top article

Δεν χρειάζεται να δηλώνεις αποκλειστικά χορτοφάγος για να μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη μίας διατροφής που είναι απαλλαγμένη από τα περισσότερα ζωικά παράγωγα και που βασίζεται κατά κόρον σε φυτικές τροφές. Αν και σαν κατηγορία η χορτοφαγία είναι αρκετά γενική, αφού σε αυτή εμπίπτουν διάφορες διατροφικές συνήθειες, το κοινό σημείο αναφοράς είναι η αποχή από το κρέας. Ανεξάρτητα όμως από τις ετικέτες, το να ακολουθείς μία χορτοφαγική διατροφή προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία σου και μπορεί να αποδειχθεί πιο απολαυστική από όσο πιστεύεις.

Παρόλο που δεν δηλώνω χορτοφάγος, απολαμβάνω ιδιαίτερα να γευματίζω σε μέρη που προσφέρουν vegan & vegetarian μενού, να διευρύνω τις διατροφικές μου επιλογές, δοκιμάζοντας συνταγές που δεν περιλαμβάνουν κρέας και φυσικά να ανακαλύπτω projects  που υποστηρίζουν ένα σύγχρονο βιώσιμο τρόπο ζωής. Αυτές είναι οι δικές μου καλύτερες χορτοφαγικές επιλογές, κι ας μην είμαι vegetarian.

Meatout Mondays

Η απάντηση στην ερώτηση "τι μαγειρεύω σήμερα" έρχεται κάθε Δευτέρα στο mail σου και είναι μία χορτοφαγική συνταγή. Οι προτάσεις του Meatout Mondays έχουν ως σκοπό να μειώσουν την κατανάλωση του κρέατος, αρχίζοντας από τη Δευτέρα.

Bubbles & Avocados

Συνταγές για λαχταριστά κέικ, πίτες, τάρτες, σαλάτες και κυρίως γεύματα στην πιο υγιεινή εκδοχή τους μοιράζεται η Κατερίνα Νανοπούλου στο blog της. Το καλύτερο είναι ότι οι συνταγές δεν απαιτούν εξεζητημένα ή ακριβά υλικά. Αντιθέτως, είναι ως επί το πλείστον εύκολες και οικονομικές.

Eri Bakes Vegan

Κέικ διπλής σοκολάτας, τάρτες με φρέσκα φρούτα, cupcakes με ό,τι topping μπορείς να φανταστείς, μπισκότα, μπάρες δημητριακών αλλά και αλμυρά πιάτα φτιάχνει η Έρη Καρακούση κατά παραγγελία και φροντίζει να τα μοιράζεται στη σελίδα της στο Facebook. Οι καλύτερες προτάσεις για γενέθλια, brunch, αλλά και καλέσματα, καθώς θα ενθουσιαστούν και οι πιο δύσπιστοι (ναι, είναι vegan).

Plenty by Yotam Ottolenghi

Αγαπώ τις συνταγές του Ottolenghi, είμαι fan του στο Instagram και τον διαβάζω όπου κι αν γράφει. Το Plenty είναι ένα βιβλίο μαγειρικής με χορτοφαγικές συνταγές που μόνο βαρετές δεν τις λες, με φανταστικές ιδέες και τρόπους μαγειρέματος, που κάνουν την όλη διαδικασία αρκετά διασκεδαστική.

Betty’s Bakery

Ακολουθώντας μία πιο ολιστική προσέγγιση απέναντι στην καλή διατροφή, δεν είναι μόνο η χορτοφαγία το θέμα μας αλλά και οι πρώτες ύλες γενικότερα. Με απλά λόγια, δεν μπορείς να εναντιώνεσαι στο κρέας αλλά να μην σε ενδιαφέρουν τα συστατικά που αναγράφονται ακόμα στα τρόφιμα που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής, όπως είναι για παράδειγμα το ψωμί. Κι επειδή συνήθως η εύκολη λύση είναι να "δαιμονοποιούμε" κάποια τρόφιμα, είναι προτιμότερο να ασχοληθούμε λίγο παραπάνω. Όπως ακριβώς και η Μπέττυ που είναι και η εμπνεύστρια του Betty’s Bakery – μίας μικρής επιχείρησης που παράγει "αληθινό ψωμί".

Coffee Bike

Η Ντόρις Πέτσα, ιδιοκτήτρια των δύο καταστημάτων Coffee Bike, του cycling café στο Πικέρμι και της μοναδικής σχολικής καντίνας που έχει bio certification στην Ελλάδα και βρίσκεται εντός του International School of Athens, ερευνά τη χορτοφαγική διατροφή σε βάθος, παρακολουθεί σεμινάρια στο εξωτερικό, πειραματίζεται συνεχώς με καινούργιες συνταγές και συνεργάζεται με ειδικευμένους διατροφόλογους προκειμένου να προσφέρει τις καλύτερες διατροφικές προτάσεις. 

 

Κεντρική φωτογραφία: @ottolenghi

Ιούλιος 2018

>