Αποθήκευση, σερβίρισμα, συντήρηση - όσα χρειάζεσαι για να γίνεις η προσωπική σου σομελιέ
Είτε οργανώνεις μία βραδιά με φίλους είτε θέλεις να ετοιμάσεις ένα δείπνο αποκλειστικά για εσένα το κρασί αποδεικνύεται ως το ιδανικό συνοδευτικό για το φαγητό. Ένα Chardonnay ταιριάζει τέλεια με καρμπονάρα ενώ μπορείς πολύ εύκολα να συνοδέψεις την σαλάτα σου με ένα ποτήρι ροζέ. Πώς όμως θα αποθηκεύσεις σωστά τα μπουκάλια του κρασιού και σε ποια θερμοκρασία πρέπει να τα σερβίρεις; Συγκεντρώσαμε παρακάτω 4 tips που θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί με τον πιο σωστό τρόπο.
Τοποθέτησε τα μπουκάλια σε πλάγια θέση
Όταν το μπουκάλι τοποθετηθεί στο πλάι, το κρασί παραμένει σε επαφή με τον φελλό, διατηρώντας τον υγρό. Με αυτό τον τρόπο ο φελλός δεν στεγνώνει, δεν συρρικνώνεται και το πιο σημαντικό εμποδίζει τον αέρα να εισέλθει στο κρασί προκαλώντας πρόωρη οξείδωση.
Φύλαξη
Το κρασί πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερή και σταθερή θερμοκρασία χωρίς εναλλαγές κρύου και ζέστης, με ιδανική θερμοκρασία από τους 10⁰C έως 15⁰C. Η φύλαξη των κρασιών καλό είναι να γίνεται επίσης σε σκοτεινό χώρο αποθήκευσης καθώς το φως επηρεάζει την ποιότητα του.
Η ιδανική στιγμή σερβιρίσματος
Η θερμοκρασία παίζει σημαντικό ρόλο στη γεύση του κρασιού. Έτσι όταν σερβιριστεί δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό. Τα λευκά και ροζέ κρασιά πρέπει να είναι δροσερά (όχι όμως παγωμένα) ενώ τα κόκκινα σε θερμοκρασία δωματίου. Αν θέλεις να παγώσεις γρήγορα ένα λευκό μπουκάλι κρασί (ή έναν αφρώδη οίνο) μπορείς να το τοποθετήσεις για 15 λεπτά στο ψυγείο.
Συντήρηση
Είναι πολύ πιθανό να μην καταναλώσεις το μπουκάλι που άνοιξες ωστόσο πώς γίνεται να συντηρήσεις το αγαπημένο σου κρασί για δύο με τρεις ημέρες ακόμη; Μόλις ανοίξεις το μπουκάλι το οξυγόνο εισέρχεται στο κρασί και προκαλεί οξείδωση. Τοποθέτησε την ανοιχτή φιάλη όρθια (και όχι πλάγια) σε σκοτεινό και δροσερό σημείο ή στο ψυγείο με σκοπό να μειώσεις την επιφάνεια που εκτίθεται στο οξυγόνο. Μπορείς επίσης να μεταφέρεις το κρασί σε ένα μικρότερο μπουκάλι.