Φρεσκοψημένο ψωμί κάθε είδους, λαχταριστά σάντουιτς, πεντανόστιμα αλμυρά, αμαρτωλά γλυκά και κάθε λογής καφέδες κατακλύζουν την Αθήνα
Σχετικά θέματα:
Οι instagrammers που θα σε εμπνεύσουν να λατρέψεις το υγιεινό φαγητό
Η κουλτούρα του τσαγιού ανά την υφήλιο
Γεύσεις α λα γαλλικά

φουρνοι - body kai default
Μεγάλοι και μικροί, μοντέρνοι και παραδοσιακοί, design-friendly και ρετρό, νέοι φούρνοι ξεπηδούν παντού στην Αθήνα. Βασικό κοινό στοιχείο των περισσότερων νέων bakery αφίξεων αποτελεί πάντως μία αίσθηση “επιστροφής” στις παλιές αξίες, καθώς αυτό που κυριαρχεί κατά βάσιν είναι η επιμονή στις αγνές πρώτες ύλες και στην έλλειψη προψημένων προϊόντων. Αν οι φούρνοι είναι η νέα τάση, σίγουρα αποτελεί μία από τις πιο απολαυστικές τάσεις της τελευταίας πενταετίας. Εμείς διαλέξαμε -με μεγάλη δυσκολία ομολογουμένως- τις 5 νέες αφίξεις που ξεχωρίσαμε και σας τις παρουσιάζουμε για να σας ανοίξουμε την όρεξη.

Melo Little Bakery
Είναι ένα πραγματικά κουκλίστικο κατάστημα που προσφέρει απλόχερα αληθινό ψωμί με βάση μία σπάνια παλιά συνταγή ψωμιού με προζύμι και διατηρείται φρέσκο έως και 5 ημέρες, χειροποίητες πίτες με παραδοσιακό φύλλο, που ανοίγουν εκεί και ετοιμάζουν από κολοκύθόπιτα με ανθότυρο και μελιτζανόπιτα καπνιστή μέχρι πρασσοτυρόπιτα και πρασσοκιμαδόπιτα, χειροποίητα μπισκότα σε ονειρεμένες γεύσεις, όπως κανέλα, πορτοκάλι, βρώμης με μαύρη ζάχαρη, βουτύρου με αμύγδαλο, μπουγάτσα με κρέμα κατσαρόλας, χαλβάς κατσαρόλας και γιαούρτι επιδόρπιο με φυσικό χυμό λεμόνι με βάση μία οικογενειακή μυστική συνταγή.
Επίσης, στο melo βρίσκουμε ζυμοπιτάκια αλμυρά και γλυκά, τραγανά κριτσίνια, παξιμάδια, μυρωδάτα κέικ με διάφορες γεύσεις, πάστα φλώρα, λιχουδιές με βρώμη και μαρμελάδα ή σοκολάτα, τσουρέκια, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από γυναικείους συνεταιρισμούς και παγκοσμίως βραβευμένες Ελληνικές επιχειρήσεις, αγνό μέλι, λάδι, κρασί, ζυμαρικά , αιθέρια έλαια, σοκολάτες, καραμέλες και κάθε είδους λιχουδιά από όλη την Ελλάδα. Για τα γλυκά τους συνεργάζονται με την αγαπημένη μας Pasta Flora, aka Ιωάννα Χαλμούκη. Όποιος έχει ήδη δοκιμάσει τα γλυκά της ξέρει καλά πως έχει έναν επιπλέον λόγο να επισκεφθεί το Melo. Σύντομα μας υποσχέθηκαν πως θα έχουν και σπιτικό, φρεσκομαγειρεμένο και θερμιδομετρημένο φαγητό για το σπίτι ή το γραφείο.
(Καρελά & Κορδελιού 4, Χαλάνδρι, www.melolittlebakery.gr)

Ioanna’s by Tsolomiti
Ioanna’s by Tsolomiti
Επίσης πολύ πρόσφατη άφιξη, αλλά αυτή τη φορά στα Νότια Προάστια. Η chef Ιωάννα Τσολομίτη -γνωστή σε όλους μας από το εστιατόριο Μεσπιλέα που είχε στο Γκάζι και από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις- ετοίμασε με τη γνωστή της αγάπη για τα αγνά υλικά και τις αυθεντικές γεύσεις έναν πολύ-φούρνο στον Άλιμο. Αχνιστός καφές με χειροποίητο κουλούρι Θεσσαλονίκης, γεμιστά τσουρεκάκια και σταφιδόψωμα, γεμιστά ψωμάκια, έτσι όπως μόνο η Ιωάννα ξέρει να φτιάχνει, με ελιές και λιαστές ντομάτες, ζυμωτό ψωμί με χοντρό αλάτι και ρίγανη είναι μερικά μόνο από τα βασικά επιχειρήματα για να επισκεφθεί κανείς το Ioanna's. Κρεμυδόπιτες, μανιταρόπιτες, πατατόπιτες, μελιτζανόπιτες, κρεατόπιτες βγαίνουν συνέχεια λαχταριστές και γίνονται ανάρπαστες και σάντουιτς με ψωμί που μόλις βγήκε απ’ το φούρνο με κάποιο απ’ τα καπνιστά της Ιωάννας: γαλοπούλα, χοιρινό ή σολωμό συνοδεία μιας φρεσκοκομμένης ατομικής σαλάτας αποτελούν ένα εξαιρετικά ελαφρύ και χορταστικό γεύμα. Και αν θες κάτι γλυκό η σοκολατόπιτα με αφρόγαλο, η λεμονόπιτα, το προφιτερόλ, τα muffin μπουκίτσες ή τα ‘αμερικάνικα’ κέικ της που βρίσκεις μόνο εδώ και οι απίθανες τούρτες της γνωστής σεφ υπόσχονται να σε γλυκάνουν με απόλυτη επιτυχία.
Info: Λ. Βουλιαγμένης 548, Άλιμος, τηλ. 210 9901931, www.ioannas.gr

Βενέτης 1948
Βενέτης 1948
Μία σημαντική άφιξη τόσο γευστικά όσο και αρχιτεκτονικά αποτέλεσε μέσα στο χειμώνα το νέο ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ, στην Ομόνοια, το οποίο συγχρόνως σηματοδότησε και ένα νέο concept καταστημάτων, τα ΒΕΝΕΤΗ 1948. H εσωτερική διακόσμηση του ιστορικού κτιρίου του ΝΕΟΝ έγινε με απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική και στην ιστορία του, ενώ δεν υπήρξε καμία τροποποίηση στην όψη και στα εσωτερικά χαρακτηριστικά του. Το νέο ΒΕΝΕΤΗ 1948 στο ΝΕΟΝ αποτελεί έναν πολυχώρο γεύσεων αλλά και πολιτισμού, καθώς θα φιλοξενεί στον επάνω όροφο πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις. To νέο concept ΒΕΝΕΤΗ 1948 προσφέρει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλη την ημέρα, όπως πλήρες πρωινό, πλούσιες ποικιλίες καφέ, επώνυμα γλυκά και σπιτικό φαγητό, αλλά συγχρόνως έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το ψήσιμο αρτοσκευασμάτων σε ανοικτούς ξυλόφουρνους και την εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία. Εμείς πάντως αποκτήσαμε σίγουρα έναν λόγο να περάσουμε από την πλατεία Ομονοίας.
www.fournosveneti.gr

focaccino
Focaccino
Η ελληνική αλυσίδα φούρνων που δεν μετρά πολλά χρόνια λειτουργίας, άλλα έχει ήδη δημιουργήσει το δικό της fan club, αφού συνδυάζει παραδοσιακές γεύσεις με καλό καφέ. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από έναν φούρνο; Σταδιακά μετράμε πια 6 Focaccino στην Αττική και ένα ολοκαίνουριο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, που όλα μοιράζονται την αγάπη για το αυθεντικό φύλλο και την πίτα. Σπιτικές πίτες από αγνό ελαιόλαδο και φρέσκο βούτυρο, focaccia από παρθένο ελαιόλαδο φουρνιστή και σε σάντουιτς, grilled cheese sandwiches από προζυμένιο ψωμί παραγωγής των Focaccino ψημένο πάνω σε μαντεμένια πλάκα με λιωμένα τυριά, hot dog που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, χάρη στις μοναδικές γεύσεις σπρεντ και τους πρωτότυπους συνδυασμούς όπως το Melt Cheese Ηοt Dog, φρεσκοψημένα γλυκά από όλο τον κόσμο και Viennoise, gourmet αρτοσκευάσματα και πολλά ακόμη ζυμώνονται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας στην «ανοιχτή κουζίνα» των καταστημάτων. Το Focaccino σερβίρει επίσης καθημερινά φρέσκο αλεσμένο καφέ, τις πιο εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού, κρύες ή ζεστές, καθώς και όλα τα είδη σοκολάτας, δικής του παραγωγής.
www.focaccino.gr

Frank ze Paul
Frank ze Paul
Το πιο πρόσφατο μέλος της οικογένειας- Boulangerie FRANK ZE PAUL άνοιξε τις πόρτες του στο Ψυχικό. Όπως και σε όλα τα υπόλοιπα Frank ze Paul, όλες λιχουδιές παρασκευάζονται επί τόπου από φρέσκα αγνά υλικά στο open-space παρασκευαστήριο. Τα λαχταριστά αρτοποιήματα και τα υπέροχα γλυκά επιμελούνται οι βραβευμένοι chef και εκεί δεν βρίσκουμε τίποτα προ-παρασκευασμένο ή κατεψυγμένο. Απολαμβάνουμε καθημερινά φρέσκο ψωμί σε μεγάλη ποικιλία, αυθεντικά γαλλικά croissants, μοναδικά κριτσίνια, χορταστικά σάντουιτς, κέϊκ, τσουρέκια, κουλουράκια, cookies, σφολιατοειδή, τούρτες, πάστες, αυθεντικά γλυκά Βηρυτού, καθώς και αρωματικούς gourmet καφέδες. Επιπλέον, διαθέτει τμήμα catering, που αναλαμβάνει κάθε μικρό ή μεγάλο event, ενώ το νέο κατάστημα λειτουργεί και ως delivery για να απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας νοστιμιές και στο γραφείο ή το σπίτι.
(Δημητρίου Βασιλείου 18, Νέο Ψυχικό, Τ: 210 813 2569, www.frankzepaul.com)