Η απολυτη εκδοχή του εθνικού street food της Βοσνίας
Πιθανότατα, ειδικά αν δεν έχεις ταξιδέψει αρκετά στα Βαλκάνια, δεν έχεις ακούσει ποτέ πριν στη ζωή σου για το cevapcici ή cevapi. Το όνομά του παραπέμπει στο κεμπάπ και αυτό ακριβώς είναι, αν και πολλοί τείνουν να το χαρακτηρίσουν και ως "σλάβικο λουκάνικο". Πιο ορθά, θα μπορούσαμε απλά να πούμε ότι είναι η βαλκανική εκδοχή του δημοφιλούς ανατολίτικου εδέσματος. Θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της Βοσνίας, ενώ ιδιαίτερης δημοφιλίας τυγχάνει στη Σερβία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο. Γενικότερα, συναντάται σε διάφορες παραλλαγές και στην Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κόσοβο και τη Σλοβενία.
Η ιστορία του βρίσκεται πίσω στην περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όταν οι Βαλκάνιοι επαναστάτες (hajduks) που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην κεντρική Ευρώπη συνήθιζαν να φτιάχνουν τέτοιου είδους κεφτέδες και τους έψηναν μαζί με λαρδί. Η σύγχρονη εκδοχή όμως θέλει το cevapcici να σερβίρεται στο εστιατόριο του Βελιγραδίου Da Tanasko Rajić, το οποίο είχε τη φήμη πως φτιάχνει το πιο νόστιμο του είδους, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο μύθος υποστηρίζει μάλιστα, πως ο ιδιοκτήτης του έγινε τόσο πλούσιος από αυτό, που έφτιαξε πολλές εκκλησίες σχεδόν σε όλη την -τότε- γιουγκοσλαβική επικράτεια. Στις μέρες μας, το συναντά κάποιος ως street food στους δρόμους του Σαράγεβο (κυρίως) και σερβίρεται μαζί με πίτα και γιαούρτι, ενώ μπορούν να προστεθούν ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ντομάτα.
Διάβασε περισσότερα στο Esquire.gr