top article

Υπάρχουν τα κοσμήματα που μας αρέσουν και αυτά που είναι μοναδικά για εμάς. Είναι τα κοσμήματα που στην πορεία αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς κουβαλούν αναμνήσεις και συναισθήματα. Οι δημιουργίες της Ελίνας Κακούρου ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. 

Το ταλαντούχο πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από το KAKURU Jewelry κατασκευάζει ιδιαίτερα κοσμήματα, έχοντας ως κινητήρια δύναμη την αγάπη της για τη δημιουργία και τη μοναδικότητα. Αυτή είναι η ιστορία της:

Η απόφαση 

Η ενασχόλησή μου με τα κοσμήματα, ξεκίνησε μάλλον από μια εσωτερική ανάγκη να ασχοληθώ με κάτι χειροποίητο, καλλιτεχνικό που να μπορώ να εξωτερικεύσω συναισθήματα και προβληματισμούς και από την άλλη να μπορώ να "πιάσω στα χέρια μου" τη δουλειά μου. Η ιδέα ενός jewelry brand ξεκίνησε όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Λονδίνο και γνώρισα μια κοπέλα (που αργότερα έγινε φίλη μου) από την Κολομβία. Από εκείνη τη στιγμή όλες μας οι εργασίες σχετίζονταν με Jewelry business και είχαμε την ιδέα να εισάγουμε στην Αγγλία κοσμήματα από τοπικούς σχεδιαστές της Κολομβίας και παράλληλα να βγάλουμε και τη δική μας σειρά κοσμημάτων. 

Από το 2010 και μετά ξεκίνησε πιο έντονα η δική μου ανάγκη να ασχοληθώ πιο επιτακτικά με το κόσμημα, όχι μόνο σχεδιαστικά αλλά και κατασκευαστικά. Οπότε το σπούδασα, εργάστηκα πάνω σε αυτό και το ένα έφερε το άλλο, ώσπου άνοιξα το κατάστημα και εργαστήρι με την ονομασία KAKURU Jewelry.

Meet the designer: Ελίνα Κακούρου
credits: Κύνθια Κινδελή

Όταν αποφάσισα να δημιουργήσω το κατάστημα μαζί με το εργαστήρι δεν ήξερα πώς να βάλω σε μια σειρά όλες τις σκέψεις που είχα και να τις υλοποιήσω. Άρχισα να διαβάζω συνεντεύξεις διαφόρων αρχιτεκτόνων και μετά από διάφορες επικοινωνίες κατέληξα να συνεργαστώ με τα παιδιά που σχεδίασαν το χώρο μου. Είναι οι Urban Soul Project, αρχιτεκτονικό γραφείο που η έδρα τους είναι στην Θεσσαλονίκη. Συζητήσαμε αρκετά για το ύφος του χώρου καθώς θέλαμε τα κοσμήματα και ο χώρος να είναι το ένα συνέχεια του άλλου, να μην είναι απλά τα κοσμήματα παρουσιασμένα σε ένα "ωραίο" κατάστημα. Ήθελα να δώσω την ίδια αγάπη που βάζω στα κοσμήματα και στον χώρο που θα ήταν το "σπίτι" τους.

KAKURU
credits: Κύνθια Κινδελή

Γι’ αυτό, και στο κατάστημά μας επικρατούν οι καμπύλες που σχεδιαστικά τις βλέπουμε στα κοσμήματα αλλά και οι τόνοι του πράσινου χρώματος διότι χρησιμοποιούμε πετρώματα, όπως ο Κροκεάτης Λίθος που έχει διάφορες αποχρώσεις πρασίνου μέσα του και είναι από τον τόπο καταγωγής μου την Λακωνία. Όλα σχεδιάστηκαν έχοντας στο μυαλό μας τα συναισθήματα που θέλω (και ελπίζω) να βγάζουν τα κοσμήματα όταν τα φοράς ή τα βλέπεις. Χαίρομαι πολύ, κάθε φορά που μπαίνει κάποιος στον χώρο και μου λέει ότι νιώθει μια ζεστασιά και μια θετική αύρα, γιατί αυτός ήταν κι ένας από τους πρωταρχικούς μου στόχους. 

Το brand

Θεωρώ ο συνδυασμός υλικών, δηλαδή το ξύλο ελιάς μαζί με τα πετρώματα που τα κόβουμε και αυτά σε δικά μας σχέδια και το μέταλλο, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που αποτυπώνεται σε κάποιον που θα τα δει. Επίσης, οι σχεδιαστικές γραμμές μας, δηλαδή οι οργανικές φόρμες, οι καμπύλες μαζί με όλα τα παραπάνω δίνουν την αίσθηση του "διαφορετικού". Τέλος, έχουμε κάνει αρκετή δουλειά στην εταιρική μας ταυτότητα, καθώς θέλαμε όλα να εναρμονίζονται με τα κοσμήματα και τον χώρο ώστε να αποτυπώνεται παντού ο χαρακτήρας μας. Σε αυτό μάς βοήθησαν οι k2 design και νομίζω βγήκε ένα αποτέλεσμα που αγαπώ πάρα πολύ. Πιστεύω ότι είμαστε ακριβώς αυτό που δίνουμε στον πελάτη να πάρει μαζί του φεύγοντας από το κατάστημα, δηλαδή είμαστε το κόσμημα, η συσκευασία που το περιβάλλει, το pattern, το πουγκί, το λογότυπο, η σακούλα, η κάρτα, η εμπειρία που ζει μέσα στο κατάστημα, όλα αυτά μαζί.

KAKURU
credits: Κύνθια Κινδελή

Τα κοσμήματα

Αντλώ έμπνευση από τα συναισθήματά μου, από διάφορα ζητήματα που με απασχολούν στη ζωή μου, από βιώματα, από όσα με κάνουν να ονειρεύομαι. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι κάτι που με απασχολεί αρκετά και μου "τρώει" πολλές ώρες σκέψης καθημερινά οπότε είναι αναπόφευκτο να με επηρεάζουν αυτά τα ζητήματα και στη δουλειά μου. 

Δουλεύω με μέταλλο ασήμι ή χρυσό, με ξύλο ελιάς και με πετρώματα που μου αρέσει να ανακαλύπτω όπως τα δύο πετρώματα που χρησιμοποιώ από την Λακωνία, τον Κροκεάτη Λίθο και το κόκκινο μάρμαρο. Θέλω να πειραματίζομαι με υλικά, ανεξάρτητα από αν τελικά καταλήξουν σε κάποια συλλογή.

KAKURU
credits: Κύνθια Κινδελή

Δεν υπάρχει κάποιο κόσμημα που δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Κατά διαστήματα κάποιο γίνεται το αγαπημένο μου και το φοράω για μεγάλο διάστημα και μετά αλλάζει αυτό και προτιμώ κάποιο άλλο. Αυτούς τους μήνες φοράω πολύ το συλλεκτικό γούρι που σχεδιάσαμε για το 2019. Ονομάζεται ‘Dromos’, το βγάλαμε σε 19 κομμάτια και είναι κολιέ από ασήμι και ξύλο ελιάς. Μαζί με αυτό φοράω πάρα πολύ μια αλυσίδα στο λαιμό που είναι δικό μας σχέδιο και κατασκευάζεται κρίκο-κρίκο. Ίσως αυτό είναι ένα κομμάτι που το ξεχωρίζω και το φοράω πιο σταθερά συνδυάζοντάς το και με τα υπόλοιπα.

Στο JamJar βρίσκει κανείς κυρίως κομμάτια από την συλλογή μας Kelyfos και Forms. Κάποια από τα κομμάτια των συλλογών αυτών εμπεριέχουν ξύλο ελιάς και τα πετρώματά μας. Τα κομμάτια όμως που κυρίως έχουν συνδυασμό ξύλου ελιάς και πετρωμάτων συγκαταλέγονται στην συλλογή Enosis. 

 

Info

Πετράκη 24, Σύνταγμα

www.kakuru.gr

Διάβασε επίσης

Meet the designer: ODE to socks

Meet the designer: Μελισσάνθη Σπέη

Meet the designer: Αριάδνη Κυπρή

Meet the designer: Λίλιαν Συρίγου

Ιούλιος 2018

>