top article

Όσο κι αν πιστεύουμε πως αυτά που συμβαίνουν στο Αφγανιστάν είναι πρωτόγνωρα, απάνθρωπα και αντίθετα με την κοινωνική εξέλιξη, τα οποία δεν θα βλέπαμε ποτέ να λαμβάνουν χώρα στη Δύση, ο νέος νόμος που μπήκε σε ισχύ πριν από λίγες ημέρες στο Τέξας σχετικά με τις αμβλώσεις δείχνει μία ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση που δεν ταιριάζει στο σύγχρονο κράτος που θέλουν να πιστεύουν πως είναι οι ΗΠΑ.

Γιατί οι celebrities δεν μιλούν για το Αφγανιστάν;

Το Ανώτατο Δικαστήριο απογοήτευσε τον αμερικανικό λαό χωρίς να εμποδίσει τον ακραίο νόμο για την απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας με ψήφους 5-4 για τη διατήρησή του, κάνοντας ακόμα πιο ηχηρή την απουσία της Ruth Bader Ginsburg, περίπου έναν χρόνο μετά τον θανατό της. Σύμφωνα με τον νέο νόμο στο Τέξας, που στην ουσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1973 (Ρόου εναντίον Ουέιντ) που νομιμοποιούσε όλες τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα, θα απαγορεύεται η διαδικασία μετά τις 6 εβδομάδες κύησης. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει όλους εκείνους που υποστήριζαν με κάθε τρόπο τη διαδικασία, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των γυναικών, καθώς μέχρι το διάστημα αυτό είναι πιθανό πολλές από αυτές να μην έχουν καταλάβει πως είναι έγκυες. 

Με λίγα λόγια, ο νόμος απαγορεύει στους γιατρούς να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία της άμβλωσης αν αποδειχθεί καρδιακός παλμός εμβρύου, ακόμα και τη μικρότερη καρδιακή δραστηριότητα που συμβαίνει στις 6 εβδομάδες. Μάλιστα, ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει μήνυση σε οποιονδήποτε προχωρήσει με την έκτρωση και μάλιστα μπορεί να αποκομίσει από αυτόν που έχει παραβιάσει τον νόμο 10.000 δολάρια ή και περισσότερα. 

Η αντίδραση της κυβέρνησης Biden

Ο Αμερικανός πρόεδρος φυσικά αναφέρθηκε στο ζήτημα, δεσμευόμενος πως θα αγωνίζεται πάντα για τα δικαιώματα των γυναικών. "Ο νόμος του Τέξας θα περιορίσει σημαντικά την πρόσβαση των γυναικών στην ιατρική φροντίδα που χρειάζονται, ιδίως όσον αφορά τις μειονότητες και τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα. Και, κατά απαράδεκτο τρόπο, δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες να υποβάλουν αγωγές σε όποιον πιστεύουν ότι βοήθησε κάποιον τρίτο να κάνει άμβλωση", δήλωσε ο Joe Biden, προσθέτοντας πως "ο νόμος αυτός καταπατά κατάφωρα το συνταγματικό δικαίωμα που αναγνωρίστηκε με την απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ. Θα προστατεύσουμε και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα αυτό". Στο ίδιο κλίμα και η Αντιπρόεδρος Kamala Harris δήλωσε στο Twitter πως δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, βλέποντας το έθνος να πηγαίνει πίσω, δεσμευόμενη με τη σειρά της πως θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για να υπερασπιστεί τις ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

 

Επιπλέον, viral έγινε η αντιπαράθεση της Jen Psaki, Γραμματέα Τύπου της κυβέρνησης Biden και ενός δημοσιογράφου που επέμενε να μάθει την άποψη του προέδρου παρά την καθολική του πίστη που δεν εγκρίνει τη διαδικασία. Εμφανώς ενοχλημένη η Psaki, αφού απάντησε πως ο πρόεδρος πιστεύει πως το δικαίωμα και η επιλογή είναι και μόνο στη δικαιοδοσία κάθε γυναίκας, έδωσε μία αποστομωτική απάντηση στο δημοσιογράφο που επέμενε να την πιέζει, λέγοντας πως "ξέρω πως δεν έχεις έρθει ποτέ αντιμέτωπος με αυτές τις επιλογές, ούτε έχεις υπάρξει ποτέ έγκυος, όμως για τις γυναίκες εκεί έξω που έχουν αντιμετωπίσει αυτές τις επιλογές, είναι ένα απίστευτα δύσκολο ζήτημα". 

 

Τα σχόλια των Hollywood stars

Ήδη η ισχύς του νόμου έχει προκαλέσει σάλο σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής, με πολλούς διασήμους να έχουν εκφράσει την άποψή τους, καταδικάζοντας τον ακραίο αυτό νόμο. Η Reese Witherspoon και η Pink είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για το θέμα. Ειδικότερα, η Witherspoon έγραψε στο Twitter πως βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών του Τέξας που έχουν το Συνταγματικό δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις για την υγεία τους και τα σώματά τους.

 

 

Μαζί με την ηθοποιό και την Pink που ενθάρρυνε τους followers της να κάνουν κάτι γι'αυτό, η Lizzo επίσης σε ενα Instagram Live απευθύνθηκε στις γυναίκες που την παρακολουθούν, λέγοντας πως "έχετε το δικαίωμα να κάνετε ό,τι θέλετε, όμως τα άτομα που φτιάχνουν τους νόμους πρέπει να μείνουν μακριά από το τι κάνουν οι άνθρωποι με τα σώματά τους.' 

 

 

Φωτο: iStock

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>