top article

Η κατασκευή κοσμημάτων υπήρχε στο μυαλό της Αριάδνης Κυπρή από όταν ήταν μαθήτρια, όμως η ίδια επέλεξε αρχικά να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό ενδυμάτων. Σήμερα, η Αριάδνη ξεδιπλώνει καθημερινά τη φαντασία της, δημιουργώντας κοσμήματα που αφηγούνται ιστορίες και αποτελούν statement κομμάτια.

Ξετυλίγοντας τον μίτο

Όταν επέστρεψα από τη Βαρκελώνη, το 2008, είχε αρχίσει η κρίση και η σκηνογραφία, που ήταν αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο, δεν φαινόταν να μου εγγυάται τα προς το ζην. Όσο πειραματιζόμουν με τη σταδιοδρομία μου ασχολούμουν ερασιτεχνικά με τη γλυπτική. Η μητέρα μου είναι κεραμίστρια, οπότε έφτιαχνα μικρά γλυπτά, όλο και μικρότερα, όλο κ μικρότερα, ώσπου αποφάσισα να προσπαθήσω να τα μετατρέψω σε κοσμήματα.

Meet the designer: Αριάδνη Κυπρή

Με την βοήθεια φίλων αργυροχρυσοχόων, άρχισα να μαθαίνω ό,τι τεχνικές χρειαζόμουν κάθε φορά, για να πραγματοποιήσω τα σχέδια μου. Τα εξέθεσα σε μια εμπορική έκθεση, πήρα τις πρώτες παραγγελίες και άρχισα να τρέχω και να μη φτάνω ... στην "Ελλάδα της κρίσης" με ένα προϊόν πολυτελείας, για το οποίο είχα ελάχιστες γνώσεις. Και να’μαι τελικά 7,5 περίπου χρόνια μετά, ακόμα να τρέχω, να μαθαίνω και να οραματίζομαι.

Circus-NicoleandNicolas-UpandDown

Η έμπνευση

Σχεδόν ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα μπορεί να μου προκαλέσει κάποιο συνειρμό και να οδηγήσει σε ένα νέο σχέδιο. Τρέφομαι από την εικόνα. Είμαι πολύ παρατηρητικός άνθρωπος, σκανάρω λεπτομέρειες και επεξεργάζομαι τεχνικές από τα πάντα: την αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, τη φύση, τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, την τέχνη.

Circus-3-Acrobats

Βασική πηγή έμπνευσης είναι τα ταξίδια γιατί οι εικόνες είναι ανεξάντλητες και το μυαλό έχει χώρο και όρεξη να τις επεξεργαστεί. Αλλά με εμπνέουν και οι ταινίες, οι εικονογραφήσεις, οι εκθέσεις, τα μουσεία ακόμα και τα σόσιαλ μίντια. Τέλος, με εμπνέουν πολύ τα ίδια τα υλικά, με καθοδηγούν οι φόρμες,  τα χαρακτηριστικά και η συμπεριφορά τους.

Έχω μια αδυναμία στα φυσικά υλικά, αν και δε βοηθούν συνήθως τεχνικά. Τέτοιες περιπτώσεις απασχολούν πολύ το κομμάτι του σχεδιασμού: να βρω λύση στους τεχνικούς περιορισμούς. Γενικά, όμως χρησιμοποιώ οτιδήποτε χρειάζεται για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο. Δεν ξεκίνησα ως αργυροχρυσοχόος, οπότε θυσιάζω χωρίς ενδοιασμούς τη συγκεκριμένη τέχνη, τις μεθόδους και τα υλικά. Σημασία έχει να είναι το κομμάτι άρτιο τεχνικά και να με εκφράζει αισθητικά.

Circus-VforPeter

Όσον αφορά τα μέταλλα, κανένα δε με εκφράζει απόλυτα. Έχω μια αδυναμία στο κίτρινο χρυσό 18Κ, από πολλές απόψεις, αλλά κυρίως για τις δυνατότητες που δίνει τεχνικά. Παρ’ όλα αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό των κομματιών είναι από ασήμι, γιατί εξυπηρετεί αξιοπρεπώς τα σχέδια και τα κάνει προσιτά σε ευρύτερο κοινό. Αυτό που σίγουρα αποφεύγω είναι οι απομιμήσεις. Θέλω τα υλικά να είναι αυθεντικά και υπερήφανα γι' αυτό που είναι.

Οι ιστορίες πίσω από τα κοσμήματα

Γενικά μου αρέσει ό,τι δημιουργώ να πλαισιώνεται από μια ενιαία αισθητική, να υπάρχει ατμόσφαιρα και βάθος.  Όσο πιο δουλεμένο είναι το υπόβαθρο μιας συλλογής, τόσο αποκτά τη δική της γραφή που ξεχωρίζει και εξελίσσεται.

Ydor-VotsalakiZ-and-cloud

Η πιο πρόσφατη συλλογή ονομάζεται "Ydor’’ . Υπογραμμίζει την ομορφιά των φυσικών υλικών και δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταπεινά πετρώματα (βότσαλα μαζεμένα από ελληνικές παραλίες) που, κατά τη γνώμη μου, έχουν μεγαλύτερη αξία από τα επεξεργασμένα ορυκτά: δεν γίνεται εκμετάλλευση εργαζομένων για την εξόρυξή τους, είναι σμιλεμένα άπειρα χρόνια με υπομονή και τεχνογνωσία και ,πάνω απ’ όλα, είναι μοναδικά. Η συλλογή ολοκληρώνεται με μαργαριτάρια, κοχύλια, άμμο κ διάφορα άλλα στοιχεία που σχετίζονται με το νερό.

Ydor-VotsalakiZ-VotsalakiD

Η Αριάδνη δεν σταματά ποτέ να εμπλουτίζει τις συλλογές της με προσθήκες. Για την ίδια, κάθε σειρά αποτελεί μία ιστορία που εξελίσσεται και μεγαλώνει, τίποτα δεν παλιώνει και δεν χάνεται. Έτσι, οι συλλογές δουλεύονται για αρκετά χρόνια και αποτελούν πια ένα κομμάτι της ίδιας.

PreciousYdor-Precious-Almost-Cube

Δεν ξεχωρίζω πια την αγορά  σε εσωτερικού και εξωτερικού. Είναι η αγορά και είναι τεράστια. Πράγμα που σε κάνει να νιώθεις πολύ μικρός μεν, χωρίς "ταβάνι" δε.

Τα τελευταία χρόνια φοράω από ελάχιστα έως κανένα διακοσμητικό. Τα αγαπημένα μου αλλάζουν κατά καιρούς, αλλά συνήθως είναι τα πιο δωρικά κομμάτια, αυτά που ένα είναι αρκετό.

 

Info

Παρθενώνος 28, Ακρόπολη

Τ. 2114059512

ariadnikypri.com

 

 

Ιούλιος 2018

>