top article

Μετά από αρκετές ώρες αναζήτησης δουλειάς στις αντίστοιχες διαδικτυακές πλατφόρμες και αμέτρητα mail με το CV σου επισυναπτόμενο, ήρθε η πολυπόθητη απάντηση. Επιτέλους έχεις το πρώτο σου ραντεβού για συνέντευξη, ωστόσο εκτός από τον ενθουσιασμό σε έχει κυριεύσει και το άγχος. 

Και μπορεί να έχεις αποστηθίσει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη θέση εργασίας που έχει προκύψει, παρόλα αυτά πανικοβάλλεσαι σκεπτόμενη τις ερωτήσεις που μπορεί να σου κάνει ο υπεύθυνος του HR. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις στη συνέντευξη που είναι οι συνηθέστερες, γίνονται σχεδόν πάντα και άμα αντιληφθείς τον τρόπο που πρέπει να απαντήσεις, τότε πιθανόν να βρεθείς ακόμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο πρόσληψης. 

Οι 6 συνηθέστερες ερωτήσεις 

Πες μου μερικά πράγματα για εσένα

Αυτή είναι μια από τις πρώτες φράσεις που θα ακούσεις από το στόμα του υπεύθυνου προσλήψεων και στόχο έχει να ''σπάσει'' ο πάγος ανάμεσά σας. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αρπάξεις την ευκαιρία και να δώσεις μια εικόνα στον συνομιλητή σου για τις δεξιότητές σου αλλά και τη μέχρι στιγμής σταδιοδρομία σου.

Τι γνωρίζεις για την εταιρεία μας;

Δεδομένου ότι έχεις ενημερωθεί πλήρως πριν πας στο ραντεβού για τον χώρο εργασίας και τη θέση που σου προτείνουν, δεν θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες σε αυτή την ερώτηση. Δείξε πως έχεις κατανοήσει πλήρως τόσο τους στόχους τους όσο και τη γενικότερη φιλοσοφία της εταιρείας. 

Πες μου για την εποχή που...

Δεδομένων των απαιτήσεων που έχει η θέση εργασίας, θα σου ζητηθεί να μιλήσεις για ένα ''δύσκολο'' περιστατικό που συνάντησες στη δουλειά σου. Ο στόχος είναι να δει ο υπεύθυνος HR πώς το αντιμετώπισες στο παρελθόν αλλά και πώς θα λειτουργούσες με κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Η απάντησή σου εδώ είναι σημαντική γιατί θα δώσει στον interviewer τις απαραίτητες πληροφορίες για την προσωπικότητά σου.

Τι θα έκανες εάν...

Παρουσιάζοντας ένα υποθετικό σενάριο ο interviewer αξιολογεί τις δυνητικές σου αντιδράσεις, τη μελλοντική συμπεριφορά και την κρίση σου. Αυτή είναι άλλη μια ερώτηση που θα του δώσει πληροφορίες για την προσωπικότητά και τον επαγγελματισμό σου.

Γιατί θέλεις να εργαστείς σε εμάς;

Πολλοί βρίσκονται απροετοίμαστοι μπροστά σε μια τέτοια ερώτηση και τους φαίνεται ''παγίδα''. Η αλήθεια είναι όμως πως είναι αρκετά εύκολη αρκεί να ψάξεις λίγο πιο βαθιά μέσα σου. Τι ήταν αυτό που δεν σε ικανοποιούσε στην προηγούμενη δουλειά σου και τι περιμένεις να συναντήσεις επαγγελματικά στη ζωή σου. Πριν πας στη συνέντευξη προετοιμάσου καλά γι'αυτήν την ερώτηση διότι ο συνομιλητής σου θέλει να καταλάβει τι ακριβώς ζητάς και κατά πόσο είσαι κατασταλαγμένη. Προοπτικές ανέλιξης, αλλαγή καριέρας, χρηματικές απολαβές είναι μόνο μερικά από αυτά που πρέπει να συμπεριλάβεις στην απάντησή σου για να κατανοήσει πλήρως ο μελλοντικός σου διευθυντής-εργοδότης το δικό σου όραμα. 

Έχεις να μας κάνεις κάποια ερώτηση;

Αφού πάρουν τις απαντήσεις που επιθυμούν θα σου δώσουν τη δυνατότητα να κάνεις εσύ τις δικές σου ερωτήσεις και να σου λύσουν την όποια απορία. Ουσιαστικά όμως αυτό που θέλουν να δουν είναι αν πραγματικά έχεις σκεφτεί να δουλέψεις για την εταιρεία τους. Στο τέλος μιας συνέντευξης και έχοντας δεχθεί τόσες ερωτήσεις πιθανόν να είσαι μπλοκαρισμένη και να μην έχει προλάβει να σου δημιουργηθεί κάποια απορία. Για το λόγο αυτό φρόντισε να έχεις προετοιμάσει από πριν κάποιες ερωτήσεις, ούτως ωστε όταν έρθει αυτή η στιγμή να είναι έτοιμη να ανταποκριθείς. 

Το πιο σημαντικό για μια επιτυχημένη συνέντευξη είναι η προετοιμασία. Χαλάρωσε, ενημερώσου, οπλίσου με το καλύτερο χαμόγελό σου και σκέψου πως η θέση εργασίας είναι δική σου! 

Δες ακόμη: 5 πράγματα που πρέπει να σκεφτείς πριν παραιτηθείς από τη δουλειά σου 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>