top article

Πόνεσες, έκλαψες, ξενύχτησες, πήρες τηλέφωνο και το έκλεισες πριν απαντήσει... Δε νομίζεις ότι ήρθε η ώρα να πεις "πάμε γι' άλλα"; Εάν εξακολουθείς να νιώθεις κολλημένη, πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκίνησε να κάνεις άμεσα αυτές τις βασικές αλλαγές στη ζωή σου, που προτείνει η δρ. Torri Orbuch, συγγραφέας του βιβλίου "Finding Love Again" για να ξεπεράσεις τον πρώην:

Διάβασε κι εδώ: "Πόσο χρόνο θα μου πάρει να τον ξεπεράσω;" Η επιστήμη έχει την απάντηση

Εξαφάνισε οτιδήποτε σου θυμίζει τη σχέση σας

Δεν μπορείς να σβήσεις κάθε ανάμνηση από όσα ζήσατε από το μυαλό σου, όμως μπορείς να περιορίσεις στο ελάχιστο όλα όσα στον θυμίζουν. Φωτογραφίες, δώρα, ρούχα, το άρωμά του, αν παραμείνουν στο σπίτι σου το μόνο που θα κάνουν είναι να ξύνουν την πληγή και μάλιστα εκείνες τις στιγμές που νομίζεις ότι έχεις αρχίσει να τον ξεπερνάς. Α, και μην περιοριστείς στα αντικείμενα. Απόφυγε επίσης, για ένα διάστημα τουλάχιστον, τους ανθρώπους που συναντούσατε μαζί και τα μέρη όπου κάποτε περάσατε καλά μαζί (π.χ. Κινηματογράφους, εστιατόρια κ.λπ.)

Διοχέτευσε αλλού την ενέργειά σου

Τα συναισθήματα και οι σκέψεις για εκείνον έχουν τη δύναμη να σε μπλοκάρουν και μπαίνουν εμπόδιο στην προσπάθειά σου να βρεις έναν νέα σύντροφο. Για να μην τον σκέφτεσαι, ανακάλυψε δημιουργικούς, θετικούς τρόπους να εκτονώνεις την ενέργειά σου, όπως να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, να βγαίνεις με τους φίλους σου, να εκφράζεσαι ζωγραφίζοντας, παίζοντας μουσική ή γράφοντας. Ένας εξαιρετικός τρόπος να βγεις από την εσωστρέφεια στην οποία έχεις μπει είναι να προσφέρεις σε άλλους, γι' αυτό δοκίμασε να ακολουθήσεις οποιαδήποτε μορφή εθελοντισμού σου ταιριάζει περισσότερο. 

Μην παίρνεις την ευθύνη

Όποιος κι αν ήταν ο λόγος για τον οποίο η σχέση σας έχει τελειώσει, μην κατηγορείς τον εαυτό σου. Μην κατηγορείς ούτε τον άλλο. Ρίξε την ευθύνη στην κατάσταση, στη διάσταση απόψεων, στις ιδιαίτερες συνθήκες που δεν άφησαν τη σχέση να ευδοκιμήσει. Αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις το χωρισμό θα μπορέσεις σταδιακά να αλλάξεις και τα συναισθήματα που έχεις γι' αυτόν. 

Μίλησε σε ανθρώπους που εμπιστεύεσαι

Εάν υπάρχει κάποια φίλη σου που έχει τη διάθεση να σ' ακούσει, περίγραψέ της αναλυτικά την κατάσταση, ξεκινώντας από τη στιγμή που τα πράγματα άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά. Το να διηγείσαι την ιστορία σου, όχι μόνο σε βοηθά να νιώσεις καλύτερα αλλά σου επιτρέπει να εντοπίσεις τα σημεία εκείνα στα οποία θα βασιστείς για να ξεπεράσεις τον πρώην σου πιο γρήγορα (όπως για παράδειγμα ότι ποτέ δεν συμφωνούσατε σε βασικά θέματα).

Και μπορεί εσύ να μη θυμάσαι όλα τα αρνητικά στοιχεία του ή όλα τα μελανά σημεία της σχέσης σας, να είσαι όμως σίγουρη ότι η φίλη σου τα έχει καταγράψει. Θα σου κάνει καλό να ακούσεις από κάποιον άλλο ότι τα πράγματα δεν ήταν τόσο ιδανικά όσο νομίζεις. Εάν ο χρόνος περνάει κι εσύ εξακολουθείς να νιώθεις οργή και θλίψη που σε εμποδίζουν να προχωρήσεις στη ζωή σου, είναι σκόπιμο να μιλήσεις με κάποιον ψυχοθεραπευτή. Μια αντικειμενική ματιά θα σε βοηθήσει να δεις ποιες συμπεριφορές είναι απομεινάρια του παρελθόντος και πώς θα τις αντιμετωπίσεις για να βγεις ξανά στο κυνήγι της χαράς και της αγάπης.

Διάβασε κι εδώ ποια είναι τα 5 στάδια που περνάει κάθε σχέση (και η δική σου).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για Mόδα, Ομορφιά, Συγχρονη Ζωή, Πολιτισμό, Design και Γαστρονομία στο madamefigaro.gr

Ιούλιος 2018

>