Για τα κακώς κείμενα στις σχέσεις μας με τους άντρες συνήθως ρίχνουμε την ευθύνη στην “Ελληνίδα μαμά” που τους μεγάλωσε. Αποκωδικοποιώντας το DNA των σχέσεων διαπιστώνουμε πως δεν φταίει μόνο εκείνη για την προβληματική συμπεριφορά των αντρών, αλλά και ο Έλληνας μπαμπάς σε ποσοστό 50%. Πώς όμως μπορούμε να αποφύγουμε τη μετάδοση των προβληματικών γονιδίων στην επόμενη γενιά; Από τη Μαρία Αθήνη

Τα προβλήματα στις σχέσεις μας με τους άντρες είναι κληρονομικά, δηλαδή αιώνια με τη γονιδιακή έννοια. Η απιστία, η ευθυνοφοβία, η αυταρχική συμπεριφορά, ο φόβος της δέσμευσης αλλά και η αλλαγή σεξουαλικών προτιμήσεων είναι τα νέα top scores στη λίστα των χωρισμών. Τα νέα όμως δεν είναι φρέσκα. Πίσω από κάθε προβληματικό σημερινό ζευγάρι βρίσκεται ένα ζευγάρι γονιών προηγούμενης δεκαετίας που δεν επικοινώνησε ποτέ, που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα κλισέ της ανατροφής του και που παρέδωσε τελικά στην κυκλοφορία τα ίδια, τα δικά του ελαττώματα σε φωτοτυπίες.

Πίσω από κάθε δυσκολία, δυσλειτουργία ή ανυπέρβλητο εμπόδιο που μπορεί μια γυναίκα να συναντήσει στη σχέση της με τον ιδανικό υποψήφιο σύντροφο, βρίσκεται ένας τύπος Έλληνα μπαμπά που πέρασε στο γιο του το λάθος μήνυμα ή που απλώς επέλεξε διά της απουσίας του να μη συμμετάσχει στη διαπαιδαγώγησή του.

O ψυχολόγος Στίβεν Μπίνταλφ στο best seller βιβλίο του με τίτλο Μεγαλώνοντας Αγόρια (εκδόσεις Ωρίων) υποστηρίζει πως η γενιά των αγοριών που μεγάλωσαν στη δεκαετία του ΄80 ήταν εκείνη με τη λιγότερη δόση μπαμπά στην ιστορία από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Στα '80s ο μέσος χρόνος που περνούσε ένα αγόρι με τον πατέρα του μιλώντας, παίζοντας ή απλώς συνυπάρχοντας ήταν 8 λεπτά την ημέρα. Αυτή η παρουσία πατέρα σε μορφή βίντεο κ.λπ., σύμφωνα με το συγγραφέα επηρέασε τόσο τις επιδόσεις των αγοριών (που ήταν χαμηλές σε θέματα εκπαίδευσης) όσο και την επιρρέπειά τους στα ατυχήματα. Τα καλά νέα λέει ο ίδιος είναι πως η νέα γενιά μπαμπάδων είναι αποφασισμένη να περνάει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά της. Πόσο περισσότερο όμως; Μόλις 24 λεπτά την ημέρα.

 

Ο μπαμπάς λείπει, αφήστε μήνυμα

«Η πατρική παρουσία είναι από τα θέματα που δεν μπορείς εύκολα να αγγίξεις ούτε αργότερα στην ψυχοθεραπεία», λέει η σχολική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Αντιγόνη Ορφανού, «ακριβώς επειδή λειτουργεί σαν κάτι ιδεατό. Η παρουσία της μάνας έχει περισσότερη ενέργεια, είναι χειροπιαστή, γιατί η μάνα είναι εκεί. Παραδοσιακά αλλά και μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν ο πατέρας που έπρεπε να βγει έξω και να δουλέψει».

Ο γιος κληρονομεί τον τρόπο που ο πατέρας συνδιαλέγεται, που αγαπά, που διαφωνεί, που ελέγχει ή που δεν ελέγχει τον εαυτό του. Από την άλλη πλευρά, η πατρική απουσία σημαίνει συγχρόνως και συντροφική απουσία. Η μαμά επιφορτίζεται με δυο ρόλους, ενώ η προσωπικότητά της συνθλίβεται από την καθημερινότητα: μια γυναίκα με πληγωμένη θηλυκότητα και ανύπαρκτο προσωπικό χρόνο. Όσο καλή performance και να κάνει, η ισορροπία στην οικογένεια έχει κλονιστεί.

«Το αγόρι πρέπει να ταυτιστεί με τον πατέρα», λέει η Αντιγόνη Ορφανού, «έτσι έχει σημασία η τροφή που παίρνει, πώς μεγαλώνει και ποια πράγματα ακούει για τον πατέρα. Πρέπει επομένως και η μητέρα να μην υπονομεύει την εικόνα του μπαμπά».

Όταν το παιδί δεν έχει σαφή εικόνα ή έχει εικόνα ευνουχισμένη από την πλευρά των γυναικών αρχίζουν τα προβλήματα. Για έναν άντρα που είναι gay η σχέση με τον πατέρα του είναι “καμένο χαρτί”. Ένας άντρας άπιστος απλώς δεν πιστεύει στην αγάπη, γιατί δεν την ένιωσε ποτέ σαν ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα του σπιτιού του. Πιστεύει μόνο σε ό,τι μπορεί να σε κάνει να καμαρώνεις και η αιώνια αγάπη κατά τη γνώμη του είναι βαρετό θέμα στις παρέες των αρσενικών. Εκείνος που «φοβάται τη δέσμευση», στην πραγματικότητα δεν πιστεύει πως θα μπορέσει να κάνει μια γυναίκα ευτυχισμένη – και τις περισσότερες φορές έχει δίκιο! Δεν ξέρει πώς επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, έχει δει τις γυναίκες να υποφέρουν στριμωγμένες μέσα στο γάμο τους. Και ο πιο συμπαθής από όλους, ο αιώνιος looser πασχίζοντας να αποδείξει στον πατέρα του πως κι αυτός κάτι αξίζει, παλεύοντας για την ιερή αποδοχή από την πατρική φιγούρα γίνεται αυτοκαταστροφικός. Έτσι νομιμοποιεί και εξασφαλίζει διά βίου αυτό που έμαθε από μικρός να κάνει καλύτερα: να επαφίεται στη στοργική και γεμάτη κατανόηση γυναικεία αγκαλιά. Μακριά από το σκληρό ανταγωνισμό του φύλου του, που δεν επιτρέπει στους άντρες να κλαίνε και που αντιμετωπίζει το ρομαντισμό και την ευαισθησία σαν γυναικείες ασθένειες.

 

Η τέχνη των σχέσεων

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και η ευαισθησία απέναντι στα παιδιά είναι σήμερα μεγαλύτερη. Ακόμα και η κρίση στρέφει τον κόσμο περισσότερο προς την οικογένεια. Σε τέτοιες περιόδους οι άνθρωποι πάντοτε εστιάζουν προς τα μέσα. Η εσωστρέφεια είναι φυσική άμυνα όταν έξω γίνεται χαμός.

Οι νέοι μπαμπάδες θέλουν να αποτελούν μέρος της διαδικασίας από την αρχή, με τις ορμόνες τους να μιμούνται εκείνες της εγκυμοσύνης και την παρουσία τους στην αίθουσα τοκετών να αυξάνεται διαρκώς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχοντας συνειδητοποιήσει ή όχι τι σήμανε για τη δική τους ζωή ο πατέρας παίρνουν πολύ σοβαρά το νέο ρόλο. Μελετούν στο Ίντερνετ συστηματικά και προσπαθούν να λύσουν τις απορίες τους για την ανατροφή των παιδιών και να γίνουν καλύτεροι. «Η τεχνολογία έχει φέρει τους άντρες πιο κοντά στην οικογένεια με πολλούς τρόπους», λέει η Αντιγόνη Ορφανού, «αλλά παράλληλα τους έχει απομονώσει από τα καθήκοντά τους και τους αποτρέπει από το να πειραματιστούν για κάτι νέο με τα παιδιά τους».

Αν σε αυτό προσθέσουμε πως και οι μαμάδες έχουν αλλάξει, ακολουθούν τα δικά τους επαγγελματικά μονοπάτια και λείπουν από το σπίτι για πολλές ώρες, τα παιδιά βρίσκονται διαρκώς στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά και της αμηχανίας ενός ζευγαριού που δεν προλαβαίνει ούτε να συνεννοηθεί πριν μιλήσει. Οι σχέσεις των ζευγαριών έρχονται σε ρήξη επειδή δεν ξέρουν πως να χειριστούν τις καταστάσεις πάνω στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, με τον πατέρα να προβάλλει πολύ έντονα τη θέλησή του και να μπερδεύεται σε όλα και να μην αφήνει τη μαμά να παίξει το ρόλο της. «Το καλό είναι ότι ο πατέρας υπάρχει, είναι παρών», λέει η Αντιγόνη Ορφανού, «αλλά υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στο ζευγάρι που οδηγεί σε σύγχυση και τα παιδιά παίρνουν ρόλους στηρικτικούς».

Βρισκόμαστε ωστόσο αρκετά κοντά στη νέα ισορροπία και το αισιόδοξο μήνυμα είναι πως αυτό το μαθαίνουμε με οδηγό το ένστικτό μας μέσα από την εμπειρία της μητρότητας και της πατρότητας. Συμπέρασμα: Έλληνες μπαμπάδες, αν θέλετε οι γιοι σας να αγαπήσουν τις γυναίκες τους πρέπει πρώτα να αγαπάτε εσείς τη μαμά τους. Αν ο γιος δει ότι ο μπαμπάς προσέχει τη μαμά, την αγαπάει, τη χαϊδεύει, την προστατεύει, θα κάνει κι αυτός το ίδιο. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να μάθει κάθε μπαμπάς στο γιο του είναι η τέχνη να δημιουργήσεις ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Αρκεί και ο ίδιος να την κατέχει.

 

10+1 λόγοι που οι μπαμπάδες πρέπει να δουν αλλιώς το μεγάλωμα των παιδιών τους!

Από τον Κώστα Στοφόρο συγγραφέα, δημοσιογράφο, blogger και πατέρα 3 παιδιών. (Το Ημερολόγιο ενός Πατέρα http://stoforos.blogspot.com)

1. Τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς τους. Και ρουφάνε σαν σφουγγάρια. Αν θέλετε να δείτε τον εαυτό σας όπως πραγματικά είναι, δεν έχετε παρά να παρατηρήσετε την κόρη ή το γιο σας!

2. Με πολλή ευκολία λέμε πως το γιο τον κακομαθαίνει η μητέρα του. Πως τον επηρεάζει καθοριστικά για τον τρόπο που βλέπει το άλλο φύλο. Κι όμως αυτή η αλήθεια είναι μισή... Η άλλη μισή δεν βρίσκεται στην... Κίνα, αλλά καλά κρυμμένη στην πλευρά του πατέρα.

3. Αν εσείς συμπεριφέρεστε υποτιμητικά στη σύντροφό σας, υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες να επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά ο γιος σας στις δικές του σχέσεις. Ακόμη κι αν αυτό δεν φαίνεται από την αρχή. Κι ακόμη χειρότερα η κόρη σας να γίνει το αιώνιο "θύμα" των σχέσεων. Ο ιδανικός άντρας για εκείνη θα είναι ο αυταρχικός!

4. Αν εσείς είσαστε απών, τότε θα βοηθήσετε να δημιουργηθεί ένας άντρας παρατηρητής, που στην πραγματικότητα σχέσεις και αισθήματα θα περνούν από πάνω του, αφήνοντάς τον αδιάφορο και κενό. Μια γυναίκα που θα αρκείται στο τίποτα και στη μοναξιά.

5. Μπορείτε όμως και να βοηθήσετε καθοριστικά, ώστε τα παιδιά σας μεγαλώνοντας να αναπτύξουν ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Να τα βοηθήσετε -όσο περνάει από το χέρι σας- να έχουν υγιείς σχέσεις.

6. Οι αγαπημένοι γονείς που λύνουν τα προβλήματα τους με συντροφικότητα, που δεν καβγαδίζουν για το τίποτα, που γνωρίζουν πώς να χειριστούν τις συγκρούσεις τους, δίνουν το καλύτερο δυνατό παράδειγμα στα παιδιά τους.

7. Επιβραβεύοντας το γιο και τη κόρη σας, στηρίζοντάς τους, δίνοντάς τους περιθώρια να εκφραστούν και να πειραματιστούν, τους χαρίζετε αυτοπεποίθηση. Πολύτιμο δώρο. Κλειδί για όλες τις σχέσεις!

8.Κάνοντας κι εσείς δουλειές του σπιτιού, μαγειρεύοντας, σκουπίζοντας, ψωνίζοντας, ακόμη και μαζί με τα παιδιά, "μιλάτε" πάλι με το παράδειγμά σας. Δεν δημιουργείτε ένα γιο που τα περιμένει όλα στο χέρι ή μια κόρη δωρεάν οικιακή βοηθό για το μέλλοντα σύζυγό της!

9. Φροντίζοντας το παιδί, αγαπώντάς το και δείχνοντας την αγάπη και την τρυφερότητά σας γι' αυτό, δεν το "κακομαθαίνετε". Το μαθαίνετε να αγαπάει και να εκφράζει τα αισθήματά του.

10. Χωρίς να βαρυγκωμάτε και απολαμβάνοντας βαθιά την κάθε όμορφη στιγμή στη ζωή που σας χαρίζεται, θα κάνετε τα παιδιά σας όχι μόνο να χαίρονται τη ζωή τους, αλλά να είναι αγαπητά και περιζήτητα στις σχέσεις τους.

11. Ο ενδέκατος λόγος είναι καθαρά εγωιστικός: Όταν -καθώς βλέπετε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν- νιώθετε πως είναι ευτυχισμένα με το σύντροφό τους, τότε κι εσείς θα νιώσετε γαλήνη και εκπλήρωση. Που είναι ανεκτίμητες!

Ιούλιος 2018

>