για την υγεία” εξηγούν οι Troo Food, τονίζοντας ότι η ωμοφαγία έχει τις ρίζες της στην αρχή της ανθρωπότητας.

Raw Food diet: Η collectiva Troo Food Liberation μάς μυεί στη φιλοσοφία της ωμοφαγίας
Οι Troo Food Liberation

“Πιστεύεται ότι ο Πυθαγόρας και ο Ιπποκράτης τρεφόντουσαν μόνο με ωμές χορτοφαγικές τροφές. Στην Αμερική, ο Viktoras Kulvinskas και η Ann Wigmore, ανακάλυψαν τι μπορεί να κάνει η ωμοφαγική διατροφή στους άρρωστους ανθρώπους και στα τέλη της δεκαετίας του '60 άνοιξαν το The Hippocrates Institute, το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Η gourmet εκδοχή της ωμοφαγίας ξεκίνησε από το Los Angeles, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερους ηθοποιούς και μοντέλα, οι οποίοι έδειξαν να επωφελούνται από τα ευεργετικά οφέλη της ωμοφαγίας. Σύντομα, πολλοί chef άρχισαν να πειραματίζονται και να κάνουν προσθήκες στα raw food menu. Σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία και ντοκιμαντέρ που μιλούν για τις θεραπευτικές ιδιότητες της ωμοφαγίας, με τις έρευνες να συνεχίζονται και την ωμοφαγική διατροφή να διαδίδεται όλο και περισσότερο” προσθέτουν.

Συνέχεια στη σελίδα 2

Ιούλιος 2018

>