top article

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ -πιθανότατα και του πλανήτη- με την ορκωμοσία του νέου Προέδρου Joe Biden. Και την ίδια στιγμή, ένα κεφάλαιο κλείνει -αυτό της 4ετούς ηγεσίας του Donald Trump. Μία ώρα πριν ο Biden ορκιστεί ότι "θα εκτελέσει πιστά το αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο καλύτερα μπορεί, να διατηρήσει, να προστατεύσει και να υπερασπιστεί το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών -με τη βοήθεια του Θεού”, ο απερχόμενος Πρόεδρος θα προσγειώνεται στη Φλόριντα όπου θα ξεκινήσει την επόμενη σελίδα στη ζωή του.

Παρόλο που ο ίδιος είχε ζητήσει η αναχώρησή του να γίνει με όλες τις τιμές (βλ. κόκκινο χαλί και χαιρετισμό από στρατιωτικό άγημα) τελικά φαίνεται ότι θα φύγει αθόρυβα με το Air Force One με το οποίο θα ταξιδέψει για τελευταία φορά και προορισμό τη Φλόριντα. Δεν αναμένεται να ανταλλάξει χειραψίες και χαιρετισμούς με το νέο Πρόεδρο -και καλύτερα, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές που εκτιμούν ότι η παρουσία του Trump στο Καπιτώλιο θα μπορούσε να προκαλέσει για άλλη μία φορά παρεκτροπή του κλίματος στην Ουάσινγκτον που για την περίσταση θα φρουρείται από 35000 στρατιώτες και αστυνομικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προληπτικά μέτρα που έχουν ληφθεί ενόψει της ορκωμοσίας είναι πιο αυστηρά από ποτέ, παρόλο που δεν θα υπάρχει αθρόα προσέλευση κόσμου, όπως συμβαίνει συνήθως, εξαιτίας του κορονοϊού. Η περιοχή είναι ήδη απρόσιτη και κανείς δεν επιτρέπεται να πλησιάσει προς το Καπιτώλιο -στο παρελθόν υπό καθεστώς απειλής είχε γίνει μόνο η ορκωμοσίας του Abraham Lincoln, όμως τότε υπήρχε εμφύλιος πόλεμος.

Οι παραδόσεις που χάνονται

Τον Ιανουάριο του 1989, ο Ronald Reagan φεύγοντας από το Λευκό Οίκο ένιωσε την ανάγκη να γράψει δυο λόγια σε ένα χαρτί προς το νέο Πρόεδρο, George Bush. Έτσι, γεννήθηκε μια παράδοση που θέλει τον απερχόμενο Πρόεδρο να αφήνει μια επιστολή για το νέο, σαν μια μικρή ενθάρρυνση για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Η παράδοση αυτή συνεχίστηκε ακόμα και στις περιπτώσεις που οι δύο πολιτικοί ανήκαν σε διαφορετικές παρατάξεις -όπως όταν ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος George Bush παρέδωσε την εξουσία στον εκπρόσωπο των Δημοκρατικών Bill Clinton το 1992 γράφοντάς του "Η επιτυχία σας είναι τώρα επιτυχία της χώρας μας. Σας ευχαριστώ. Καλή τύχη. George”.

Αλλά και ο Barrack Obama έγραψε στον Donald Trump το 2017: "Εμείς κατοικούμε προσωρινά σ' αυτό το γραφείο. Κι αυτό μάς καθιστά φύλακες των δημοκρατικών θεσμών και των παραδόσεων για τις οποίες οι πρόγονοί μας πολέμησαν και έχυσαν το αίμα τους”. Φαίνεται όμως πως ήρθε η στιγμή να σπάσει αυτή η παράδοση, αφού ο Trump φέρεται να μην έχει ετοιμάσει κάποια επιστολή προς τον Biden.

Η τελευταία απόφαση

Στην τελευταία ημέρα του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Donald Trump πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να απονείμει χάρη σε περίπου 100 άτομα -καταδικασμένα κυρίως για οικονομικά εγκλήματα, απάτες ή διαφθορά. Ανάμεσά του, φέρεται να είναι ο ράπερ Lil Wayne που είχε συλληφθεί για παράνομη οπλοκατοχή αλλά και ο Ελληνοαμερικανός πρώην αναλυτής της CIA Τζον Κυριάκου, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών. 

Φωτο: Splash News/Ideal Image

 

 

Ιούλιος 2018

>