September 2025
X

Full Moon Dinner by MF

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Κέφι, το ελληνικό! | Πώς το #FullMoonDinnerbyMF μετατράπηκε σε ξέφρενο πάρτι

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

Full Moon Dinner by Madame Figaro | Τα highlights ενός δείπνου που γιόρτασε την πανσέληνο του Ιουλίου

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

S.Pellegrino και Acqua Panna | Iταλική φινέτσα και δροσιά στο Full Moon Dinner της Madame Figaro

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

FullMoonDinnerbyMF | Μία βραδιά στην Αθηναϊκή Ριβιέρα υπό το φως της πανσελήνου και άρωμα Προβηγκίας με το αγαπημένο μας Rose de Provence Minuty

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

Full Moon Dinner by MF | Η τέχνη του να ζεις το κάθε λεπτό με ξεχωριστό στιλ από την Breitling

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

A night at the Riviera | Το Ploom έφερε την premium εμπειρία του στο Madame Figaro Dinner στο Barbarossa

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Η Χριστίνα Κοντοβά με χρυσή maxi φούστα και flat σανδάλια

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Ποιοι παραβρέθηκαν στο δείπνο του Madame Figaro

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Μελίνα Κόντη με bias cut φόρεμα στο χρώμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Full Moon Dinner by MF | Η Τόνια Σωτηροπούλου φόρεσε το must have φόρεμα του καλοκαιριού

Life

Αποτοξίνωση αλά ινδικά

Αποτοξίνωση αλά ινδικά

3 εξωτικές συνταγές που θα σου χαρίσουν τόνωση και ενέργεια




Σχετικά Θέματα:
Tasty Guide: In & Out 2014
Resto report: Βροχή από Αστέρια
Cooking Project

Αποτοξίνωση αλά ινδικά 1

Εάν ψάχνεις τρόπους για τόνωση και ενέργεια, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την αρχέγονη ινδική ιατρική. Η μύηση στην Αγιουρβέδα ξεκινάει από το μενού και τη διατροφή που προσαρμόζεται στο «dosha» μας.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, τα πάντα στο σύμπαν αποτελούνται από πέντε στοιχεία: γη, αέρας, φωτιά, νερό και αιθέρας. «Στο σώμα μας, τα πέντε αυτά στοιχεία, πιο ανεπαίσθητα και από μόρια ή άτομα, μετατρέπονται σε ενέργειες ή διαθέσεις που ονομάζονται dosha. Ο καθένας μας κρύβει μέσα του λίγο-πολύ και τα τρία dosha, το vata, το pitta και το kapha, δηλαδή το σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο», εξηγεί η Anjum Anand, συγγραφέας του βιβλίου Η Δίαιτα της Αγιουρβέδας (εκδ. Guy Tredaniel). Πάντα κάποιο dosha είναι κυρίαρχο. Εάν το εντοπίσουμε και το αναγνωρίσουμε, μπορούμε να προσαρμόσουμε σε αυτό τη διατροφή μας και να βρούμε τις ισορροπίες μας, τόσο για την υγεία όσο και για τη σιλουέτα μας.

Αν είσαι τύπος vata: Όρεξη για περιπέτεια
Τα στοιχεία σου: Ο χώρος και ο αέρας. Διαθέτεις ενθουσιώδες ταμπεραμέντο, έχεις δημιουργική, συχνά καλλιτεχνική φύση, διαθέτεις απαράμιλλη φαντασία και ευαισθησία και σου αρέσει να παίρνεις ό,τι καλύτερο έχει να σου δώσει η ζωή. Λατρεύεις τα ταξίδια, την ένταση και την ταχύτητα. Με δυο λόγια, είσαι δραστήρια, ενδιαφέρουσα και φιλική, αλλά δεν πατάς πάντα γερά στη γη. Σε γενικές γραμμές είσαι λεπτή, αλλά αν πάρεις κιλά τα συσσωρεύεις στην περιοχή της κοιλιάς. Τα πόδια και τα χέρια σου είναι συχνά παγωμένα και αποζητάς τη ζεστασιά.
Η όρεξή σου: Εξαρτάται από τη μέρα. Τη μία μπορεί να πεινάς σαν λύκος και την άλλη να τρως σαν πουλάκι. Έχεις την τάση να παραλείπεις γεύματα και να τρως γρήγορα.
Οι τροφές σου: Κίτρινες και κόκκινες φακές, ροβίτσα (πράσινη σόγια), ρύζι, αλεύρι όλυρας, κινόα, νιφάδες βρώμης, πλιγούρι, καρύδια, σουσάμι.
Τα μπαχαρικά σου: Σκόρδο, βασιλικός, κανέλα, κάρδαμο, κόλιανδρος, κύμινο, τζίντζερ, σπόροι σέλερι, σαφράν.
Προσοχή: Μην το παρακάνεις με τα αποξηραμένα, στυφά, ελαφριά ή κρύα τρόφιμα, όπως οι σαλάτες, τα ωμά λαχανικά και τα κράκερ. Οι vata αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα με τον ύπνο. Πιες μία κούπα ζεστό γάλα με μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κανέλα, κάρδαμο) πριν πέσεις για ύπνο.

Αν είσαι τύπος pitta: Ταμπεραμέντο φωτιά
Τα στοιχεία σου: Φωτιά και νερό μπλέκουν δημιουργώντας μία εκρηκτική αλχημεία. Διαθέτεις εξαιρετικό μεταβολισμό και πρωτοφανή ενέργεια. Είσαι πεισματάρα, οργανωτική, με ατσάλινη θέληση σε ό,τι κι αν κάνεις. Ως φίλη, επιδεικνύεις απέραντη καλοσύνη, αλλά οι εχθροί σου καλά θα κάνουν να προσέχουν. Προσοχή, όπως και οι vata, εάν σπρώξεις το dosha σου πέρα από τα όριά του, κινδυνεύεις να αγγίξεις την υπερβολή.
Η όρεξή σου: Έχεις ατσάλινη πειθαρχία στο φαγητό και το στομάχι σου λειτουργεί ως αλάνθαστος μετρονόμος: τα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες είναι για σένα ανάγκη. Έχεις αδυναμία στο αλάτι και αισθάνεσαι συχνά δίψα.
Οι τροφές σου: Πατάτες, ρύζι, δημητριακά (βρώμη), ρίζες, όσπρια, γιαούρτι, γάλα καρύδας, ξερά φρούτα, χυμοί, και ιδιαίτερα χυμός ρόδι.
Τα μπαχαρικά σου: Κουρκουμάς, τζίντζερ, κάρδαμο, σπόροι κόλιανδρου, μοσχοκάρυδο, μαύρο κύμινο, σαφράν.
Προσοχή: Οι λιπαρές, όξινες, στυφές τροφές, όπως οι τομάτες, τα τηγανητά και τα πιάτα με πολλά μπαχαρικά, μπορεί να χαλάσουν την ισορροπία του dosha σου.

Αν είσαι τύπος kapha: Φυσική γλυκύτητα
Τα στοιχεία σου: Το χώμα συμμαχεί με το νερό και μαζί πλάθουν μία προσωπικότητα υγιή, ευτυχισμένη και ακέραια. Είσαι λάτρης του ωραίου, ήρεμη, γενναιόδωρη, τρυφερή, στοργική και υπομονετική. Δεν παρουσιάζεις διακυμάνσεις, αλλά διακρίνεσαι για την σταθερότητα και την ευρυθμία σου, στοιχεία που εμπνέουν στον περίγυρό σου ένα αίσθημα εμπιστοσύνης.
Η όρεξή σου: Μικρή (εάν είσαι kapha συνεσταλμένο) ή μεγάλη (εάν είσαι kapha διεσταλμένο), χωρίς έντονες διακυμάνσεις. Στο τραπέζι, συνήθως είσαι η τελευταία που αδειάζει το πιάτο της.
Οι τροφές σου: Ψωμί σικάλεως, κριθάρι, φασόλια ξερά, φακές, κινόα, πικρά χόρτα (αντίδια) και μέλι.
Τα μπαχαρικά σου: Κανέλα, γαρίφαλο, κύμινο, κουρκουμάς, κάρδαμο, σπόροι μουστάρδας, τριγωνέλλα, μαύρο κύμινο, κόλιανδρος, μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι.
Προσοχή: Να αποφεύγεις τα κρύα γεύματα και τις ζωικές πρωτεΐνες. Και να επιλέγεις μη παχυντικές τροφές, καθώς ο μεταβολισμός σου είναι πιο αργός από αυτόν των άλλων dosha.

Κοτόπουλο Τικκα

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΙΚΚΑ
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Ψήσιμο: 10 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
• 600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο • 2 στραγγιστά γιαούρτια • 2 λεμόνια • 20
γρ. φρέσκο τζίντζερ • 2 σκελίδες σκόρδο • 1 κρεμμύδι • 2 κουταλιές
ελαιόλαδο • ½ κουταλάκι κόκκινη πιπεριά σε σκόνη • 2 κουταλάκια τριμμένο
κόλιανδρο

Εκτέλεση
Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε μεγάλους κύβους. Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι, τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε σε μία σαλατιέρα, Καθαρίζουμε το τζίντζερ και το τρίβουμε στη σαλατιέρα. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, χτυπάμε δυνατά, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια κοτόπουλου, ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν από το μείγμα και τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες.
Ανάβουμε το φούρνο στο γκριλ. Περνάμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ξύλινα καλαμάκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά γυρνώντας τα τακτικά. Τα σερβίρουμε ζεστά, με κομμάτια λεμονιού και με διάφορα ντιπ γιαουρτιού (raita).

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ ΤΙΡ: Το κοτόπουλο, όταν καταναλώνεται με μέτρο (πρόκειται για «θερμαντική» τροφή), είναι καλό για όλα τα doshas, και ιδιαιτέρως για τους vatas, που έχουν ανάγκη από θρεπτικές και τονωτικές τροφές.

ΝΤΙΠ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΑΙ ΜΗΛΟ

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
• 4 στραγγιστά γιαούρτια • 1 μικρό αγγούρι • 100 γρ. τομάτες • 1 μικρή πράσινη πιπεριά • 1 πράσινο μήλο • 200 γρ. φρέσκος ανανάς • 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι • μερικά κλαράκια κόλιανδρο • τριμμένο κύμινο • αλάτι

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε το αγγούρι και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Πλένουμε τις τομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους Κόβουμε την πιπεριά σε λεπτές φέτες. Πλένουμε καλά το μήλο και το κόβουμε σε κύβους, κόβουμε και τον ανανά, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι.
Ρίχνουμε 2 γιαούρτια σε μία σαλατιέρα, προσθέτουμε αλάτι, χτυπάμε καλά, προσθέτουμε κύμινο, τα κυβάκια τομάτας και αγγουριού, τη μισή πιπεριά, ανακατεύουμε καλά και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Σε μία άλλη σαλατιέρα ανακατέυουμε τα υπόλοιπα 2 γιαούρτια με το κρεμμυδάκι, αλατίζουμε και χτυπάμε δυνατά. Προσθέτουμε τα κυβάκια μήλου, τον ανανά, την υπόλοιπη πιπεριά, κόλιανδρο, ανακατεύουμε και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ TIP:
Το ντιπ αγγουριού είναι ιδανικό χαλαρωτικό για τους pitta και τους kapha. Τα φρούτα όπως το μήλο χαρίζουν αρμονία, καθαρίζουν και δροσίζουν τον οργανισμό. Εάν δεν είναι πολύ όξινα, είναι ιδανικά για τους pittas και τους kapha (αλλά με μέτρο γιατί περιέχουν ζάχαρη). Η καρύδα είναι πολύ καλή για τους pitta αλλά ακόμα καλύτερη για τους vata, οι kapha όμως πρέπει να την καταναλώνουν με μέτρο.

Κόκκινες φακές με ντομάτα

ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΤΟΜΑΤΑ
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Ψήσιμο: 40 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
• 200 γρ. κόκκινες φακές • 150 ml κρέμα καρύδας • 2 ντομάτες • 4 μικρά κρεμμύδια • ½ κουταλάκι κόκκινη τριμμένη πιπεριά • ½ κουταλάκι κύμινο • ½ κουταλάκι κουρκουμάς • 1 κουταλιά φυτικό λάδι • 1 κουταλάκι σπόροι μουστάρδας • αλάτι

Εκτέλεση
Κόβουμε τις τομάτες σε κομμάτια, ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Πλένουμε τις φακές με άφθονο νερό, τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε τις κομμένες τομάτες, τα κρεμμύδια και 500 ml νερό και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά με κλειστό καπάκι για 25 λεπτά.
Ανακατεύουμε το γάλα καρύδας με το κύμινο, τον κουρκουμά και την τριμμένη πιπεριά. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με τις φακές, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 10 ακόμα λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε τους σπόρους μουστάρδας, σκεπάζουμε και τους αφήνουμε να σωταριστούν σε δυνατή φωτιά. Πασπαλίζουμε τις φακές και τις σερβίρουμε ζεστές. (Συνταγή από το βιβλίο Inde, των Padmavathi και Beena Paradin, εκδ. Minerva).

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ ΤΙΡ: Οι φακές είναι το όσπριο των vata. Η συνταγή αυτή παρέχει επίσης και στους kapha και τους pitta τις απαραίτητες σε όλους πρωτεΐνες. Ωστόσο, οι kapha πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο τις πιπεριές, και οι pittas τους σπόρους μουστάρδας.

Ψάρι με κάρι

ΨΑΡΙ ΜΕ ΚΑΡΙ
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Ψήσιμο: 10 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες
• 4 φιλέτα τόνου ή τσιπούρας • 2 κρεμμύδια • 1 ντομάτα • 30 γραμ. φρέσκο
τζίντζερ • 1 μικρή πράσινη πιπεριά • 6 κουταλιές της σούπας τριμμένη καρύδα
• 1 κουταλιά της σούπας μείγμα μπαχαρικών masala ή garam masala.

Εκτέλεση
Κόβουμε την ντομάτα σε κύβους και αφαιρούμε τους σπόρους. Κόβουμε το τζίντζερ σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια και τα κρεμμύδια σε φέτες.
Χτυπάμε την τριμμένη καρύδα με 250 ml νερό μέχρι να αποκτήσουμε μία παχύρευστη κρέμα. Τη ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την τομάτα, το τζίντζερ, την πράσινη πιπερίτσα κομμένη σε ροδέλες και το μασάλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Βάζουμε και τα φιλέτα του ψαριού στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 10 ακόμα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Τα σερβίρουμε ζεστά και συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι με μπαχαρικά.

ΑΓΙΟΥΡΒΕΔΑ ΤΙΡ: Το τέλειο πιάτο για τους vata χάρη στη θρεπτική αξία του ψαριού. Το δροσιστικό γάλα καρύδας ταιριάζει ιδανικά με το ψάρι, ενώ το ρύζι μπασμάτι, ελαφρύ, εύπεπτο και χορταστικό, αποτελεί τέλεια επιλογή για τους pittas.

BEST OF NETWORK