top article

Το crêpe cake ή gâteau de crêpes είναι ένα γαλλικό γλυκό που φτιάχνεται με πολλές στρώσεις κρεπών που έχουν γέμιση μεταξύ τους. Αυτό το κέικ υπάρχει εδώ και μερικούς αιώνες, όμως έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές εδώ και λίγα χρόνια. Το crêpe cake αποτελεί την πιο κομψή εκδοχή του κέικ, ενώ συχνά αντικαθιστά και τις γαμήλιες τούρτες, σε γάμους με ρουστίκ αισθητική. 

Στην καθημερινότητά μας, το crêpe cake είναι ιδανικό για ένα πρωινό με φίλους, για το απογευματινό τσάι ή ακόμα και για τούρτα γενεθλίων. Το Pinterest είναι γεμάτο με ιδέες, με αγαπημένους συνδυασμούς όπως η σοκολάτα και η καραμέλα, αλλά και με πιο ιδιαίτερα συστατικά, όπως τα ροδάκινα ή το πράσινο τσάι. Οι καλύτερες κρέπες για το crêpe cake είναι λίγο διαφορετικές από αυτές που θα απολάμβανες σκέτες. 

Παραδοσιακά, οι κρέπες είναι εξαιρετικά λεπτές, σχεδόν διαφανείς και δαντελωτές. Σε ένα crêpe cake, η σταθερότητα είναι επιτακτική και το επιπλέον πάχος βοηθά αρκετά στο στήσιμο. Υπάρχει ένα ακόμη αυγό στο χτύπημα από το συνηθισμένο και επιτρέπεται η κρέπα να μείνει ακόμα περισσότερο στο ψυγείο. Τα Crêpe Cakes στήνονται καλύτερα με μια γέμιση που η επάλειψή της γίνεται εύκολα σε θερμοκρασία δωματίου (έτσι δεν θα τραβήξει ή θα σκίσει τις κρέπες) και αρκετά ισχυρή (έτσι ώστε να κρατά τα στρώματα και να τα διαχωρίζει). Το γέμισμα είναι το διαχωριστικό ανάμεσα στις κρέπες και φαίνεται καλύτερα όταν είναι εξίσου παχύ με την κρέπα. 

Η συνταγή για Nutella Crêpe Cake

Υλικά

3 και 1/3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 και 1/4 κουταλάκι αλάτι
3 και 3/4 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος (μισή χαμηλά λιπαρά και μισή πλήρης) και 1/2 φλιτζάνι ακόμα ανάλογα με τις ανάγκες
8 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο, λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
Ουδέτερο έλαιο, όπως canola oil ή αβοκάντο

Για τη γέμιση με Nutella

450 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια ζάχαρη σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού λικέρ φουντουκιού (προαιρετικά)
1 βάζο Nutella ή άλειμμα σοκολάτας-φουντουκιού (περίπου 2 1/3 φλιτζάνια)
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
Ζάχαρη σε σκόνη, για πασπάλισμα
1/2 φλιτζάνι κομματάκια σοκολάτας (προαιρετικά)

Οδηγίες

Κοσκίνισε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι στον κάδο του μπλέντερ. Πρόσθεσε την κρέμα και τα αυγά. Ανάμιξε καλά για 20 έως 25 δευτερόλεπτα, δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου σβώλοι. Πρόσθεσε το βούτυρο και ανακάτεψε καλά. 

Σκέπασε το μείγμα με μεμβράνη και άφησέ το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (μέγιστος χρόνος 24 ώρες).

Άλειψε ένα τηγάνι για κρέπες ή ένα τηγάνι 22-24 εκ. και ζέστανέ το. Ξεκίνα να μαγειρεύεις τις κρέπες. Ξαναπέρνα το τηγάνι με λάδι μετά από 8-10 κρέπες. Όταν θα τελειώσεις θα πρέπει να έχεις 32-34 κρέπες. 

Φύλαξε τις κρέπες στην άκρη με λαδόκολλα μεταξύ τους και τύλιξε τες με μεμβράνη για να μπουν στο ψυγείο για τουλάχιστον 45 λεπτά. 

Χτύπα στο μπλέντερ το βούτυρο και τη ζάχαρη για τη γέμιση. Πρόσθεσε τα αρωματικά και στη συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας την κρέμα γάλακτος τελευταία. 

Ξεκίνα να στήνεις το κέικ σου βάζοντας μία κρέπα τη φορά και απλώνοντας με μια σπάτουλα 2 κουταλιές από τη γέμιση. 

Τύλιξε το κέικ σου με μεμβράνη και άφησέ το στο ψυγείο να σταθεί για τουλάχιστον 45 λεπτά (μέχρι μία ημέρα).

Πριν σερβίρεις (καλό είναι να κόβεται κρύο), πασπάλισε με κομματάκια σοκολάτας, άχνη ζάχαρη και φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

 

Ιούλιος 2018

>